[#1] HDD Toshiba
Jeszcze jeden problem. Czy ktoś się spotkał z czymś takim: Dysk toshiba MK6411MAT 2.5" i A1200 kick 3.0 po włączeniu działa i jest widziany, instaluję system itp. reset (restart) i dysk jest niewykrywany SPRZĘTOWO. Jakby był odłączony (ale się kręci i inicjalizuje głowice - słychać). Sprawdzałem na 2 płytach, 1D1 i 1D4, oraz na kontrolerze fast-ata i zawsze to samo. Jak wylączę z prądu i chwilę postoi to się wykrywa. Podłączałem 2 zasilacze (jeden od PC). A propos - na PC dysk śmiga aż miło. Kabelek też OK bo do niedzieli chodził mi na nim starutki seagate, ale zdechł :)

Sam nie wiem może te urządzonka poprostu się nie lubią.:)
[#2] Re: HDD Toshiba

@dpetx, post #1

Spróbuj pzeciąć na taśmie żyłkę 1, odpowiedzialną za reset (chyba to 1;). Powinno pomóc.
[#3] Re: HDD Toshiba

@szulu, post #2

Ja kiedys miałem cos takiego dysk byl za szybki i resetowal sie szybciej od amigi jakis rezystor wstawialem z kondensatorkiem ale nie pamietam gdzie to mam jak znajde to ci przesle
[#4] Re: HDD Toshiba

@DziadzioMiecio, post #3

Dzięki. Jakby się znalazł opis to poproszę.
[#5] Re: HDD Toshiba

@dpetx, post #1

ja mialem u siebie dyski 2.5" rowniez toshiby 3.2GB - i problem byl w tym ze te dyski musza byc albo same na tasmie, albo musisz znalezc i ustawic konkretna pozycje (master, slave) jesli na 1 tasmie masz dysk 2.5" i np cdrom'a ustawionego na slave - to nie pojdzie. i fast ata (rowniez 4xeide)bardzo dluuugo go wykrywa.w koncu wykryje ale trwa to wieki. czyli znajdz ustawienia dysku albo zapnij go na wolnej tasmie

[#6] Re: HDD Toshiba

@Kwiatki, post #5

Sęk w tym, że on jest sam jeden na taśmie. W tej chwili na oryginalnym kontrolerze z 1200. I wykrywa go dopiero po wyłączeniu i włączeniu sprzętu. Ustawienie master - slave też powinno być OK - bez zworek - na PC wykrywa się jako primary master.
[#7] Re: HDD Toshiba

@dpetx, post #6

no wlasnie to bezzorkowe ustawienie - to jest CS - Amiga tego nie lubi. musi byc konkretnie ustawione - Master albo Slave. PCuj sobie z tym radzi lepiej , Amiga nie.

[#8] Re: HDD Toshiba

@Kwiatki, post #7

Ale przecież nie ma problemu po włączeniu, dopiero po resecie czyli zworki odpadają.
[do dpetxa'a]
Skoro cuda zaczynają się dopiero po resecie Amigi to powinno pomóc odcięcie sygnału reset na taśmie łączącej dysk z kontrolerem (żyłka numer 1, przeważnie czerwona). Wtedy Ami się zresetuje ale dysk nie.
[#9] Re: HDD Toshiba

@szulu, post #8

Niewątpliwie, dawniej w Amimagazynach zalecano przecięcie żyły nr. 1 (czerwona). Ja nie miałem nigdy problemów z HDD więc tego nie sprawdziłem. Ale może pomóc.
[#10] Re: HDD Toshiba

@szulu, post #8

Kombinowałem już z żyłą nr. 1. Odłączałem itp. Nic nie pomaga. Może potrzebny jest jakiś układ RC aby opóźnić reset dla dysku? Sam nie wiem.
Zdobyłem nawet identyczny HDD (różni się ver. firmware) i jest to samo :(
[#11] Re: HDD Toshiba

@dpetx, post #10

Układy opóźniające były potrzebne dla starszych dysków, które za wolno się rozpędzały. Wtedy komputer czekał na taki dysk. W 3.1 już tego problemu nie było. Po resecie dysk się nie rozpędza, więc nie jest potrzebne czekanie na to, aż będzie gotowy. Może pobaw się jednak zworkami, spróbuj ustawić w "single drive mode", o ile jest to możliwe.
[#12] Re: HDD Toshiba

@szulu, post #11

masz racje a jednak u mnie takie rozwiazanie pomoglo byl to rezystor 1k i kondensator 10uf rezystor wpiety w szereg w lini reset i od strony dysku kondensator do masy -- sprobuj przytrzymac przez chwile reset jesli pomoz to do roboty
[#13] Re: HDD Toshiba

@szulu, post #11

Mówiąc o 3.1 chodzi o WB czy kickstart?

Jeszcze jedna ciekawostka. W oryginalnym kontrolerze ata montowanym w A1200 w chwili resetowania kompa napięcie na nodze 1 hdd spada z ok. 5V do ok. 0V. Natomiast na kontrolerze Elboxu FastATA sytuacja jest odwrotna (ciągły stan 0V w chwili resetu zmienia się na 5V).

Poza tym dysk mi się dość długo wykrywa - jakieś 10s (bez karty turbo, bo z apollo 1240 to jest moment). A po resecie, świeci dioda HDD ale po paru sekundach kontroler się poddaje (nic nie wykrywa). Jak miałem podłączony poprzedni dysk Seagate 260 MB to wykrywał się szybko i było OK.

Ze zworkami już mieszałem i nie pomogło. Co ciekawe stary dysk wykrywało mi jako urządzenie 0, a ten wykrywa jako 1, nieważne jak ustawię zwory (chyba, że źle to robię?). Muszę znaleźć zworkologię od tego HDD.

[#14] Re: HDD Toshiba

@dpetx, post #13

Z tego opisu wynikałoby, że dysk jest rozpoznawany jako SLAVE a nie MASTER. Upewnij się do pozycji zworek.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem