[#1] ami+pcmcia+siec
Podłączyłem ami do pecetowej sieci (i sdi) przez kartę na PCMCIA. Używam pakietu Genesis, w związku z czym mam pytanko: -od pewnego czasu wywala mi: duplicate ip adres send by hardware (i tu zdaje się numer mojego sprzętu)??? -Miami burzy sie o dns-y Może komuś zdarzyło się coś podobnego? Szukam kontaktu z kimś kto podłaczył ami do sieci w podobny sposób.

[#2] Re: ami+pcmcia+siec

@maciek, post #1

A jaki adres IP ustawiłeś Amidze? A jaki(e) ma adres(y) IP pecet?

[#3] Re: ami+pcmcia+siec

@jrzeuski, post #2

Niby wszystko gra: brama-ip routera, moje z odpowiedniego przedziaîu, Nie jestem pewien moűe goôę zmieniî przy routerze ze staîego ip na losowe(albo odwrotnie)? Ma to jakieô znaczenie?

[#4] Re: ami+pcmcia+siec

@maciek, post #3

Sprobuj ustawic w Miami IP, NetMask i Geteway na DHCP (sam polaczy sie z serwerem i rozpozna twoj IP). Ja tak mam.
[#5] Re: ami+pcmcia+siec

@Andrzej Drozd, post #4

Dzieki. Chodzi,ale i tak wywala jakiô bîâd (cos o DNS) moűe gdzieô mam coô nie tak przestawione????

[#6] Re: ami+pcmcia+siec

@maciek, post #5

Sprobuj zaptaszkowac w Interface/TCP/IP settings/DHCP opcje enable i request oraz wpisz nazwe twojego DHCP. W TCP/IP mam jeszcze zaptaszkowane Geteway.
[#7] Re: ami+pcmcia+siec

@maciek, post #1

nasuwa mi sië jeszcze jedna moűliwoôć,
identyczny numer sprzëtowy innej karty w sieci
(maîo prawdopodobne),
albo w miami/hardware_/edit/sana-2 parameters/
nie uűyta (przy konfiguracji) opcja:
Query device.
po tym wszëdzie OK i save.

opcja ta powoduje odczytanie z karty
jej indywidualnego numeru sprzëtowego.
standardowo jest tam jakiô przypadkowy (prawie) wpis.
Nie wiem gdzie sië to robi w Genesis.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem