[#1]
WinUAE PPC i ppp-serial.device
Witajcie,
Sprawa dotyczy WinUAE i systemu AmigaOS 4.1 FE. Po postawieniu wspomnianego systemu na emulatorze i włączeniu emulacji karty sieciowej A2065 Z2 oraz jej skonfigurowaniu pod AmigaOS 4.1 FE byłem zszokowany bardzo dużym spadkiem szybkości emulacji, która i tak już nie była zbyt duża. Powód tego jest najprawdopodobniej taki, że sterownik do karty A2065 (ethernet.device v4.372) jest plikiem wykonywalnym dla procesora 68k a nie PPC. Tutaj zapewne odbywa się jeszcze emulacja procesora 68k za pomocą emulowanego procesora PPC co bardzo spowalnia emulację. Wpadłem na pomysł żeby wykorzystać sterownik ppp-serial.device (jest skompilowany dla procesora PPC), który znajduje się w AmigaOS 4.1 FE. Plan jest taki żeby połączyć peceta z WinUAE oraz drugiego peceta z zainstalowanym Linux'em przez porty szeregowe za pomocą kabla null-modem. Na WinUAE wyłączyć emulację karty A2065 Z2 a włączyć emulację portu szeregowego. Na pececie z Linux'em też mamy port szeregowy oraz PPP daemon w wersji 2.4.5. Pecet z Linux'em podłączony jest do Internetu za pomocą karty sieciowej. Konfigurujemy pppd na Linux'ie, na emulowanej Amidze konfigurujemy stos TCP/IP wykorzystując urządzenie ppp-serial.device. Problem jest taki, że całość nie chce mi działać

Podobną konfigurację z tym, że zamiast emulatora Amigi jest Windows XP, przetestowałem i działa. Problem jest z Amigą. Jeśli ktoś z Was już robił taką rzecz i mu działa lub posiada doświadczenie w konfiguracji stosu TCP/IP w AmigaOS 4.1 FE to proszę o pomoc. Może wspólnymi siłami uda nam się doprowadzić to do szczęśliwego końca.