[#1] Kilka pytan
Witam ponownie!

Nie bylo mnie tutaj jakis czas i mam pare nowych pytan ;)

1. Mam Apollo 040/40... niedawno zaopatrzylem sie w maly cooler i chce go jakos przymocowac do apollo... ma ktos jakis pomysl ? chodzi mi o jakas paste ktora utrzyma radiatorek i jednoczenie nie doprowadzi co calkowitego sklejenia 2 powierzchni ;P (w niedlugim czasie chce qpic PPC i cooler sie pewnie przyda)

2. Jak w koncu podpiac stacje dyskietek od PC do Ami1200T ? Wiem ze na forum byl podobny watek ale rozmowa zeszla na stacje dyskietek do synthow yamahy i rolanda :D Chodzi mi o konkretny schemat ktore kable ciac/lutowac... taki dla noobow ;)

3. Na allegro kupilem zew stacje dyskow.. ktora hmm nie dziala.. podlaczam ja do amisiek.. stacja "wstaje" i zaczyna pikac.. wsadzam obojetne jaki dysk i stacja zamieli dyskietka 3x i koniec - dodam ze stacja jest w idelnym stanie - ani kable nie pociete, glowica czysta tak jak i flaki fdd.. ktos ma jakis pomysl co to moze byc ?

4. W amisi mam jakas przejsciowke i chcialbym sie dowiedziec po kiego grzyba ona jest... naklada sie ja normalnie na bolce fdd na plycie.. z niej tez wychodzi normalny kabelek do fdd.... fdd amigowska mozna normalnie podpiac bez zadnych przejciowek wiec ? dodam ze jest to jeden z elementow obudowy Elbox ;)

Pozdrawiam!

[#2] Re: Kilka pytan

@Arven, post #1

1. Pasta któŽej używałem mając jeszcze Apollo do mocowania podobnych pierdół to "Pasta silikonowa H o podwyższonej przewodności ciepła"
2. Schematów szukaj na Aminecie w dziale "hard"
3. Krótka piłka - jakiś cwaniak wcisnął ci bubel.
4. Może to wyprowadzenie dodatkowego zasilania ze złącza stacji np. dla wentylatora lub innego osprzętu.

Maj konfig: także Amiga

[#3] Re: Kilka pytan

@Arven, post #1

1. Spokojnie możesz użyć kleju epoksydowego z dodatkiem aluminium, czyli np. Poxipol Metalic. Taki klej ma nienajgorsze przewodnictwo cieplne (na 68040 w sam raz), szybko i mocno wiąze, jest względnie niedrogi. Oczywiście możesz poszukać specjalnych klejów do radiatorów (szukaj w sklepach z częściami elektronicznymi).
2. W jednym Amiga Computer Studio był opis. Mam i ten numer i tak przerobiony kabel. Działa. Jak nie znajdziesz, to daj znać - pokopię w warsztacie i poszukam. W ogólności przecinasz dwa kable, łączysz ze sobą, ew. dodajesz diodę (dla zachowania kompatybilnośc). Ważne aby stacja dała się przestawić z ds1 na ds0 (zworka) - w ostateczności da się dodatkowo skrosować kabel.
3. Trudno powiedzieć - to może być sporo rzeczy.
4. Zasilanie to nie jest - na złączu Shugart nie ma zasilania. Może element interfejsu do podpięcia dwóch stacji?
[#4] Re: Kilka pytan

@Arven, post #1

AD 3. A próbujesz bootować z tej stacji czy masz już uruchomiony system?
Sprawdź w boot-menu czy widać df1:

AD 4. To może być przejściówka umozliwiająca podłączenie 2 stacji dysków.
[#5] Re: Kilka pytan

@wali7, post #3

Witam

wielkie dzieki za pomoc :)

z radiatorkiem juz sobie poradzilem (arctic silver 3 + gumki ;D)
ze stacja bede kombinowal w przyszlym tyg.. a co do tej tajemniczej plytki to zrobilem foto... moze teraz ktos bedzie w stanie oswiecic mnie co to jest

P.S
wali7 - jak mozesz to daj mi jakies namiary na siebie.. szukalem na aminecie schematu ale nic nie znalazlem - X) pewnie jestem.

http://pipeta.chemia.pk.edu.pl/~arven/mp3/plytka.jpg

[#6] Re: Kilka pytan

@Arven, post #5

Ta przejściówka to urządzenie umożliwiające podłączenie zwykłej stacji FDD pecetowej (HD) do Amigi jako stacji DD.
Zapene stacja, przez którą masz to podłączone jest to zwykły pecetowy FDD - możesz ją podłączać bez żadnych przeróbek
Podobna rzecz była w A4000T (dawano pecetowe stacje dla obniżenia kosztów). Tu masz link do fotki tego urządzenia w A4000T
http://www.amiga-hardware.com/a4000floppyadaptor1.jpg
[#7] Re: Kilka pytan

@amigafan, post #6

Bylem w Elboxie w Krakowie i zapytalem sie o ta plytke. Koles powiedzial ze niektore modele stacji niepotrafily dobrze wspolpracowac z amisiami i po to wlasnie zrobili plytki zeby zaczely dzialac ;) (chodzilo o to ze amigowsie stacje dynamicznie zmienialy sobie predkosc odczytu i nie wszystkie stacje to obslugiwaly - tak mi powiedzial). Razem z toweka dostalem stacje ale zwykla amigowska... jutro podepne do amiski pctowa stacje.. i powiem co z tego wyszlo

Jezeli chodzi o zew stacje to ustalilem tylko tyle ze stacja jest poprawnie rozpoznawana przez amiske w bootmenu.. znalazlem maly przelacznik i 2 jumperki... bawilem sie nimi ale efekt byl tylko taki ze amisia przestawala widziec dyskietki ;)

aha mam jeszcze male pytanko.. ile wlezie mb na apollo 040/40 ? teraz mam 32mb... da sie 64mb upchac ?

[#8] Re: Kilka pytan

@Arven, post #7

Witam.
Max Ram: 32MB (64MB with additional SIMM socket) - jest to cytat z http://www.amiga-hardware.com/
Jeżeli chodzi o przeróbke stacji dyskietek od pieca, aby działała w amisi, to spójrz tutaj: http://www.norbid.of.pl/
Pozdro.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem