[#1] GG zmienia regulamin
Nie wiem, czy to pasuje do tego dzialu, ale:

http://www.komunikatory.org/news,1914,gadugadu,zmienia,regulamin,rss.html

W skrocie chodzi o to, ze zgodnie z nowym regulaminem GG, korzystanie z komunikatora innego niz oryginalne Gadu-gadu bedzie prowadzilo do zabrania numeru GG i przydzieleniu tego numeru komus innemu...

Ktos wie cos wiecej na ten temat? Jak to bedzie sprawdzane? Czy to w ogole mozliwe, czy tylko sciema?

W Sieci juz powstaja stronki typu: http://gg2jabber.tick.pl/

[#2] Re: GG zmienia regulamin

@uran, post #1

Czy to żart??

Czy to oznacza koniec projektu AmiGG??

A moze własnie dopiero początek??

Przecież to jakiś ABSURD!!!!!!!!!!!!

Ostatnia modyfikacja: 17.05.06 11:30
[#3] Re: GG zmienia regulamin

@uran, post #1

Transporty GG Jabber`a potrafia identyfikować klienta. Ale na jakiej to zasadzie działa to nie mam pojęcia

[#4] Re: GG zmienia regulamin

@uran, post #1

Nawet mnie od rana nie denerwuj... :P
Ja bym to olał

[#5] Re: GG zmienia regulamin

@uran, post #1

Problem w tym, że w protokole GG nie ma ani jednego miejsca, w którym można zidentyfikować klienta (ze 100% dokładnością wykluczającą pomyłkę), bądź system z którego pochodzą wysyłane pakiety...

Możliwe że nowsze wersje GG są wyposażone w jakieś odrębne mechanizmy, np. dodatkowa sesja na połączenia z serwerem, albo specjalne komunikaty systemowe wysyłane/odbierane na tej samej zasadzie co wiadomości graficzne... Nie daję głowy, ale osobiście nie spotkałem się z czymś takim.

Jeśli chłopcy chcą sobie strzelić w kolano, na siłę wciskając wszystkim swój upośledzony program, to niech to robą. Czas pokaże jak faktycznie wygląda sytuacja, i kto ma rację.

[#6] Re: GG zmienia regulamin

@Prince, post #4

A ciagle mowiłem MiniQ - zrob obsługe jabbera :D

A problem pewno jest banaly do rozwiazania bo albo;

1.Trza skumać po czym bedzie rozpoznawany klient

2.To moze byc dobry wał zeby ludzie wracali na oryginalnego klienta zeby ogladac sobie reklamy

[#7] Re: GG zmienia regulamin

@alpine, post #3

AmiGG też potrafi identyfikować klienta. I identyfikuje sie jako GG7.1. I co w związku z tym? Bo reszta klientów "identyfikuje" się w dokładnie ten sam sposób.

Całą ta "identyfikacja" polega na wysyłaniu odpowiedniego numerka wersji do serwera podczas łączenia się.

[#8] Re: GG zmienia regulamin

@alpine, post #6

A ciagle mowiłem MiniQ - zrob obsługe jabbera

Ty weź już nie cuduj. ;)
Jeśli już, to transporty GG Jabbera też jasna cholera trafi, na równi z innymi "nielegalnymi" klientami.

[#9] Re: GG zmienia regulamin

@MinisterQ, post #7

Zawsze można udawać, że się ma tak starą wersję GG, w której jeszcze nie było protokołów identyfikacji (o ile teraz takie są)

[#10] Re: GG zmienia regulamin

@MinisterQ, post #8

Miałem na mysli Jabber zamiast GG

[#11] Re: GG zmienia regulamin

@Prince, post #9

To tylko czasowe rozwiązanie, dopóki nie zostaną wprowadzone "poprawki" na serwer w przypadku protokołu 6.0.

Praca domowa: spróbuj się zalogować za pomocą GG5.0 na serwer.
Powodzenia.

[#12] Re: GG zmienia regulamin

@alpine, post #10

Jabber suxx razem z siemensem. ;P

[#13] Re: GG zmienia regulamin

@MinisterQ, post #12

Ale siemens nie wprowadzil restrykcji ze mozna sie laczyc z niego tylko do siemensa.

Ha, zwrociles uwage na ten fragment:

"użytkownik nie jest uprawniony do korzystania z usług komunikatora Gadu-Gadu w celu komunikowania się poprzez komunikator Gadu-Gadu z użytkownikami innego komunikatora internetowego"

To teraz ludzie sie beda bać rozmawiac z uzytkownikami AmiGG

[#14] Re: GG zmienia regulamin

@alpine, post #13

Ale siemens nie wprowadzil restrykcji ze mozna sie laczyc z niego tylko do siemensa.

Bo siemens nie może czegoś takiego zrobić - co, wymyślili telefonie komórkową że mogą dyktować warunki na swoim podwórku? ;)

A co do reszty... To pisał jakiś debilny prawnik, który nie miał za bardzo pojęcia o czym pisze, i liczył na naiwność ludzi...
I pewnie wielu sie przestraszy, i zmieni klienta.

[#15] Re: GG zmienia regulamin

@alpine, post #13

Teraz to naprawdę ludzie zaczną nas omijać szerokim łukiem. Gdyby w mediach była jakaś wzmianka o Amimajówce, to ludzie od razu zakrzykną: " To ci od tego AmiGG... i piwo piją!" no a później to wiadomo: na stos!

[#16] Re: GG zmienia regulamin

@MinisterQ, post #5

To znaczy ze stwierdzac poprawnosc klienta mozna tylko poprzez wykorzystanie jakichs dodatkowych polaczen w nowych klientach GG? Ok, ale w takim razie co ze starymi wersjami oryginalnych klientow GG? Przeciez nie posiadaja obslugi dodatkowych polaczen, ani niczego w tym stylu... Czy jest mozliwosc "dogrania" do starych wersji GG modulu sprawdzajacego bez wiedzy usera?
Ta cala akcja jest w ogole bez sensu... nie czaje takiej polityki. Byc moze chodzi im (szefostwu GG) o to, ze korzystajac z komunikatorow innych niz oryginalne nie widzimy tych wszystkich bannerow, reklam, pop-upow i innych syfow?

[#17] Re: GG zmienia regulamin

@Prince, post #15

albo na sterte! :P

[#18] Re: GG zmienia regulamin

@Kaczus, post #17

Byle nie śmieci :P

[#19] Re: GG zmienia regulamin

@uran, post #16

To znaczy ze stwierdzac poprawnosc klienta mozna tylko poprzez wykorzystanie jakichs dodatkowych polaczen w nowych klientach GG?

albo przez jakieś nieudokumentowane wiadomości systemowe już podczas pracy. Ale jak już mówiłem - nie spotkałem się jeszcze z czymś takim.

Ok, ale w takim razie co ze starymi wersjami oryginalnych klientow GG?

Któregoś dnia mogą po prostu przestać działać, jak GG5.x.

Przeciez nie posiadaja obslugi dodatkowych polaczen, ani niczego w tym stylu...

Skąd wiesz - deasemblowałeś kod? ;)
Na serwerze GG ciągle jest coś grzebane... a to zmienia się nieznacznie procedurę łączenia, a to zmienia się co jakiś czas procedurę rejestracji... Userzy tego nie muszą widzieć, i nie widzą, jeśli są "na bierząco" z oryginalnym klientem. Im tylko co jakiś czas "GG pada". A to tylko właśnie wprowadzono dodatkową zmianę... Rozszerzenie... Coś się testuje.

Czy jest mozliwosc "dogrania" do starych wersji GG modulu sprawdzajacego bez wiedzy usera?

Yyyy... Nie sądzę żeby trzeba było cokolwiek dogrywać.

Byc moze chodzi im (szefostwu GG) o to, ze korzystajac z komunikatorow innych niz oryginalne nie widzimy tych wszystkich bannerow, reklam, pop-upow i innych syfow?

Oczywiście że im o to chodzi. Oni się z tego utrzymują przecież. Z dochodów z reklam. Im mniej osób ogląda ich reklamy, tym mniejsze zainteresowanie potencjalnych reklamodawców. GG jest tylko pozornie darmowe.

[#20] Re: GG zmienia regulamin

@MinisterQ, post #19

AmiGG jest za to darmowe realnie ;)

Proponuje zeby Amigowcy sie przesiedli calkowicie na protokol Tlen :)

[#21] Re: GG zmienia regulamin

@MinisterQ, post #19

MinisterQ napisał(a):

> Byc moze chodzi im (szefostwu GG) o to, ze korzystajac z
> komunikatorow innych niz oryginalne nie widzimy tych wszystkich
> bannerow, reklam, pop-upow i innych syfow?

>
> Oczywiście że im o to chodzi. Oni się z tego utrzymują
> przecież. Z dochodów z reklam. Im mniej osób ogląda ich
> reklamy, tym mniejsze zainteresowanie potencjalnych
> reklamodawców. GG jest tylko pozornie darmowe.

Może po prostu wystarczy dodać opcję "pobieraj reklamy"? Te pliki reklam oczywiście od razu szły by do NIL:, choć serwery wykrywałyby ruch i wszyscy byliby zadowoleni?

[#22] Re: GG zmienia regulamin

@uran, post #1

Mój Wofek już się boi ze mną rozmawiać :( ... chyba za bardzo ją nastraszyłem.

[#23] Re: GG zmienia regulamin

@uran, post #1

Eee, tam, ile to już razy straszyli że gg będzie płatne, że trzeba będzie różne abonamenty wykupić i inne takie pierdoły.
Jak będą usuwać numery to będziemy się martwić, narazie tylko straszą ;)
[#24] Re: GG zmienia regulamin

@uran, post #1

Nieeeeee!!!
Ja nie chce GG!!
Ja kocham swoją Mirandę!!!
[#25] Re: GG zmienia regulamin

@Marek Szyprowski, post #21

Może po prostu wystarczy dodać opcję "pobieraj reklamy"? Te pliki reklam oczywiście od razu szły by do NIL:, choć serwery wykrywałyby ruch i wszyscy byliby zadowoleni?

Nie sądzę żeby to się dało w ten sposób załatwić, jakkolwiek jest to bardzo proste do realizacji. Nawet dołączenie modułu odgrywającego te reklamy (jakieś źródła starego flasha by wystarczyły) nie jest wielkim problemem...

[#26] Re: GG zmienia regulamin

@uran, post #20

Jak tylko ktoś napisze klienta... ;)

[#27] Re: GG zmienia regulamin

@Prince, post #22

A nie, wszystko w porządku. Po prostu poszła się do sesji przygotowywać.

[#28] Re: GG zmienia regulamin

@MinisterQ, post #5

@ MinisterQ
Problem w tym, że w protokole GG nie ma ani jednego miejsca, w którym można zidentyfikować klienta (ze 100% dokładnością wykluczającą pomyłkę), bądź system z którego pochodzą wysyłane pakiety...

a może nie cała specyfikacja protokołu, komendy itp., jest dostępna dla postronnych zainteresowanych?
[#29] Re: GG zmienia regulamin

@MinisterQ, post #25

To może najprostsze rozwiązanie? Moim zdaniem można spróbować się porozumieć z GG spółka z.o.o. Może gdyby wyjaśnić im sytuację(Na Amisystemy nie ma przeglądarki zdolnej obsłużyć bramkę WWW itd. itp.), to zgodzą się na klienta pisanego przez MiniQ, o ile ten nie będzie blokował reklam, czy inne tego typu rozwiązania...
Oczywiście, jeśli nie uda się porozumieć, to zostaje "partyzantka", ale można przynajmniej spróbować, IMHO.
[#30] Re: GG zmienia regulamin

@R-Tea, post #28

Inaczej: Nie całość protokołu została rozszyfrowana. Czasem w niektórych polach w przysyłanych strukturach pojawiają się "nieznane" wartości, co jest ujęte w kilku miejscach w opisie protokołu. To są szczegóły, ale te szczegóły moga okazać się bardzo istotne...

...do czasu. ;]

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem