[#1] Menu BPPC.
Witam!
Po wielu bólach przyszła mi pałerka ze znanej firmy "A..." (brak pełnej nazwy, żeby nie było reklamy). Pałerka (jak to z tej firmy) jest nieco dziwna - FastATA nie czyta zegara 68040, Sysinfo też, dopiero SysSpeed pokazał 33MHz. Po za tym nie mogę odpalić menu pałerki (wciśnięty ESC przy uruchamianiu Ami). Zrobiłem nawet update flasha, ale nic nie pomogło. Czy istnieje możliwość wejścia do menu pałerki w jakiś inny sposób? Czy jest gdzieś porządny manual do pałerki po polsku lub angielsku (znalazłem tylko niemiecki)? I ostatnie pytanie. Pałerka jest z kontrolerem SCSI. Czy używa ktoś czegoś takiego i czy to dobre rozwiązanie?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc!

P.S.
Dzwoniłem do sprzedawcy, ale telefon stacjonarny i komórkowy są wy(od)łączone. Może czujnie coś od gościa wyciągnąłem, bo wisiał mi trochę kasy.
Pozdrawiam.

[#2] Re: Menu BPPC.

@Kitech, post #1

Witam.
Jesli masz klawiature od PC,to przy uruchamianiu Amigi nalezy szybko
naciskac klawisz ESC do momentu pojawienia sie menu.Jesli nie pojawi sie menu-proces powtorzyc.
[#3] Re: Menu BPPC.

@Kitech, post #1

ja używałem scsi z 4 gigowym Fuijtsu-piękniuśnie chodzi, choć nie za szybko:(. Co do menu to u mnie działało bezproblemowo. wiec cieżko mi sie wypowiadać
[#4] Re: Menu BPPC.

@Kitech, post #1

W menu BPPC nie ma nic ciekawego czym warto by sobie glowe zawracac (chyba, ze chcesz zmienic czasy dostepu do pamieci);) A co do SCSI i powerki to najlepsze rozwiazanie z mozliwych. Sam uzywam Quantum 9.1 GB i dziala pieknie (oprocz tego mam tez skaner na scsi). Transfer wg sysspeeda to ok 8-9 MB/s. W porowaniu z fata - wymiata;) Instrukcja do powerki raczej potrzebna nie jest, bo niby po co?:)
[#5] Re: Menu BPPC.

@szulu, post #4

Hmm. No nie tak całkiem. Chciałem zainstalować BlizKick, a wówczas zdaje się, powinno być wyłączone w menu pałerki mapowanie romu. A instrukcja, no cóż, pomyślałem o doczytaniu o pałerkowym SCSI. Podobno dość pofikana taśma jest potrzebna, żeby coś podłączyć.
[#6] Re: Menu BPPC.

@Kitech, post #5

nic bardziej blednego, rom mapuje wtedy wlasnie blizkick programowo a nie sprzetowo poprzez wlaczenie mapowania w menu ppc.
[#7] Re: Menu BPPC.

@grzes-zab, post #6

Hmm. Wydaje mi się, że Andrzej Drozd napisał tu: http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=4339&t=4266 odwrotnie. Nie przeszkadza to jednakże w potrzebie wejścia do menu pałerki i sprawdzenia jak jest ustawione mapowanie.

[#8] Re: Menu BPPC.

@Kitech, post #5

Pofikana taśma? Nieeee. Wystarczy kilka przelotek;) Ja używam taśmy 50-zyłowej (szerokiej). Do tego używam przelotki z małego 50pin (na bppc) na szerokie i przelotki 50->68 dla dysku UW. Oczywiście dla skanera też mam przelotkę (50->25) :D Najważniejsze jednak, że to wszystko działa;)
[#9] Re: Menu BPPC.

@Mariusz, post #2

Senks!!! To jedobre!!!
[#10] Re: Menu BPPC.

@szulu, post #8

Witam.
No właśnie, gdybyś mógł napisać coś o potrzebnych kablach, taśmach i przelotkach. Np. Efunzine wspomniało, że jeżeli nie mam (a oczywiście nie mam) kabla kupowanego wraz z pałerką, to jego kupno graniczy z cudem.
Pozdro.
[#11] Re: Menu BPPC.

@Kitech, post #10

Witaj,
sprawa z kablem jest stosukowo prosta, choć pracochłonna. Jeżeli masz oryginalny kabel SCSI od BPPC to odcinasz końcówkę i lutujesz z oryginalnym, szerokim kablem od SCSI. Numery żył sobie odpowiadają, a więc 1-1, 2-2, 3-3, ..... po czym izolujesz. Opis tej przeróbki znajdziesz też na Aminecie.
Mój oryginalny kabel był uszkodzony - nie dzialało 15 żył, niestety tych sygnałowych (w SCSI około połowy kabli to sygnały, reszta to masa i zasilanie terminatora). Kupiłem więc w sklepie wtyk 68 pin o takim rozstawie jak w BPPC, odciąłem ostatnich 18. Przygotowałem dwa kawałki taśmy (zwykłej - jak do IDE) ok. 15 cm po 25 żył. Przylutowałem jedną do parzystych,a drugą do nieparzystych końcówek wtyku (teraz już 50 pin). Jedną z taśm zagiąłem ok. 2 cm od złącza po kątem 180 stopni, tak aby znalazła się pod pierwszą taśmą. Przylutowałem obie taśmy do pojedynczej, standardowej taśmy SCSI 50 pin (szerokiej), odizolowałem (koszulki termokurczliwe). Przed tą operacją warto upewnić się że na pewno łączymy styk 1 z 1, 2 z 2 itd. (łatwo pomylić taśmy albo przlutować od tyłu). Następnie miernikiem sprawdziłem czy wszystko jest OK (czy żyły są połączone i czy nie ma zwarć). Jeśli jest OK, to należy odizolować gołe styki w złączu - z tym miałem problemy (mało miejsca, koszulki tormokurczliwe nie mieszczą się), w końcu zalałem to wszystko klejem epoxydowym (Poxipolem - przeźroczystym - metaliczny może przewodzić prąd!). Jeszcze raz sprawdziłem miernikiem pod kątem zwarć, po czym nabiłem na taśmę 3 złącza SCSI. Po podłączeniu do BPPC i dysku SCSI wszystko działało.
W ten sposób wykonałem dwie taśmy - obie działały, w różnych kartach.
Potrzeba - styk 68 pin (wąski), kilka wtyczek SCSI 50 pin na taśmę, taśma 50 pin (1 m - w SCSI asymetrycznym można użyć do 6 m), klej Poxipol przeźroczysty (lub inny sposób odizolowania złącza), kawałki starej taśmy, koszulki termokurczliwe. I oczywiście ok. 2 godzin wolnego czasu. Przyda się też imadło i lutownica z cyną.
Cała ta dłubanina dlatego, że nie udało mi się nigdzie znaleźć złącza wąskiego na taśmę - gdybyś znalazł, to bardzo uprości całą zabawę.
To że mi się udało 2 razy nie oznacza że zawsze musi się udać - jakbyś to chciał robić - zastanów się. Jak coś pójdzie nie tak - robisz wszystko na własną odpowiedzialność.
Jakbyś miał pytania - pisz na priv.
Pozdrawiam.
[#12] Re: Menu BPPC.

@wali7, post #11

Senks, ale obawiam się, że moje ręce (obie lewe) temu nie sprostają.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem