[#1] [Amithlon] pciinsmod problemy.
No wiec sprawa jest taka. Mam paczke z driverami linxa, zainstalowany contrib3b i AmithlonUpdate. Przerzucam katalogi z driverami we wskazane miejsca. Odpalam pciinsmod, wszystko sie ladnie laduje (nawet moja karta dzwiekowa, ktora obsluguje sterownik snd-cmipci.o) ale dochodzi do pcidrivers/net/8139too.o i wywala mi taki komunikat:

Module devs:pcidrivers/net/8139too.o failed to insert into kernel
/8139too.o: init_module: No such device
Hint: insmod errors can be caused by incorrect module parameters, including invalid IO or IRQ parameters
Error code: -1

I co z tym? Mam sieciowke Realteka8139 wiec powinno ja dodac, chociaz nie musi, bo w Amithlonie dziala i bez tych linuxowych sterownikow. Mam poprzestawiac IRQ w BIOSie? Nie kumam, jak wywalilem katalog /net/ to nie mogl dokonczyc insmodowania bo krzyczal ze mu tam czegos brakuje. Jest jakas opcja zeby nie dodawal tej sieciowki?

DODANO:
Dupa, zmienilem irq karty sieciowej, insmod przelecial do konca. Mario pisal ze jak bedzie ok to powinne byc dodane jakies tryby Amithlon, Amithlon2 itd, ale nigdzie w calym SYS: nie ma czegos takiego. Jedyne co mam w AHI to jakis Unit0 (16bitow itd) obslugiwany przez AHI/device.audio (ver 6.2 data: 28.09.05), ale to dogralem sobie juz wczesniej, tylko nie wiem do czego on sluzy. Co ciekawe ten Unit0 dostepny jest tylko w liscie AHI "Jedn. muzyczna", gdy przelaczam listy na Jedn.0 Jedn.1 itd. mam tylko Paule SB128 i VIAAC97. W jaki sposob skorzystac z tych linuxowych driverow?

Ostatnia modyfikacja: 02.10.07 16:39
[#2] Re: [Amithlon] pciinsmod problemy.

@Lorak, post #1

Ktoś kiedyś pisał, że w skrajnie rzadkich sytuacjach pomaga przełożenie karty w inny slot PCI - to jednak nie problem, bo da się wyłączyć ładowanie sterownika od karty sieciowej (jeszcze dziś lub jutro napisze tu jak).
Tryby Amithlon powinny być widoczne oczywiście w prefsach AHI (dowolna wersja AHI). Nie chodzi o Unit0.
Zanim jednak cokolwiek będę mógł podpowiedzieć napisz koniecznie, czy ta paczka z linuksowymi driverami to ta zaktualizowana do pracy z najnowszym kernelem. Możesz mi podesłać listingi z wielkościami plików z pcidrivers na maila, jeśli nie jesteś pewien.
Czy masz wszystkie pliki, które wymieniłem tu: http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=9&i=3181&t=3181 w poście 12?
[#3] Re: [Amithlon] pciinsmod problemy.

@Mario, post #2

Tzn juz sie z ta sieciowka zrobilo. Pciinsmod dobiegl do konca ale nie widac zadnych efektow. Paczka z driverami jest ze strony Amithlon Kernel project (numerek 0.90). Co do tych plikow to nie mam:

Devs:AHI/wavetools.audio
Devs:Audiomodes/WAVETOOLS
Nigdy ich nie mialem, nie wiem skad je wziac

Natomiast pliki:
Amithlon.audio 8824
amithlon2.audio 8824
amithlon3.audio 8824
amithlon4.audio 8824

Wywalilem przed uruchomieniem pciinsmoda bo myslalem ze pciins mod stworzy nowe Myslisz ze powinienem je teraz wrzucic na nowo skoro pciinsmod zadzialal poprawnie?;)

[#4] Re: [Amithlon] pciinsmod problemy.

@Lorak, post #3

Znowu dupa. Przerzucilem wszystko co potrzebne, odpalilem pciinsmoda, przelecial wszystko poprawnie, powgrywal sobie sterowniki:

12.System:> pciinsmod
Loading module devs:pcidrivers/sound/soundcore.o, length 7690
Loading module devs:pcidrivers/sound/acore/snd.o, length 50244
Loading module devs:pcidrivers/sound/acore/oss/snd-mixer-oss.o, length 17522
Loading module devs:pcidrivers/sound/acore/snd-timer.o, length 22091
Loading module devs:pcidrivers/sound/acore/timer.o, length 21940
Loading module devs:pcidrivers/sound/acore/snd-page-alloc.o, length 9788
Loading module devs:pcidrivers/sound/acore/snd-pcm.o, length 90167
Loading module devs:pcidrivers/sound/acore/oss/snd-pcm-oss.o, length 56063
Loading module devs:pcidrivers/sound/acore/seq/snd-seq-device.o, length 7676
Loading module devs:pcidrivers/sound/acore/snd-rawmidi.o, length 20813
Loading module devs:pcidrivers/sound/drivers/mpu401/snd-mpu401-uart.o, length 6144
Loading module devs:pcidrivers/sound/acore/snd-hwdep.o, length 8188
Loading module devs:pcidrivers/sound/drivers/opl3/snd-opl3-lib.o, length 9858
Loading module devs:pcidrivers/sound/pci/snd-cmipci.o, length 33144
Loading module devs:pcidrivers/net/mii.o, length 2576
Loading module devs:pcidrivers/net/8139too.o, length 21512

Reboot calego kompa i nic. W AHI jak nic nie bylo tak dalej nic nie ma. Nie wiem juz co mam o tym myslec. Na pewno wszystko dorbze robie? Moze trzeba odpalic cos jeszcze?

DODANO!!!!!!!!!
AHRAAAAAAAAAAAAAAHH DZIALA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie wiem co zrobilem. Chyba zapomnialem dograc jednego pliku do S: i teraz znalazl i wykryl1!!!!! no to juz wszystko mam co mi do szczescia potrzebne!

Ostatnia modyfikacja: 02.10.07 20:32
[#5] Re: [Amithlon] pciinsmod problemy.

@Lorak, post #4

Po wgraniu sterowników nie resetujesz kompa. Po to je ładujesz aby były rezydentne w pamięci. Po każdym resecie trzeba je ładować (czyli wrzuć do s-s).
Insmod nic nie zmienia na dysku i nic nie zapisuje. Tylko ładuje sterownik do użycia natychmiast. ;)
[#6] Re: [Amithlon] pciinsmod problemy.

@Mario, post #2

Aby wyłączyć automatyczne ładowanie sterowników do danego urządzenia należy dokonać edycji (np. Editpadem lub GoldEDem) pliku S:pci_modules (nie pamiętałem nazwy ;) ).
W praktyce trzeba wybadać jaki plik sterownika jest nieporządany, wyszukać go w tym pliku i wyremować (tzn. na początki linijek wstawić znaki #) całe urządzenie (wszystkie sterowniki, które mają je obsługiwać).
Przykładowo:
Urządzenie ma 3 numery ID:
1039 7018
1023 2001
1023 2000
(czyli numerki kart, w których przypadku można zastosować te sterowniki)
I kilka plików sterowników wylistowanych poniżej (pod numerkami):
sound/soundcore.o
sound/acore/snd.o
sound/acore/oss/snd-mixer-oss.o
itd...
Jeżeli więc uznaję, że wolę korzystać ze sterownika czysto amigowego (nie linuksowego) dla tego urządzenia, to znajduję w tym pliku listę sterowników, która odpowiada tym, które ładuje pciinsmod i remuję całe urządzenie wraz z cyferkami:
#1039 7018
#1023 2001
#1023 2000
# sound/soundcore.o
# sound/acore/snd.o
# sound/acore/oss/snd-mixer-oss.o
itd... aż do następnych cyferek.
Potem zapis, reset i patrzymy co się dzieje. ;)

Czasem pomocnym narzędziem jest też komenda pcilist, która powinna zwracać nazwy i numery (właśnie te same, co w s:pci_modules) zainstalowanych urządzeń (nawet tych nieobsługiwanych).

Ostatnia modyfikacja: 02.10.07 23:06
[#7] Re: [Amithlon] pciinsmod problemy.

@Mario, post #5

Aaaaaa, wiec to po to po AmithlonUpdate dopisal sie ten pciinsmod do user-startup;) A ja wysrednikowalem bo mnie wkurzal i wywalal wczesnij tekst ze czegos tam nie ma. Pozniej dogrywalem wszystkie rzeczy ale tego pciinsmoda w user-startup juz nie przywrocilem. Eh Mario, co ja bym bez Ciebie zrobil;) Jeszcze raz wielkie dzieki. Teraz tylko musze wywalic ladowanie sieciowki bo przy wlaczaniu MiamiDX cos tam znowu krzyczy, albo po prostu zaczne uzywac w Miami tych linuxowych sterownikow do sieciowki zamiast PowerPCI.

[#8] Re: [Amithlon] pciinsmod problemy.

@Lorak, post #7

Ja do karty sieciowej używam linuksowych sterów (amithlon1_net.device z Genesis-em). Działają dobrze.
W razie gdybyś miał problem z małym resetem (klawisze win+win+ctrl) - tzn. gdyby np. karta sieciowa nie reagowała już po resecie, to zainteresuj się narzędziem pcicardreset. Czasem kombinacje z tym pomagają (można sprawdzić wtedy czy coś daje umieszczenie tego w u-s przed lub po insmodzie).
W razie gdybyś słyszał trzaski przy każdej inicjacji trybu AHI (lub, co gorsza, przy każdym wciśnięciu guziczka play w AmigaAMPie) pomóc może z koleji narzędzie AmithlonBugFix wrzucone do WBStartup (chyba jest w apdejcie, jeśli nie, to mogę podesłać). Oczywiście jesli nie masz problemów, to nie trzeba. ;)

Pciinsmod najlepiej odpalać taką linijką:
Pciinsmod >Ram:T/Pcimods
(wtedy w RAMie będzie można sobie pooglądać log).

Niestety wadą linuksowych sterów jest fakt, że niektóre urządzenia przez nie obsługiwane mogą działać niestabilnie (zwiechy).
Zaletą dla kart muzycznych jest fakt, że zazwyczaj działa także nagrywanie (line-in i mic), czyli można nagrywać dźwięki np. AHIRecord-em. :)
[#9] Re: [Amithlon] pciinsmod problemy.

@Mario, post #8

Sluchaj a moglbys mi podrzucic tn amithlon1_net.device? Nie wiem czemu ale go nie mam, mam tylko amithlon1_com.device. A jeszcze mam pytanie. Co to sa te axlfloppy.device, axlhdd.device, axlcdrom.device? I druga sprawa, moglbys mi podeslac to co masz wpisane w PC0 w dosdrivers? Nie wiem czemu ale nie chce mi dzialac stacja dyskow (oczywiscie wiem ze trzeba uzyc diskchange).

Co do trzaskow itd to wszystko jest w najpeszym porzadku:)

Ostatnia modyfikacja: 05.10.07 21:25
[#10] Re: [Amithlon] pciinsmod problemy.

@Lorak, post #9

Co to sa te axlfloppy.device, axlhdd.device, axlcdrom.device?

Przydatne gdy używasz AmigaOSXL.

I druga sprawa, moglbys mi podeslac to co masz wpisane w PC0 w dosdrivers?

FileSystem = l:fat95
Device = floppy.device
Unit = 0 /* change drive number here */
Flags = 0
LowCyl = 0
HighCyl = 79
Surfaces = 2
BlocksPerTrack = 9
Buffers = 20
BufMemType = 1
BootPri = 0
Stacksize = 4096
Priority = 5
GlobVec = -1
DosType = 0x46415400 /* enable ETD commands */

Ostatnia modyfikacja: 05.10.07 22:20
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem