kategoria:
[#1] Szukam gry.
Witam
Nie jest to gra Amigowa ale z automatów ją pamiętam. Długo szukałem ale nie mam nic.
Gra w stylu R-type, Nemesis.
Kojarzę że w pierwszej planszy tłem były zorze polarne lub coś takiego.
Może ktoś grał i pamięta ?
[#2] Re: Szukam gry.

@Dark_luke, post #1

Stawiam na coś od Konami, np. Gradius, ale z taką ilością szczegółów mogę tylko polecić: http://www.shmups.com/xenocidefiles/arcade.html
[#3] Re: Szukam gry.

@Dark_luke, post #1

Darius z Taito.
[#4] Re: Szukam gry.

@Dark_luke, post #1

Sprawdzę.

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2012 12:19:07 przez Dark_luke
[#5] Re: Szukam gry.

@Shoonay, post #2

Wiem że mało ale to było z 20lat temu.
Widok z boku znaczy lecimy w prawo.
Na razie nic nie pasuje.

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2012 12:25:27 przez Dark_luke
[#6] Re: Szukam gry.

@Dark_luke, post #1

Aby nie zakładać kolejnego wątku z podobnym pytaniem, się podkleję.
Mianowicie poszukuję gry, także z automatów, tytuł był w krzaczkach. Leciało się w górę stateczkiem, za dodatkowe bronie służyły takie kule, które można było odstrzeliwać jak w "R-Type", przy jednym z kilku ustawień broni, lecąc np. w lewo strzelała w prawo. Pierwszy boss buł na zielonym tle i tylko od góry. Strzelał takimi energetycznymi okręgami, które powiększały się w miarę opadania, można było w nie wlecieć, aby tylko nie dotknąć.
Jak ktoś coś kojarzy to proszę o odzew :)
p.s. Gra jest naprawdę miodna.
[#7] Re: Szukam gry.

@Dark_luke, post #5

A system powerupów?

Dawno nie bawiłem się shmupsami, jakoś mi przeszło, ale gry Konami takie jak Parodius zazwyczaj charakteryzowały się fajnym systemem zbierania jakiegoś rodzaju "kulek" które się sumowały, i w każdym momencie mogłeś je wykorzystać na dany powerup który kosztował określoną ilość tych kulek.
W ich pierwszych grach była to określona z góry ilość, a Gradius Gaiden zdaje się mogłeś sobie wybierać który powerup ile "kosztuje" (czyli najlepszy mogłeś wybrać koszt: 1 np.)
Podobny system powerupów zapożyczył sobie amigowy Project-X czy Apidya.

Darius wymieniony przez asmana też miał charakterystyczny motyw powerupowania, nie pamiętam już ale całkiem inny...
[#8] Re: Szukam gry.

@Papier79, post #6

Wymieniłeś właśnie kilkaset shmupsów, patrz tu: http://www.shmups.com/xenocidefiles/arcade.html ;)
[#9] Re: Szukam gry.

@Shoonay, post #8

Zostaje mi przeszukiwanie tej stronki, nóż widelec odnajdę ;)
Nie omieszkam podać tytuł jak znajdę :)
Dodam tylko, że można było "odstrzeliwać" dodatkowe bronie w stronę przeciwników i potem automatycznie wracały one na swoje miejsce przy pilotowanym przez nas statku.
Polecam zajrzeć tutaj http://members.chello.at/theodor.lauppert/games/shmups.htm Także pokaźna baza tytułów, niektóre nie są pokazane na poprzedniej stronce.

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2012 11:02:09 przez Papier79
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem