[#1] FastATA 2 i 4xEIDE - co to jest?
Witam!!!

Mam pytanie dotyczące FastATA 2 i 4xEIDE.
Nie wiem które mam sobie kupić ponieważ chciałbym podłączyć sobie drugi dysk twardy w amidze oraz myślałem o podłączeniu ZIP100 do niej.

Które z w/w urządzeń pozwala na stosowanie wielu napędów i do czego one służą?

Mr. Floppy
[#2] Re: FastATA 2 i 4xEIDE - co to jest?

@Mr. Floppy, post #1

Kup FastAta. Będziesz mógł podłączyć do 4 urządzeń i uzyskasz duże przyspieszenie (PIO4 zamiast PIO0) w porównaniu ze standardowym kontrolerem czy też 4xeide. 4xeide umożliwia także podłączenie 4 urządzeń ale daje niewielkie przyspieszenie.
[#3] Re: FastATA 2 i 4xEIDE - co to jest?

@Mr. Floppy, post #1

4xEIDE jest to nakładka na kontroler dysku na płycie głównej A1200, natomiast FastATA jest oddzielnym kontrolerem do tego dużo nowszym i szybszym niż ten standardowy w A1200.
Do obu mozesz podłączyć do 4 urządzeń ale jak napisał szulu FastATA jest dużo szybsza od standardowego kontrolera w A1200.
[#4] Re: FastATA 2 i 4xEIDE - co to jest?

@szulu, post #2

Te "duże przyspieszenie" widoczne jest głównie
w programach testujących.
W rzeczywiśtoście różnica jest znacznie mniejsza.
Kopiowanie dużych ilości danych (rzędu kilkusetMB),
pokazuje dużą "teoretyczność" tych różnic.

F-ATA obsługuje dyski do 64GB (w trybie split),
a 4*EIDE do 32GB (w tym samym).
Przy czym "obsługuje", oznacza tutaj,
że tyle będzie widać, bo dyski mogą być
oczywiście większe.

Nie wiem, jak jest w trybie "NOSPLIT",
ponieważ nie miałem takich doświadczeń,
a konkretnie jakoś nie mogłem tego
dobrze ustawić.

A reszta się zgadza.

Narazka :)
[#5] Re: FastATA 2 i 4xEIDE - co to jest?

@Seeker, post #4

Drogi Robercie, przyspieszenie jest widoczne nie tylko w programach testujących :) Fakt, że w rzeczywistości szybkość jest mniejsza i w dodatku zamula kompa, ale jest dużo lepiej niż na standardowym kontrolerze, zwłaszcza na BPPC;)
[#6] Re: FastATA 2 i 4xEIDE - co to jest?

@szulu, post #5

Niemalże zgadłeś. Wprawdzie to jest
standardowy kontroler (4*EIDE), ale
działa jednak znacznie sprawniej niż
bez żadnego i zdaje się omawialiśmy
różnice pomiędzy tym rozwiązaniem, a
F-ATA.

Poza tym zapomniałem wcześniej dodać,
że zarówno wydajność, jak i różnice
będą też uzależnione od procka.

Wielkości transferów rzędu 5, czy 7MB/s
należy jednak włożyć między bajki.
Wiele osób po wykonaniu testów kopiowania
n.p. wielu plików mp3 lub jakiegoś ISO
doszło do bardzo podobnych wniosków,
a jak wiadomo tego typu pliki kopiują się
dość szybko. :)
[#7] Re: FastATA 2 i 4xEIDE - co to jest?

@amigafan, post #3

Żeby obsłużyć więcej niż 2 urządzenia na IDE, można również wykorzystać odpowiednio przerobioną taśmę do której podłączysz do 4 napędów. :D

[#8] Re: FastATA 2 i 4xEIDE - co to jest?

@spiryt, post #7

Fate można kupić nawet za 50 złotych, więc nie ma chyba sensu robić jakieś dziwne kable, z których większego pożytku nie ma
[#9] Re: FastATA 2 i 4xEIDE - co to jest?

@szulu, post #5

Pod warunkiem, że nie dostaniesz komunikatu "Defective PPC" .. czy jakoś tak.. (ja tak miałem) - bo wtedy masz ledwo 3MB/s...

[#10] Re: FastATA 2 i 4xEIDE - co to jest?

@MaaG^dA, post #9

Defective dotyczy 040. Mam właśnie takie BPPC i dysk wyciąga ok. 4 MB/s (na Apollo miałem 4,5). Ale to i tak lepiej niż ok. 2 MB/s bez fast aty;) Na szczęście mam też scsi, z którego robię dobry użytek
[#11] Re: FastATA 2 i 4xEIDE - co to jest?

@szulu, post #8

Szukałem na Allegro FastATA i poniżej 70 zł raczej nie schodzi. Dlatego również na Allegro zakupiłem taśmę 4xIDE z przejściówką 2.5<>3.5 za 16,50 i wszystko na razie działa (2 dyski + CD-ROM). Zresztą wspomniałem o tej taśmie jako dodatkowe rozwiązanie, które może być stosowane tym,czasowo do czasu np. zakupu FAST-ATY.
Z drugiej strony jest to dość dobre rozwiązanie dla amig w standartowej obudowie. :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem