[#1] Dwa MOSy
Zainstalowałem sobie drugiego MorphOSa do testów i do developki (głównie chodzi o MUI). Zrobiłem bootmenu bootcreatorem ale jak wybieram [2] to i tak mi się ładuje MOS z pierwszej partycji.
Tak wygląda skrypt, z którego zrobiłem bootmenu:

--------------------
#
# Example description file for bootcreator 1.1
#

[VERSION]
1

[TITLE]
Boot Menu

[SETTINGS]
AbortOnKey = false
Timeout    = 5
Default    = 1 

[SECTION]
Amiga MorphOS 1.4.5
ide:0 boot.img ramdebug edebugflags="logkprintf"

[SECTION]
Amiga MorphOS 1.4.5 Test
ide:2 boot.img ramdebug edebugflags="logkprintf"

-------------------------------------------
Drugi MOS leży na trzeciej partycji. Na początku nie zaznaczyłem ptaszka boot w HDToolBoxie i myślałem że może to przez to, ale jak go zaznaczyłem (i jeszcze bootpriority zmniejszyłem z 0 na -1 żeby nie było konfliktu 2 bootowalnych partycji) to nic nie pomogło. Co robić?
[#2] Re: Dwa MOSy

@R-Tea, post #1

pewnie wskazac partycje z ktorej ma bootowac.

[#3] Re: Dwa MOSy

@Kaczus, post #2

a ide:2 nie jest wskazaniem partycji?
[#4] Re: Dwa MOSy

@R-Tea, post #3

wskazuje na to skad masz wziasc boot.img a nie z ktorej masz
zabootowac.

[#5] Re: Dwa MOSy

@R-Tea, post #1

cos w stylu "BOOTDEVICE DH0:" powinno pomoc (nie pamietam dokladnej skladni, ale jest taki argument)
[#6] Re: Dwa MOSy

@R-Tea, post #1

Jest jak Kaczuś pisze - ustawienia OF mówią tylko skąd OF ma wczytać plik uruchamiający OS, jak Pegaz wczyta boot.img, to wszystko zaczyna się dziać "po amigowemu" - czyli partycja o najwyższym priorytecie bootowania traktowana jest jako Sys:
Może jakieś bootmenu z klasyka pomoże?
[#7] Re: Dwa MOSy

@Kaczus, post #4

Getting on my knees! Zlituj się Kaczuś. pokłony Co mam tam dopisać? Ten MOS mam na trzeciej partycji.
[#8] Re: Dwa MOSy

@R-Tea, post #7

Marcik ci napisal BOOTDEVICE=DHX albo cos podobnego teraz nie
pamietam, polecam http://thepegasosbook.wikipeg.org/

[#9] Re: Dwa MOSy

@marcik, post #5

@ marcik
cos w stylu "BOOTDEVICE DH0:" powinno pomoc (nie pamietam dokladnej skladni, ale jest taki argument)

Dokładnie. Już to sprawdziłem w Pegasos Book.
W moim przypadku trzeba dodać na końcu BOOTDEVICE=dh2
i po kłopocie. Dwa MOSy fruwają. jeden czysty (prawie) do testów i programowania z MUI, drugi do codziennego użytku z nowymi ambientami i MUIami alfa/beta :)
[#10] Re: Dwa MOSy

@R-Tea, post #9

Tylko po co tak? Co za różnica na którym mosie sie pisze?

[#11] Re: Dwa MOSy

@MinisterQ, post #10

chcę żeby program działał dobrze na OS3.x z MUI 3.x a w MUI4 alpha-beta wychodza powoli różne niekompatybilności wsteczne, mimo że trzymam się autodoców z 3.9

[#12] Re: Dwa MOSy

@R-Tea, post #11

"wychodza powoli różne niekompatybilności wsteczne,"

np?
[#13] Re: Dwa MOSy

@kiero, post #12

Klasa Dirlist, atrybut MUIA_Dirlist_FilterDrawers zaplątał mi się w niechcący w drzewku GUI. Sprawdzałem jak funkcjonuje i zapomniałem go później wyrzucić. Z MUI4 nie powoduje on żadnych widocznych zmian (jeśli MUIA_Dirlist_RejectPattern i/lub MUIA_Dirlist_AcceptPattern nie są ustawione), a na MUI 3.9 filtruje wszystkie drawery w listerze.
Chcę uniknąć podobnych rzeczy i wiedzieć że program będzie działał u mnie tak samo jak u kogoś innego.

Ostatnia modyfikacja: 16.09.06 22:03
[#14] Re: Dwa MOSy

@R-Tea, post #13

to moze by tak zglosic gdzies jezeli cos dziala inaczej niz udokumentowane?
[#15] Re: Dwa MOSy

@kiero, post #14

się zrobi. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem