[#1] Najładniejszy GL Quake
Dobre mofce, powiedzcie co trzeba wpisać w konfigu Quake'a, tak aby ten miał najlepszy wygląd (kosztem wydajności rzecz jasna).

Mam Quake'a w wersji 68k ze strony http://ext.neostrada.pl/warp3d/glquake.shtml.htm.

Pisałem stamtąd do autora, ale jego e-mail już nie istnieje.

Pytałem się o to w SGier, ale chyba nikt tego nie zauważył. A Wy, MOSowcy na pewno macie GL Quake'a.

[#2] Re: Najładniejszy GL Quake

@El Amigos, post #1

w blitzquake-u (na 68k/wos wyglada najlepiej) nie masz zbyt duzego wyboru. mozesz wlaczyc skybox (chyba r_skybox ) czyli obraz otoczenia/nieba, i kolorowe oswietlenie (nie pamietam jak, jest napisane na stronie). poza tym r_glows 1 i gl_flashblend 0. poza tym jak ma sie odpowednio spaczowane mapy, to mozna wlaczyc przezroczysta wode. nie wiem czy cos sie wiecej da.
[#3] Re: Najładniejszy GL Quake

@kiero, post #2

@ kiero
poza tym jak ma sie odpowednio spaczowane mapy, to mozna wlaczyc przezroczysta wode.

Bo normalnie woda w Quake-u to jak ta w Odrze ;)
[#4] Re: Najładniejszy GL Quake

@kiero, post #2

Wstawiłem to co napisałeś w Autoexec i jest bez zmian. Dołączam 2 screeny. Niebo wygląda jakby miało z 8 kolorków (a obrazek TGA ma ich 256).
(używam własnej gammy, zatem ostrzegam że może być za jasno/ciemno)

[#5] Re: Najładniejszy GL Quake

@El Amigos, post #4

wyglada ze masz plete 8bit dla teksturek. moze masz w menu tak ustawione sprawdz, albo ta wersja 68k tak juz ma.

[#6] Re: Najładniejszy GL Quake

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #5

najwidoczniej quake uzywa tekstur z kanalem alpha dla nieba. na voodoo dostaniesz 4bity na skladowa koloru (tylko 16 odcieni) wiec wygladac bedzie jak wyglada. do tego wczesniejsze wersje minigl (nie wiem z ktora jest skompilowany ten quake. koniecznosc wlaczania implementacji opengl-a do programu to pomylka) uzywaly tez tekstur w formacie 5551 (czyli tylko 15bit a nie 16 bit, co robi straszna rozniace) dla normalnych tekstur, co powodowalo straszna degradacje jakosci.
[#7] Re: Najładniejszy GL Quake

@kiero, post #6

Ja Q zapodaje pod WinUAE pod Quarktexem.

[#8] Re: Najładniejszy GL Quake

@El Amigos, post #7

ale to minigl (ktory jest wkompilowany w glquake-a) przesyla karcie graficznej (do sterownika) dane w okreslonym formacie co powoduje taka a nie inna jakosc tekstur.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem