[#1] Beneath a Steel Sky
Cześć,
Czy ktoś przechodził wersję Beneath a Steel Sky ściągniętą z whdownload.com? Jestem mniej więcej w połowie gry, siedzę w mieszkaniu pani Pierpoint i nie mogę z niego wyjść.

W desperacji zacząłem oglądać longplaye tej gry, chociaż bardzo tego nie chciałem robić, i wychodzi na to, że każdemu pojawia się opcja wyjścia Exit z lokacji przez windę wejściową a u mnie się nie pojawia. Pani Pierpoint stoi przy telefonie, pies szczeka na telewizor a ja nie mogę wyjść z lokacji. Innych opcji już nie ma. Trochę mi się nie chce wierzyć, że wersja z WHDLOAD która miała wiele updatów, ma takiego buga albo, że nikt tego nie próbował przejść do końca i autor nie wie o bugu.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 07:16:27 przez mailman
[#2] Re: Beneath a Steel Sky

@bfgmatik, post #1

Przeszedłem te wersję (wersję CD32 z dialogami). A zrobiłeś w mieszkaniu wszystko? Nie pamiętam teraz dokładnie co tam się robiło, puszczało się tam kasetę i rozmawiało z tą Panią chyba (albo coś teraz pocieszałem). Tak czy inaczej dało się to przejść.

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2024 06:03:08 przez nostrum666

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2024 06:07:54 przez nostrum666

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 07:16:37 przez mailman
[#3] Re: Beneath a Steel Sky

@bfgmatik, post #1

Idź do klubu i porozmawiaj z bramkarzem. Nie przestawaj rozmawiać dopóki nie powie ci, że pani Piermont może cię zasponsorować. Wróć i porozmawiaj z nią. Gdy pójdzie do swojego mieszkania, zadzwoń do niej. Kiedy cię wpuści rozmawiaj z nią dopóki nie pójdzie zadzwonić. Włóż kasetę do odtwarzacza (VCR). Kiedy pies podejdzie i zacznie oglądać, weź ciasteczka z jego miski. Idź do windy i połóż psie ciasteczka na desce. Przejdź do następnej lokacji i poczekaj aż pani Piermont przyjdzie wraz z psem. Pies powinien szczekać, że chce ciastka.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 07:16:48 przez mailman
[#4] Re: Beneath a Steel Sky

@nostrum666, post #2

No ja gram w ta wersje podstawowa na A500. Wiec może być jakaś różnica.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 07:16:57 przez mailman
[#5] Re: Beneath a Steel Sky

@mailman, post #3

No właśnie wszystko to zrobiłem aż do zabrania ciasteczek... wyglada jakby naprawdę był jakiś problem z tym ze nie pojawia się napis EXIT po najechaniu na windę bo nie ma logicznych powodów żeby nie dało się wyjść z lokacji.

Wieczorem jeszcze powalczę.

Ogólnie gra mi się często krzaczy w takim sensie ze bohater przestaje się ruszać chociaż kursor i inwentarz działają i trzeba wyjść z gry WHDLowym klawiszem wyjścia. Po restarcie i wczytaniu zapisu można grać dalej.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 07:17:05 przez mailman
[#6] Re: Beneath a Steel Sky

@bfgmatik, post #5

Nie napisales na czym grasz.
Starsze gry moga miec problemy jesli uzywa sie czegos szybszego niz 68000.
68020 w przypadku BASS.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 07:17:14 przez mailman
[#7] Re: Beneath a Steel Sky

@Don_Adan, post #6

No właśnie gram na TF536, ale jedną zwiechę postaci zaliczyłem też chyba na 68k, dokładnie nie pamiętam, wieczorem wypruję TF'a z Amigi, włożę 68000 z fastem i zobaczę czy coś się zmieni z tamtą lokacją.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 07:17:22 przez mailman
[#8] Re: Beneath a Steel Sky

@bfgmatik, post #4

Najnowsza wersja instalki tej gry umożliwia granie w wersję CD32 na a600 ( a500 warto spróbować)

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 07:17:31 przez mailman
[#9] Re: Beneath a Steel Sky

@bfgmatik, post #1

No nie działa, nie da się wyjść z lokacji. Na razie próbowałem na TF536 bo nie mam zdrowia dzisiaj wydłubywać karty z komputera.

Nie mogę też znaleźć saveów z gry żeby przenieść na inny komp chociaż z opisu WHDLOAD wynika, że jak nie jest ustawiony savedir to powinien zapisywać w katalogu gry... to gdzie on to zapisuje?

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 07:17:41 przez mailman
[#10] Re: Beneath a Steel Sky

@bfgmatik, post #9

E. Na gołym 68000 z fastem to samo.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 07:17:50 przez mailman
[#11] Re: Beneath a Steel Sky

@bfgmatik, post #10

Jedyne co mi przychodzi do glowy, ze wersja WHDload jest zle zlamana.
Ja skonczylan ta gra na A500 z dyskietek.
Zdaje sie, ze miala 2 zabezpieczenia.
Jedno w srodku gry.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 07:17:59 przez mailman
[#12] Re: Beneath a Steel Sky

@bfgmatik, post #1

A czy masz najnowszą wersję slave?

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 07:18:08 przez mailman
[#13] Re: Beneath a Steel Sky

@Don_Adan, post #11

No właśnie, w tamtych czasach programiści lubili karać piratów takimi kwiatkami, że gdzieś w połowie gry była jakaś nieopisana wada która nie wprost ale uniemożliwiała przejście gry. Tyle, że w necie cisza na temat mojego problemu więc nie wiem. Terminal LINC jest złamany więc wpisywałem tam same jedynki, może jednak trzeba było wpisywać właściwe kody z netu... :)

Solo Kazuki: mam chyba 2.1 czyli prawie najnowszą, późniejsza poprawiała chyba tylko coś dla CD32.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 07:18:17 przez mailman
[#14] Re: Beneath a Steel Sky

@bfgmatik, post #13

JOTD nie jest dobrym crackerem.
Za duzo problemow z jego slaveami, chocby Cadaver czy Magic Pockets.
Co innego Cfou, ktory jest lepszy niz Galahad.
Wiec raczej na pewno to jest problem z zabezpieczeniem gry.
To ze mozesz przejsc zabezpieczenie nie znaczy, ze zabezpieczenie jest prawidlowo zlamane, bo zawsze moze byc jeszcze jakis ekstra check.
Prawidlowo zlamana to byla wersja dyskietkowa tej gry.
Choc pierwsza wersja nie miala zlamanego drugiego testu w terminalu LINC.
Mozesz sprobowac wpisywac wlasciwe kody z netu na zabezpieczeniach.
I zagrac jeszcze raz od poczatku.

Edycja, no i nie mowiac juz o tym ze jego slave wymaga 2MB chip. A ja ukonczylem gre na 0.5MB chip i 0.5MB slowfast.

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2024 12:16:46 przez Don_Adan

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 07:18:26 przez mailman
[#15] Re: Beneath a Steel Sky

@Don_Adan, post #14

Ta wersja nie-CD32 wymaga 1MB. Wiem bo ja mam A500 rev.6 i nie mogę mieć 2MB a gra działa :). Za to wersja CD32-NoVoice, którą próbowałem wczoraj uruchomić pod A500 krzyczała, że chce 1650KB CHIP i nie ruszyła.

Wieczorem ściągam dyskietki w ADF i może zagram od nowa, chociaż już się trochę zniechęciłem. Może łatwiej będzie uruchomić na PC pod dosboxem :P.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 07:18:35 przez mailman
[#16] Re: Beneath a Steel Sky

@bfgmatik, post #15

Zwłaszcza, że jest za darmo i nie potrzebujesz się bawić w konfigurowanie dosboxa
https://www.gog.com/pl/game/beneath_a_steel_sky

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2024 13:52:50 przez Madman

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 07:18:43 przez mailman
[#17] Re: Beneath a Steel Sky

@bfgmatik, post #1

Pamiętam że przeszedłem ale oryginalna wersje, instalowana pod whdload na emulatorze Winuae.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2024 07:18:53 przez mailman
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem