[#1] ASL i MUI4beta
Nareszcie zamieniłem MUI 4.0 alpha na MUI 4.0 beta (2006-06-05). Wszystko fajnie, pięknie, nowe bajery aż przytłaczają. Tylko jeden problem sie pojawił. Jak na złość tylko u mnie (no, może jeszcze u Deeza).

Jak otwieram ten nowy MUIowy bajerancki ASL Requester i naciskam OK albo Cancel to następuje zwis programu w którym go otwieram. W MUI 4.0 alpha używałem ASL MUIowe i było dobrze. Teraz próbowałem ASL MUI z MUI 4.0 alpha i beta. Obie tak samo się wieszają po naciśnięciu OK albo Cancel.

Teraz korzystam z tego standardowego ASLa nieMUIowego więc jakoś żyję. Jednak chciałbym coś na to poradzić. Na pewno się da skoro tyle ludzi używa i jest ok. :) Jeżeli ktoś miał taki problem i go rozwiązał to proszę o informację, bo mnie coś trafi... :)

Acha - klasy się nie dublują, biblioteki też nie. Wywaliłem wszystko z WBStartup, nie mam dziwnych programów-łatek w startup-sequence czy user-startup. Tymczasowo wywaliłem wszystkie klasy z SYS i odpaliłem maszynę tylko z klasami z MOSSYS (skopiowanymi od kogoś komu wszystko gra). Ciągle to samo.

Mam loga zrobionego zaraz po zwisie. Jednak mi to zupełnie nic nie mówi, a wysłać tego nie ma komu...

[#2] Re: ASL i MUI4beta

@MDW, post #1

Ja mialem dokładnie tak samo dlatego wrocilem do MUI 4.0 alpha. Zadna z wersji beta nie dziala u mnie poprawnie.
[#3] Re: ASL i MUI4beta

@nelson, post #2

U mnie wszystko działa poza tym requesterem ASL. Grzebałem w ustawieniach bardzo długo i żadnego zwisu czy problemu. MUI 3.8 (ten z Amigi) 10 razy by się powiesił przy takim grzebaniu. ;) Teraz używam nieMUIowego i wszystko jest na medal. No ale jednak wolałbym MUIowe ASL. :)

[#4] Re: ASL i MUI4beta

@MDW, post #3

A wywal wszystkie prefsy z envarc:

w glownym oknie mui4 chyba w zakladce info jest przycisk ktorym mozna uruchomic proces kasowania
niepotrzebnych klas,uzyj go.

albo usun wszystkie klasy z mossys:classes/mui
i skopiuj tam mui4.

To co macie z nelsonem jest bardzo dziwne.

btw. jak wszystko zawiedzie to..updajtnijcie ambienta:)

[#5] Re: ASL i MUI4beta

@AmiChris, post #4

Wczoraj użyłem tego przycisku do kasowania starych klas - skasowało mi 15 sztuk.

Z ENVARC:mui skasowałem preferencje ASL wczoraj podczas gadki na IRCu. Zaraz jeszcze spróbuję tymczasowo wywalić wszystkie preferencje MUI.

Wszystkie klasy MUI w MOSSYS: mam z MUI 4.0 alpha. Inne powyrzucałem.

Ambienta updateuję co 1-3 tygodnie. Ostatni raz wczoraj w nocy robiłem update. Mam wersję z 23 sierpnia 2006 czyli z wczoraj. :)

Z takim objawem jest już nas trzech (Deez, Nelson i ja) więc coś tu jest nie tak...

Chyba się popiszę swoim angielskim (hahahaha) i zapytam też na forum MorphZone. Zawsze to większa ilość moprhosowych oczu przeczyta. Może tam ktoś się z tym spotkał...

Ostatnia modyfikacja: 24.08.06 11:36
[#6] Re: ASL i MUI4beta

@MDW, post #1

No i udało się! Nowy MUIowy ASLRedquester działa bez problemu. Zastosowałem staroamigową (i staromacową) metodę eliminacji. Wywaliłem wszystko z ENVARC:MUI i zobaczyłem, że jest ok. No to wywalałem kolejno po kilka, robiłem reboot i sprawdzałem. Drogą eliminacji doszedłem do tego który plik trzeba wywalić żeby było ok. No i sprawcą tego problemu okazał się plik filepanel znajdujący się w ENVARC:. Co to za plik, skąd się tam wziął - nie mam pojęcia. Wiem tylko, że jak go skasowałem to wszystko pięknie gra. :)

[#7] Re: ASL i MUI4beta

@MDW, post #6

Wiedzialem ze cos tam bedzie buraczyc :D

[#8] Re: ASL i MUI4beta

@AmiChris, post #7

Rzeczywiście jakbyś mi nie przypomniał o tym żeby wywalić wszystko z ENVARC to chyba bym na to nie wpadł. Jakoś nie przyszło mi do głowy żeby to sprawdzić. Wywaliłem tylko preferencje MUI ASLa i uznałem, że w tej dziedzinie zrobiłem wszystko co tylko się dało. :)

Dzięki za skuteczny pomysł! :)

Ostatnia modyfikacja: 24.08.06 12:31
[#9] Re: ASL i MUI4beta

@MDW, post #8

Spox,motyw z nowszymi mui jest taki ze tworza jeszcze dodatkowe pliczki taki wlasnie jak ten filepanel,ring_mode,screens,dirlistformat itp.
moga sprawiac problemy.
A tak ogolnie to MUI4 roxx:)

[#10] Re: ASL i MUI4beta

@MDW, post #6

zrobilem to samo i zdaje sie ze u mnie tez jest ok ;)
[#11] Re: ASL i MUI4beta

@nelson, post #10

a jednak... w muiasl zniknelo okienko volumes. Pokazuje sie po wybraniu w context menu, ale po wybraniu jakiegokolwiek volumenu zawiesza sie. Skasowanie klas mui i wczystkich prefsow mui nic nie dalo.
[#12] Re: ASL i MUI4beta

@nelson, post #11

na 99% masz syf w systemie

[#13] Re: ASL i MUI4beta

@AmiChris, post #12

eh. czeka mnie chyba solidne sprzatanie bo tlen w AmiGG tez nie dziala tylko u mnie ;)
[#14] Re: ASL i MUI4beta

@nelson, post #11

Cholera, u mnie jest podobnie! Jak włączę wolumeny (przycisk [:]) to po wybraniu OK albo Cancel mam taki zwis jak wcześniej. Po wywaleniu wszystkiego z ENVARC:MUI też tak jest. Kurcze jaka jazda. :) Czyli jednak muszę powiedzieć narazie "papa" MUIowemu ASLkowi. :(
[#15] Re: ASL i MUI4beta

@MDW, post #14

Mam trop. :) Wywalilem zupelnie katalog SYS:Libs (MOS i tak go sobie stworzyl przy boocie ale jest pusty). Zostaly tylko biblioteki w MOSSYS:Libs. I wyobraz sobie, ze wlaczanie wolumenow nie zawiesza juz ASL Requester. :) Teraz wystarczy wyczaic ktora z kilkuset bibliotek jest powodem zwisu. Na pewno biblioteki w SYS i MOSSYS mi sie nie powtarzaja. Noooo cos czuje, ze uda sie wyczaic. :) Ide dedukowac...
[#16] Re: ASL i MUI4beta

@MDW, post #15

a co mówi logtool ?

[#17] Re: ASL i MUI4beta

@nelson, post #13

Powinieneś czuć się wyjątkowy ;)
Swoją drogą ciekawe czy u Deeza też by nie działało. On też swojego czasu miał "wyjątkowe" problemy z moimi programami. ;)

[#18] Re: ASL i MUI4beta

@rzookol, post #16

jezeli tak wam to przeszkadza to liba asl.library zmiencie na wczesniejsza muiowe wersje i tyle :)

[#19] Re: ASL i MUI4beta

@AmiChris, post #18

jezeli tak wam to przeszkadza to liba asl.library zmiencie na wczesniejsza muiowe wersje i tyle

Wcześniejsze (z MUI 4.0 alpha) też się wieszają na MUI 4.0 beta.
[#20] Re: ASL i MUI4beta

@MDW, post #1

Tututurutu. Ogłaszam, że wiem co zrobić żeby ASL Requester nie wieszał się także na wolumenach. Wystarczy wywalić z SYS:Libs bibliotekę z.library. Nie wiem co z niej korzysta, bo jeszcze nie szukałem. Jednak wiem, że jak ją mam to włączenie wolumenów w ASLRequester wiesza program, a jak jej nie mam to wszystko działa tak jak powinno. Może mi ktoś powiedzieć co korzysta z tej biblioteki?

Czy ktoś kto nie ma problemów na MUI 4.0 beta z ASL Requester (także po włączeniu wolumenów) ma w SYS:Libs bibliotekę z.library?

Wywalałem biblioteki alfabetycznie. Najpierw wszystkie na literę 'a', robiłem reboot i sprawdzałem czy się wiesza. Potem na literę 'b', potem 'c'. Za każdym razem reboot. Na szczęście reboot na G4 trwa kilka sekund. :) Szlag mnie trafił jak okazało się, że winna jest biblioteka na literę 'z'. :D Mogłem zacząć od końca to byłbym kupę czasu do przodu, hehehe. Zawsze zaczynam od końca (nawet czytanie gazet). Ale od jakiegoś czasu próbuję zmienić ten nawyk, bo mnie on wkurza. No i jak widać niepotrzebnie. :D

[#21] Re: ASL i MUI4beta

@MDW, post #20

Gratuluje samozaparcia, lece sprawdzic czy u mnie tez pomoze i moze AmiGG zacznie dzialac ;p
[#22] Re: ASL i MUI4beta

@MDW, post #20

Ja mam z.library i wszystko mi dziala dobrze :).
Jest do pamieci wczytana,widze to za pomoca scouta.
ciekawe :)
moze zla wersja z.library??
ja mam

z.library 69.584 bajty,wersja 51.3 ( 7.05.04)

[#23] Re: ASL i MUI4beta

@MDW, post #20

To biblioteka z MorphOSa, choc jesli dobrze kojarze to jest ona czescia 1.5 . Wiec jak dostawales jakies niepubliczne rzeczy do testow (cos chyba mowiles kiedys o 3d) to bardzo mozliwe wtedy sie ona znalazla u Ciebie

[#24] Re: ASL i MUI4beta

@marcik, post #23

To ciekawe. Mam na Pegasosie archiwum z amigowym systemem sprzed 2-3 lat. Nie aktualizowałem go tyle czasu, bo Amiga stoi nieużywana odkąd mam Pegasosa. I mam w tym archiwum tę bibliotkę. :)
Coś mi się zdaje, że to jakiś zbieg nazw bibliotek. Ta co mam nawet nie jest pod PPC więc nie może być częścią MOSa 1.5. Version pokazuje 113.1. Jak zaglądnąłem do pliku to znalazłem też tekst "deflate 1.1.3 Copyright 1995-1998 Jean-loup Gailly". Może ktoś kiedyś zrobił taką bibliotkę i teraz MOS myśli, że to nowa. Po prostu nazwy się powtórzyły. :)

Ostatnia modyfikacja: 24.08.06 18:07
[#25] Re: ASL i MUI4beta

@MDW, post #24

Jest jeszcze alternatywa w postaci MagicASL. Co prawda nienatywny, ale MUIowy ASL.
[#26] Re: ASL i MUI4beta

@R-Tea, post #25

Nie oplaca sie tego instalowac jak jest muiasl i do tego prawie u wszystkich dziala :).
Po drugie hituje gesto,po trzecie muiasl wymiata te magicasl :)

[#27] Re: ASL i MUI4beta

@MDW, post #24

No to strzelam ze nowy mui z racji swojej bytnosci takze na 1.5 nie sprawdza czy to ten z.library z 1.5 czy ten stary tylko go otwiera jak znajduje i robia sie cuda dlatego.
[#28] Re: ASL i MUI4beta

@R-Tea, post #25

Ten MUIASL z MUI 4.0beta jest trochę bardziej rozbudowany. Poza tym teraz jak już wiem co było przyczyną nie ma problemu. Ech, jak się cieszę. :)
[#29] Re: ASL i MUI4beta

@MDW, post #1

hmm ASL zrobił grafike do rycerzy Mroku wiec moze jego zapytaj

Benedykt

(sorrki nie moglem sie powstrzymac :D)

[#30] Re: ASL i MUI4beta

@MDW, post #20

Na AMI mialem kiedys wiruch ktory siedzial w z.library. U mnie na Pegu tez ASL nie chcial dzialac gdy ta biblioteka byla w libsach.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem