[#1] czytnik kart SD/MMC/CF/SM
Kupiłem taki multi-card reader/writer Sony MRW 620-1 i Poseidon3.3 po wykryciu go i po wykryciu 4 unitów na usbscsi.device przez massstorage.class otrzymuję w kółko:
Error massstorage.class Illegal command status block

mam tylko nadzieję, że to z powodu iż ten czytnik ma interfejs USB2.0 a ja go podłączam do standardowego gniazdka USB na płycie Pega2, które jest tylko usb1.1.
Jeśli to nie jest powodem, to klapa, bo próbowałem już wielu róznych kombinacji ustawień w prefsach Poseidona.
[#2] Re: czytnik kart SD/MMC/CF/SM

@R-Tea, post #1

Zobacz czy zadziala z takimi ustawieniami

Czasami pomaga zrobienie OFFLINE ONLINE lub nawet wlaczenie MOSa jeszcze raz, aby prefsy zadzialaly i nie bylo błędów.
[#3] Re: czytnik kart SD/MMC/CF/SM

@Norbert, post #2

Nic nie pomogło.
Z twojej odpowiedzi wnioskuję, że to nie jest wina podłączenia czytnika z interfejsem USB2.0 do portu USB1.1 :/
Czyli raczej nikłe nadzieje, że po kupnie karty USB2.0 ten czytnik zadziała ni na tym nowym ehciusb.device ?

@ All
Używa ktoś z was tgego typu uniwersalnych czytników kart w Pegazach lub klasikach?
Podajcie modele, bo jak się okaże że tego Poseidon po prostu nie trawi, to sprzedam i kupię jeden z tych już sprawdzonych.

Ostatnia modyfikacja: 28.10.06 22:21
[#4] Re: czytnik kart SD/MMC/CF/SM

@R-Tea, post #3

A jak wygladają twoje prefsy oraz LOG z uruchamiania Poseidona?

Ostatnia modyfikacja: 28.10.06 22:19
[#5] Re: czytnik kart SD/MMC/CF/SM

@Norbert, post #4

Jeśli chodzi o settingi do tego konkretnego device to ustawiłem wg twojego przykładu:
obrazek

A to jest log z uruchomienia Poseidona ustawiony na wszystkie rodzaje komunikatów:
----
0-poseidon.library: New hardware uhciusb.device/0 added. Plug in, baby!
20-Licence: Please note that Poseidon V3.x for MorphOS is an unlimited demo version.
20-Licence: Unless you buy a keyfile, you will get annoying requesters now and then.
20-Licence: If you appreciate my work, go ahead and get a keyfile.
0-poseidon.library: Root hub has been enumerated.
0-poseidon.library: New hardware uhciusb.device/1 added. Plug in, baby!
20-Licence: Please note that Poseidon V3.x for MorphOS is an unlimited demo version.
20-Licence: Unless you buy a keyfile, you will get annoying requesters now and then.
0-hub.class: Hub with 2 ports successfully configured.
0-hub.class: I'm in love with hub 'Hub (VIA Technologies, Inc./0001)'.
------

A to log po podłączeniu czytnika:
---------
0-poseidon.library: New hardware uhciusb.device/0 added. Plug in, baby!
0-poseidon.library: New hardware uhciusb.device/1 added. Plug in, baby!
0-Trident: Error log saved to file Work:T/Poseidon33Errors.log.
0-hub.class: New device 'Silicon Media R/W' at port 1. Very nice.
0-massstorage.class: Preconfig patchflags 0x0312
0-massstorage.class: Postconfig patchflags 0x0702
0-massstorage.class: Delaying init sequence by 1100ms.
0-massstorage.class: MSD 'Silicon Media R/W' LUN 0 available through usbscsi.device unit 0!
0-massstorage.class: MSD 'Silicon Media R/W' LUN 1 available through usbscsi.device unit 1!
0-massstorage.class: MSD 'Silicon Media R/W' LUN 2 available through usbscsi.device unit 2!
0-massstorage.class: MSD 'Silicon Media R/W' LUN 3 available through usbscsi.device unit 3!
0-massstorage.class: Removable Task started.
10-massstorage.class: Illegal command status block
// itd.
-----------
[#6] Re: czytnik kart SD/MMC/CF/SM

@Norbert, post #4

a to moje prefsy massstorage.class:
obrazek
[#7] Re: czytnik kart SD/MMC/CF/SM

@R-Tea, post #6

Twoje prefsy nie są wlasciwe, bo widac tylko jedno wykryte urzadzenie a powinno cztery.
A jesli wlozysz jakąs karte pamieci do czytnika to cos sie zmienia?
[#8] Re: czytnik kart SD/MMC/CF/SM

@Norbert, post #7

O! To tutaj też powinno być widać 4 unity?! Uwaga, to jest okienko pojawijające się po kliknięciu buttona Configure w zakładce Classes przy zaznaczonej massstorage.class na liście klas. Bo 4 unity widać u mnie w podobnym okienku. Po kliknięciu buttona Settings w zakładce Devices przy zaznaczonym czytniku (Silicon Media R/W) na liście urządzeń.
Po włożeniu karty SD do czytnika nic nowego nie pojawia się w logu Podeidona, ani też żadna ikonka na WB.
[#9] Re: czytnik kart SD/MMC/CF/SM

@Norbert, post #7

A czemu powinno być cztery urządzenia ? Ja mam czytnik (był razem z obudową od razu) i widzę jedno urządzenie w prefsach.
[#10] Re: czytnik kart SD/MMC/CF/SM

@deez, post #9

I jak działa? Jaki czytnik dokładnie? Jakieś namiary?

To zależy od czytnika i na które prefsy dokładnie patrzysz. U mnie jest jedno nowe urządzenie na liście a W jego prefsach widać 4 unity (zakładka Devices). Pewnie dlatego, że mój czytnik ma 4 osobne sloty na różne (podstawowe lub zbliżone wymiarami typy kart).
W prefsach klasy massstorage widać 1 urządzenie, czyli po prostu jeden czytnik (zakładka Classes).

Ostatnia modyfikacja: 29.10.06 16:03
[#11] Re: czytnik kart SD/MMC/CF/SM

@R-Tea, post #10

Działa ok. Miałem jak dotąd tylko z jedną kartą problem.
Dokładnie nie wiem jaki to czytnik gdyż kupując obudowę nie zwracałem zbytnio uwagi na niego (nawet nie myślałem początkowo, że będzie działał pod MOSem). Wg danych ze strony producenta łyka: CF I/II, MS, MS Pro, SM, SDŽ, MMC, MicroDriveŽ.
Aha, troche muszę sprecyzować te prefsy Poseidona. U mnie w Classses widzi jedno urządzenie (Card Reader), natomiast w nim widać dwa unity.
Czasami mam też tak, że nie pojawia się ikonka na desktopie, mimo iż urządzenie poprawnie się zamontowało, ale myślę, ze to akurat jest wina samego ambienta.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem