[#1] WinUAE PPC i ppp-serial.device
Witajcie,
Sprawa dotyczy WinUAE i systemu AmigaOS 4.1 FE. Po postawieniu wspomnianego systemu na emulatorze i włączeniu emulacji karty sieciowej A2065 Z2 oraz jej skonfigurowaniu pod AmigaOS 4.1 FE byłem zszokowany bardzo dużym spadkiem szybkości emulacji, która i tak już nie była zbyt duża. Powód tego jest najprawdopodobniej taki, że sterownik do karty A2065 (ethernet.device v4.372) jest plikiem wykonywalnym dla procesora 68k a nie PPC. Tutaj zapewne odbywa się jeszcze emulacja procesora 68k za pomocą emulowanego procesora PPC co bardzo spowalnia emulację. Wpadłem na pomysł żeby wykorzystać sterownik ppp-serial.device (jest skompilowany dla procesora PPC), który znajduje się w AmigaOS 4.1 FE. Plan jest taki żeby połączyć peceta z WinUAE oraz drugiego peceta z zainstalowanym Linux'em przez porty szeregowe za pomocą kabla null-modem. Na WinUAE wyłączyć emulację karty A2065 Z2 a włączyć emulację portu szeregowego. Na pececie z Linux'em też mamy port szeregowy oraz PPP daemon w wersji 2.4.5. Pecet z Linux'em podłączony jest do Internetu za pomocą karty sieciowej. Konfigurujemy pppd na Linux'ie, na emulowanej Amidze konfigurujemy stos TCP/IP wykorzystując urządzenie ppp-serial.device. Problem jest taki, że całość nie chce mi działać Podobną konfigurację z tym, że zamiast emulatora Amigi jest Windows XP, przetestowałem i działa. Problem jest z Amigą. Jeśli ktoś z Was już robił taką rzecz i mu działa lub posiada doświadczenie w konfiguracji stosu TCP/IP w AmigaOS 4.1 FE to proszę o pomoc. Może wspólnymi siłami uda nam się doprowadzić to do szczęśliwego końca.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem