[#1] A 600
Witam wszystkich
Potrzebuje pomocy mam pare pytań

1.- czy w zewnętrznej stacji DataLux SV-702 po wymianie napędu z DD na HD z PC będzie ona działała jako HD

2.- czy mozna podłączyć ROM 3.x z A500 do A600

3.- czy można do A600 podłączyć klawiaturę od A2000 i w jaki sposób

pilne

[#2] Re: A 600

@VIP_Piotr, post #1

1) Nie, mają inne wyprowadzenia sygnałów, zresztą jak rozkrecisz SV-702 to się przekonasz, że nie ma tak kabelka zasilania a stacja jest specjalnie tak skonstruowana, że zasilanie idzie po pinach taśmy sygnałowej

2) Nie, A500 i A600 to zupełnie inne architektury. Już prędzej można przełozyć ROM3.x z A1200 do A600 (maja bardzo zbliżoną konstrukcję).

3) Raczej nie, zewnętrzna klawiatura od A2000/A3000 jest to zwykła klawiatura od A500+chip klawiatury. Przypuszczam, że tasiemka od klawiatury A600 (wpinana do płyty głównej) jest węższa niż w klawiaturze A2000 więc nie da się jej bezpośrednio podłączyć. Można oczywiście zdobyc z aminetu schematy wyprowadzeń łącz klawiatury i kombinować ale chyba jest to "gra nie wara świeczki".
[#3] Re: A 600

@amigafan, post #2

Rom z A500 będzie pasował do A600. Zajrzyj na tą stronę http://animart.webpark.pl/ahrd.htm, tabelka Pamięci Ram Rom. Z A1200 nie przełożysz bo są to dwie kości a nie jedna jak w A600.
[#4] Re: A 600

@ppill, post #3

Romy do A500 i A600 w tej tabelce to jedynie ta sama cena za RÓŻNE romy. Od A1200 rom 3.1 pasuje do A600 (sam to sprawdzałem) ale nie jako przełożenie kości ale jako nagranie ich zawartości na czystej kostce EPROM.
W A600 i A1200 ROM steruje tymi samymi koścmi muzycznymi, kontrolerem ide i portem pcmcia. W A500 tego nie ma, więc rom od A500 nie bdzie tego obsługiwał.
Także zapewniam Cię, że ro mz A500 nie będzie pasował do A600 a jeżeli nawet komputert się zabotuje (w co wątpię) to nie będzie działać ide i pcmcia.
[#5] Re: A 600

@VIP_Piotr, post #1

VIP_Piotr napisał(a):

> 1.- czy w zewnętrznej stacji DataLux SV-702 po wymianie napędu
> z DD na HD z PC będzie ona działała jako HD

raczej nie, potrzebne beda przerobki

> 2.- czy mozna podłączyć ROM 3.x z A500 do A600

jesli to jest oryginalny kick 3.1 to tak. 3.1 jest ten sam dla a500 a600 i a2000, zreszta nawet na nim to pisze. przynajmniej u mnie :)

> 3.- czy można do A600 podłączyć klawiaturę od A2000 i w jaki
> sposób

bezposrednio do chipow jak w a1200, odpowiednie polaczenia znajdziesz w schematach
[#6] Re: A 600

@Valwit, post #5

co do romow to ja powiem w ten sposob. kiedys mialem w swojej zasluzonej ami 500 kick`a 3.1 i chyba (bo niepamietam dokladnie) 1 mb ramu (teraz siedzi w niej 2,5Mb) i twardziela i mialem takie objawy ze czesto mi sie system wieszal. poprostu nie dalo sie kompletnie nic robic. prawdopodobnie sa osobne wersje dla amig 500/600 i 1200. i takim cudem musialem przesiasc sie na 2.04 w mojej 500 co zostalo do dzis
[#7] Re: A 600

@Maxik, post #6

calkiem na pewno rom 3.1 dla amigo a500 a600 a2000 jest jeden i ten sam w tej samej jednej kosci. mam wystawic jego fotke? :)
nie wiem czy powoduje wieszanie a500 bo uzywam go w a600. w jednej a500 mam kick 2.x a w reszcie 1.x
[#8] Re: A 600

@amigafan, post #4

Nie będę się spierał, bo w mojej A600 nie mam kick'a 3.1. Valwit twierdzi że romy 3.1 są wspólne dla trzech modeli i mi także się tak wydaję, ale nie znam tego z praktyki. A tak nota bene to czy w Wawie jest jakiś amigowiec z programatorem kości EPROM? :)

[#9] Re: A 600

@ppill, post #8

Mam w a600 rom 3.1. Skopiowalem go do pliku i uzywam w a1200.
Sprzetowo sa to rozne kostki, ale programowo wszystko gra.
Nie wiem, jak to bedzie miedzy 500, a 600, ale podejrzewam, ze tez powinno pojsc,
Podejrzenie wydaje sie uzasadnione, poniewaz kick 3.1
do a500 powstal pozniej, niz 3.1 do 1200.
Czyli teoretycznie moze zawierac jakies stery do IDE i PCMCIA.
tylko ich najwyzej nie obsluzy. No i mozliwe, ze mogloby to wieszac kompa.
Mysle, ze znacznie gorej byloby w odwrotnym kierunku,
czyli rom 2.0 lub 1.3 a a1200.
[#10] Re: A 600

@ppill, post #8

Programatory EPROM mają serwisy pecetowe (używają ich do programowania biosu jak komuś siądzie zasilanie podczas updateu peceta).
Taki programator możesz też kupić na giełdzie elektronicznej przy Al. Niepodległości (w podziemiach) ewentualnie na Wolumenie.
[#11] Re: A 600

@amigafan, post #2

w tej stacji w środku jest normalne podłączenie wstegi sygnałowej jak w PC i zasilanie nawet taką sama wtyczką
[#12] Re: A 600

@VIP_Piotr, post #1

1. do żadnej Amigi nie podłączysz stacji HD od PC jako HD - zawsze będzie działać jako DD. Wymagana jest przeróbka samej stacji - w trybie HD stacje PC i Amigi działają inaczej.
3. Zapewne się da - musisz sygnał z klawiatury A2000 podać bezpośrednio do kontrolera klawiatury. Szukaj na schemacie, warto poszukać w hard/hack Aminetu.
2. Rom z A600 powinien działać w A500. Po pierwsze oba są 16 bitowe, po drugie pomijając organizację fizyczną (16/32 bit) Romy Amigi w danej wersji raczej działają na różnych modelach (co najwyżej A1200 z romem z A4000 nie obsługuje PCMCIA). Jak masz w A500 rom 3.0 z A1200 to mozesz obsługiwać HDD poprzez kontroler IDE, o ile będzie tak samo skonfigurowany jak ten w A1200. To jest proste IDE podpięte wprost do szyny procesora - schematy można znaleźć na Aminecie. A500 z romem A1200 powinna bez problemu zobaczyć dysk i się z niego uruchomić.
[#13] Re: A 600

@VIP_Piotr, post #1

Do stacji DataLux SV-702 można podpiąć stację od peceta, sv702 posiada wbudowany interfejs do właśnie takiej (pc) stacji. Należy tylko zamienić 2 kabelki - bo oryginalnie montowane były stare stacje 720 i miały zamienione 2 piny. Muszę tylko zerknąć jakie, i jutro podam odpowiedź. Mam tak przerobioną 702-kę i chodzi. Ale oczywiście nie będzie działać jako HD! tylko zwykła DD.
[#14] Re: A 600

@Valwit, post #7

Sprawdź na stronie
LINK
Tam widać, że rom 3.1 do A600 i do A500/A2000 to różne wersje (tylko tyle samo kosztują).
Zresztą to zrozumiałe biorąc pod uwage różnice konstrukcyjne między A500 a A600.

No chyba, że Ty masz jakiś inny rom ;)
[#15] Re: A 600

@amigafan, post #14

amigafan napisał(a):

> Tam widać, że rom 3.1 do A600 i do A500/A2000 to różne wersje

ja mam jeden

> Zresztą to zrozumiałe biorąc pod uwage różnice konstrukcyjne
> między A500 a A600.

niby to jakie? dochodzi tylko pcmcia i ide, reszta jest ta sama

> No chyba, że Ty masz jakiś inny rom ;)

Mam normalny rom z AI kupiony razem z os 3.1 w 1998 roku.
pod linkiem nie pisze tez ze to sa rozne romy. roznica jest w zestawie, zapewne brak dyskietki instalacynej do hdeka.
na http://www.vesalia.de/ wpisz w wyszukiwarke "kickstart 3.1" i podziwiaj wynik, mozesz tez popatrzec tu: http://www.gregdonner.org/workbench/wb_31.html. wszedzie jest jeden. jak chcesz to podesle ci fotke :)
[#16] Re: A 600

@VIP_Piotr, post #1

dzięki
[#17] Re: A 600

@dpetx, post #13

Czy możesz podać dokładnie, których pinów dotyczy ta zamiana? Czy jeśli chodzi o stacje od PC, to potrzebne są jakieś konkretne modele? Podobno coś trzeba jeszcze ze zworkami podziałać. Jak to wyglądało u Ciebie?

[#18] Re: A 600

@wali7, post #12

a jak pominąć szczegół ze ROM w A1200 jest w 2 kościach a w A500 w jednej? - łączy się to jakoś??
[#19] Re: A 600

@amigafan, post #14

ROM 3.1 do A500/A600/A2000 jest jeden, nie ma różnych wersji. Podczas uruchamiania komputera ROM sprawdza, które układy są obecne na płycie głównej i dlatego działa z wszystkimi wyżej wymienionymi modelami, co miałem okazję sam sprawdzić.

Ta sama zasada tyczy np. ROMu 37.350 (2.05) z A600 - po włożeniu do A500/A2000 działa bezproblemowo.

[#20] Re: A 600

@sipowitz, post #17

Tak z pamięci pisząc, to różnice są dwie:
- stacje w PC mają nr 1, w Ami nr 0 - musisz znaleźc stację od PC która ma zworki konfiguracyjne (niektóre mają) i przestawić z 1 na 0, ds1 na dso - oznaczenia bywają różne
- Amiga rozpoznaje fakt podpięcia stacji za pomocą sygnałów SelX i Ready (zdaje sie... dawno już w to nie zaglądałem), jeszcze są jakieś zmiany w sygnale MotorON. W każdym razie w zewnętrznych stacjach robi się prosty układ na przerzutniku zajmujący się obsługą tych sygnałów, w przypadku stacji wewnętrznej ten układ jest już na płycie (więc wystarczy znaleźć stację ze zworkami i zrobić prosty kabelek ze skrosowaną jedną żyłą aby działało - sprawdzałem na A500 i A1200 - działa)
Przeglądnij na Aminecie opisy podpięcia stacji PC do Amigi (w dziale hard/hack). Znajdziesz tam zarówno dokładny opis działania stacji w Amidze, jak i różnice w stosunku do PC. Same opisy podpięcia stacji PC do Ami też tam znajdziesz.
[#21] Re: A 600

@zangief, post #18

Gorzej że ROM w A500 jest 16bit, a w A1200 32bit :)
Sam rom (np. wczytany z pliku) zazwyczaj bezproblemowo działa na róznych Amigach.
[#22] Re: A 600

@wali7, post #21

ROM 3.1 (40.063) i 2.0 (37.350 i 37.300 i 37.299) a takze 1.3 dzialaja w a500/a500+/a600 calkowicie poprawnie-wiem bo sprawdzalem.

[#23] Re: A 600

@wali7, post #20

Jak przerobic stacje pc na amigowa znajdziesz w artykule w ACS. Autorem opisu jest Konrad "Dako" Daszyński.
Znajdziesz go rowniez na mojej stronie www.
Jesli stacja nie ma zworek, to przestawienie jej na DF0 (DS0) wymaga tylko zamiany kabelka 10 z 12 miedzy przerobka podana wyzej a zlaczem do stacji pecetowej.

Ostatnia modyfikacja: 29.12.06 13:31
[#24] Re: A 600

@Norbert, post #23

Zawartość Twojej strony jak i artykuł z ACS dotyczy stacji wewnętrznych, mój problem dotyczy stacji zewnętrznej.

[#25] Re: A 600

@sipowitz, post #24

Jesli zastosujesz to przy stacji zewnetrznej (pecetowej) tez bedzie dzialac.

Sposob polaczenia stacji pc jako zewnetrznej amigowej. http://aminet.net/hard/hack/PCDrive.lha
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem