[#1] Podkręcanie Radeona
Witam,
małe pytanko - czy da się podkręcić Radeona pod Morphosem? Jeśli tak, to jak?
[#2] Re: Podkrêcanie Radeona

@wali7, post #1

Za pewne nie za bardzo... Co prawda, ja się na tym słabo znam, ale z tego co rozumiem, najłatwiej jest podkręcić kartę, po przez specjalny program, zmieniający taktowanie GPU(jakieś ATi Toole itp. itd.). Tego użyć się pod MOSem nie da, bo tego typu programy wymagają Windows.
Druga droga, to zdaje się jest podmiana biosa karty, na bios od innej(szybszej) karty o podobnej/takiej samej konstrukcji... To, teoretycznie mogłoby się powieść(co prawda, wgranie biosa wymagałoby za pewne PC, ale potem karta w Pegasosie nadal działała by szybciej - co jest chyba oczywiste)...
Pytanie tylko, od jakiej innej, szybszej karty można wgrać bios... Może od 8500?
Anyway, nie wiem po co, jak narazie nie spotkałem się z programem, który wymagałby więcej mocy, niż to co oferuje standardowo taktowany radek (np.9250)...
P.S. To co tu napisałem, wartałoby zweryfikować przez kogoś, kto kiedykolwiek podkręcał kartę gfx, przed dokonaniem ewentualnych zmian...
[#3] Re: Podkrêcanie Radeona

@Torn, post #2

Zmiana biosu pomoże (teoretycznie) ale tylko w systuacji gdy mamy np r8500 i wgrywamy bios z r 8500pro. Oczywiście pod warunkiem że karta i bios są od tego samego producenta , np karta ATi od Leadtek i bios do ATi z leadtek.

Pozatym, podkręcanie R8500 może niewielki przyrost prędkści da ale podkręcanie r9250 bądź R9250se nie ma najmniejszego sensu. W przypadku R9250 osiagniemy prędkość zwykłego R9000 (wg chorej filozofii ati R9250 to wolniejsza wersja R9200, który jest wolniejszą wersją R9000, który jest pociętym R8500) .

A wogóle to po co podkręcać w amidze radka , przeciez i tak nie ma programów które wymagały by szybszej karty :)

[#4] Re: Podkręcanie Radeona

@Olo, post #3

A wogóle to po co podkręcać w amidze radka

Na Amidze może i nie ma po co ale na Pegasosie w takich programach jak Blender czy MakeHuman im więcej powera na karcie tym niewątpliwie jest lepiej. Zwłaszcza jeżeli ktoś robi bardziej złożone projekty. Programy te bardzo intensywnie korzystają z akceleratora i nie zaszkodziłoby mieć kartę nawet setki razy szybsza od Radeona 9250. Procesor zresztą też. W 3D tego nigdy za wiele. Zamulić można każdą maszynę i to kilkoma ruchami ręki. :)

[#5] Re: Podkrêcanie Radeona

@MDW, post #4

Pegaz amiga, co za różnica, to te same amigowe komputery (i w tym momencie się naraziłem paru osobom ;) )

na Pegasosie w takich programach jak Blender czy MakeHuman im więcej powera na karcie tym niewątpliwie jest lepiej

Ba, w takich programach to wiadomo, ale obawiam się że nawet podkręcony na max R8500/9100 niewiele zmieni :(

[#6] Re: Podkrêcanie Radeona

@wali7, post #1

kręcenie amigowych kart robilo się w tooltypach (np. IWANTTOMELDOWN :)), może tu też sie da

[#7] Re: Podkrêcanie Radeona

@rzookol, post #6

To działało z BV i podkręcało tylko GPU a pamięci nie.
[#8] Re: Podkręcanie Radeona

@Olo, post #5

Ba, w takich programach to wiadomo, ale obawiam się że nawet podkręcony na max R8500/9100 niewiele zmieni

Właściwie racja. :)

[#9] Re: Podkrêcanie Radeona

@wali7, post #1

Wkładasz kartę do peceta, ustawiasz częstotliwości w biosie i wkładasz z powrotem do Pegasosa :P

[#10] Re: Podkrêcanie Radeona

@Olo, post #3

> A wogóle to po co podkręcać w amidze radka , przeciez i tak nie ma programów które wymagały by szybszej karty
Też tak myślałem... do niedawna.
Jak pisał MDW - MakeHuman, czy Blender skorzystają z szybszego 3d. Ja zwróciłem uwagę na to przy okazji zabawy Stellarium - program wyświetla ilość renderowanych fps, zresztą różnice w prędkości są widoczne.
A co do dziwnego nazewnictwa kart Ati, to przekonałem się o tym naocznie, gdy dostałem niedawno (za darmo) 9250. Pełen radosnego wzruszenia ;) podmieniłem go zamiast mojego 9200SE w Pegu. Efekt - Stellarium (1024x768 32 bit) zamiast 15-20 fps (9200SE) renderowało 10-12 fps (9250). Słowem - żenada. Jak słyszałem 8500 potrafi wyciągnąć 25 fps i to w 1280x1024.
Stąd pytanie o podkręcanie, bo może się da wycisnąć coś więcej z mojego Radka.
Ale jak się nie da, to czekam na MOSa1.5 (bo podobno mają być lepsze sterowniki i nowszy SDL), a jak się nie doczekam, to wymienię 9200SE na 8500 :)
[#11] Re: Podkrêcanie Radeona

@Pinto, post #9

3 pytania do Pinto: a ta częstotliwość zostanie zapisana w biosie karty na stałe? nie zapisuje tego przypakiem win gdzieś w rejestrze i zmienia częstotliwość po każdym odpalniu? czy zmian dokonujemy specjalnym softem, czy gdzieś się to robi poprzez standardowe ustawienia?
[#12] Re: Podkrêcanie Radeona

@wali7, post #11

Używam do tego programików WinFlash i RaBiT. Najpierw WinFlashem zrzucamy biosa z radeona na HDD, potem wczytujemy do RaBiT-a, ustawiamy częstotliwości taktowania i zapisujemy, na końcu wczytujemy do WinFlasha zmieniony bios i flashujemy kartę :P

[#13] Re: Podkrêcanie Radeona

@wali7, post #10

Yhm, 9250 to karty z 64 bitowym dostepem do pamieci...nazewnictwo strasznie mylace, ale w koncu nvidia tez sie popisala m.in. GF"4" MX440 itp ;)

Jak juz sie komus uda podkrecac chipa graficznego to moze okazac sie ze trzeba bedzie takiej karcie dac wiecej powera na proca...innymi slowy bez grzebania przy regulatorze napiecia caly efekt moze pojsc w niepamiec.
[#14] Re: Podkrêcanie Radeona

@wali7, post #10

IMO, nie warto się strzykać. Zapewne, na samym końcu okaże się, że to przyspieszenie to jakieś 0,5 klatki na sekundę...
Znacznie więcej, dałoby gdyby sterowniki MOSowe obsługiwały pełnie możliwości oferowanych przez te radeony - no ale to dopiero w MOS 1.5.
Jeśli naprawdę ci tak zależy, to dużo lepsze efekty da kupienie 8500 na Allegro i to jest chyba najlepsza opcja - tyle że nie wiem, czy dla jednego Stellarium warto...
[#15] Re: Podkrêcanie Radeona

@Torn, post #14

dla Stellarium warto :)
ja po odpaleniu tego programu na Pegu długo musiałem szukać szczęki na podłodze ;)
odpalam go chyba codziennie, zwłaszcza jak są chmury :)
[#16] Re: Podkrêcanie Radeona

@abcdef, post #13

abcdef napisał(a):

> Yhm, 9250 to karty z 64 bitowym dostepem do
> pamieci...

No nie wszystkie - mój ma 128bit :P

Co do napięcia - przy niewielkiej zmianie zegarów, raczej zmiana napięcia nie będzie potrzebna(jedynie zmiana systemu chłodzącego), ale przy niewielkiej zmianie, wzrost wydajności może być niezauważalny i tak dochodzimy do punktu wyjścia, tzn. że cała ta zabawa nie ma sensu... ;)
[#17] Re: Podkrêcanie Radeona

@wali7, post #15

wali7 napisał(a):

> dla Stellarium warto :)
> ja po odpaleniu tego programu na Pegu długo musiałem szukać
> szczęki na podłodze ;)
> odpalam go chyba codziennie, zwłaszcza jak są chmury :)

Hehe, no fakt, program jest świetny - w szczególności, jak się włączy grounda i wyłączy atmosferę. ;)
No cóż, w takim razie kup 8500 z 128MB i już. :)
[#18] Re: Podkrêcanie Radeona

@abcdef, post #13

Nie, karty ATi z pociętą szyną pamięci mają oznaczenie SE . w przypadku kart radeon 92x0 będzie to 64 bit . Wersje bez SE mają normalną128 bitowa szyne pamięci .

@ komentarz #3

Pełen radosnego wzruszenia podmieniłem go zamiast mojego 9200SE w Pegu. Efekt - Stellarium (1024x768 32 bit) zamiast 15-20 fps (9200SE) renderowało 10-12 fps (9250). Słowem - żenada. Jak słyszałem 8500 potrafi wyciągnąć 25 fps i to w 1280x1024.

Hmm.... prawdopodobnie dostałeś R9250 SE (64 bit) , w pegu bawiłem się radkiem 9200se (64bit) i pełnym 9250 (128 bit) , różnica w prędkości była duża, na korzyść R9250.

[#19] Re: Podkręcanie Radeona

@Olo, post #18

Olo napisał(a):

> Hmm.... prawdopodobnie dostałeś R9250 SE (64 bit) , w pegu
> bawiłem się radkiem 9200se (64bit) i pełnym 9250 (128 bit) ,
> różnica w prędkości była duża, na korzyść R9250.

Potwierdzam, ja mam 9250 128bit i Stellarium chodzi dobrze w 1280x1024... Mogłoby być oczywiście szybsze, ale się nie tnie, ani nic takiego. Niestety, ale dokładnie fpsów w tej chwili( :( ) podać nie jestem w stanie...
[#20] Re: Podkrêcanie Radeona

@Olo, post #3

a widzisz, bo sa. nawet w takim smiesznym quake-u jest duza roznica przy radeonie 9200 a 9000, wiec szybkosc karty MA znaczenie. mowie tutaj o graniu w rozdzielczosci np 1280x1024 (lub wiekszej) gdzie nie ilosc ficzerow karty ma znaczenie, a predkosc procesora graficznego oraz pamieci.
[#21] Re: Podkręcanie Radeona

@wali7, post #15

Nie wiem jak to jest na Pegu, ale na PC (z Linuksem czy Windą) Stellarium wykorzystuje przede wszystkim CPU - podkręcanie karty graficznej nie daje zbyt wiele. Kilka przykładów z Linuksa (procesor AthlonXP, karta ATI Radeon 9200 VIVO):

CPU:1250MHz, FSB:100MHz, GPU:200MHz, Mem.:200MHz = 15-49 fps w Stellarium
CPU:1250MHz, FSB:100MHz, GPU:260MHz, Mem.:210MHz = 16-50 fps w Stellarium

CPU:1750MHz, FSB:140MHz, GPU:200MHz, Mem.:200MHz = 16-70 fps w Stellarium
CPU:1750MHz, FSB:140MHz, GPU:260MHz, Mem.:210MHz = 16-70 fps w Stellarium

Mem. - pamięć karty graficznej.
---------------
Ustawienia Stellarium:
Lokalizacja - na moją wiochę
Krajobraz - domyślny,
Rozdzielczość - 1024x768
Projekcja - perspective
Renderowanie:
Gwiazdy
Nazwy gwiazd najwyżej co do jasności 1.5
Intensywność mrugania gwiazd 0,3
Planety
Informacje o planetach
Ziemia
Atmosfera
Punkty kardynalne
Mgła
Meteor rate per minute: Normal rate 10.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem