[#1] CDRW LG x52
Czy ta nagrywarka posiada jakis BurnProof czy inny JastLink? Wlasnie testuje ja i wywala blad zapisu 12 podczas zapisywania z mocno zdefragmnetowaneg0 HD, podczas zapisu bezposrednio na plyte (na HD jest pare tysiecy malych jak i wielkich plikow). Narazie testuje na plytach CDRW x12. Czy ktos uzywa takiej nagrywarki? Dodatkowo zauwazylem ze nie wpolpracuje z programem WolnyCD. Jaka jest jej minimalna predkosc? (32x ?)
[#2] Re: CDRW LG x52

@Andrzej Drozd, post #1

ja mam lg x16 i na amidze na orginalnym kontrolerze (pio0 albo jakos tak to sie nazywalo :) ) nagrywarka pod makecd smigala jak zloto w trybie x4 ... wszystkie lg od x8 wlasnie maja burnproof'a (zreszta bez tego to by sie chyba niedalo nagrywac cd powyzej x4 :) ale moze sie myle ), a co ze sterownikiem bo ja uzywalem jakiegos ogulnego dla nagrywarek atapi i na tym mi chodzilo normalnie ... tzn zadnych bledow a dysk nie byl defragmetowany i jest bardzo wolny (segat 2.1 medallist).

[#3] Re: CDRW LG x52

@jimiche, post #2

Ojj...chyba nie...Ja tez mam LG 16x (ta nagrywarka nie potrafi ustawic sie wolniej niz 8x, chyba ze jest dziadowska plyta to dzieki BoornProof/JastLink sama sobie zwolni). Pozatym LG 16x rzeczywiscie jest super.

Aktualnie mam na mysli LG 52x32x52 (predkosc zapisu = 52, predkosc zapisu cdrw = 32, predkosc odczytu plyt = 52). Nagrywarka ta zachowuje sie jakby byla wlasnie bez BurnProofa/JastLinka (itp, itd).

Czyli musze ja przelozyc do peceta/przeklinac na FastATE/kupic szybszy HD/nie nagrywac z zdefragmentowanego HD (wiecznie robic iso na pustej partycji), itp. itd. czy jednak jest jakies inne lepsze rowiazanie? Amoze ktos chce kupic? Dwa lata gwarancji, dwudniowa, opyle za 120, lub wymienie na nowke LG 16x :)
[#4] Re: CDRW LG x52

@jimiche, post #2

Aha dodam jeszcze ze BornProof(itp.) w LG jest dopiero od wersji wlasnie 16x. 8x i 12x nie mialy tego czegos. Co jak co, z 8x mozna bylo jeszcze dosjsc do ladu (?) ale 12x sypaly sie nawet na pecetach (przypomnij sobie masowa wyprzedaz tych nagrywarek na Allegro). A ja "glupi" myslalem ze nowsze moze byc lepsze...ale chyba nie jesli chodzi o 52x.
A co ciekawsze nie moge teraz odpalic na amigowych przegladarkach stron odnosnie LG.
http://pl.lgservice.com/gcsc/b2c/hpi/main (specyfikacje sprzetu)
a ( http://www.lge.pl/ ) tez dziwnie wyglada.
[#5] Re: CDRW LG x52

@Andrzej Drozd, post #3

Ja mam LG 52x12x52 i nie da sie ustawic (np. przez WolnyCD)
mniejszej prędokści niż x8, ale rozwiązaniem jest nagrywanie
na CDRW x4.... aha, nie mam FastATy.

[#6] Re: CDRW LG x52

@virago_, post #5

Tak, w LG powyzej 8x nie mozna ustawic na mniejsza predkosc. Wlasnie zuwazylem swiatlo w tunelu, poniewaz nagrywarka ta zaczela dzialac z wolnycd (niestety wersji nie moge sprawdzic bo autor niechce aby mozna bylo ja sprawdzac za pomoca "version" :) c:wolnycd device=scsi.device unit=2 speed=8 - dziala :) , chyba sie jeszcze powstrzymam przez pare dni i z gory dziekuje za kolejne sugestie :)
[#7] Re: CDRW LG x52

@Andrzej Drozd, post #6

Ja mam taką nagrywarkę w Ami. Nie udało mi się przy jej pomocy wypalić żadnej płyty "w locie". Muszę tworzyć ISO. Poza tym nie mam z nią najmniejszych problemów.
[#8] Re: CDRW LG x52

@Andrzej Drozd, post #4

co do predkosci to ja moge w nero ustawic x4 wiec cos jest nie tak u was :) a na ami w makecd tam gdzie sie podaje predkosc nagrywania poprostu dalem 0 (czyli najszybsza mozliwa) wtedy mi nagrywalo x4 . a jakiego sterownika uzywaliscie czy sa specjalnie dedykowane sterowniki dla lg.

[#9] Re: CDRW LG x52

@Andrzej Drozd, post #6

a jeszcze jedno ile lat ma juz ta nagrywarka bo moja jakies 2 albo 3 i w tym roku musialem ja troche przeczyscic bo mialem objawy ze niewidziala czystych plyt wkladanych do napedu przed nagrywaniem. na poczatku myslalem ze to wina cdr'ek ale u kumpla ta sama cd sie nagrywala (ta ktora wczesniej nie moglem nagrac u siebie) dopiero po przeczyszczeniu napedu (szczegolnie prowadnic na ktorych jest umieszczony laser) wszystko wrocilo do normy.

[#10] Re: CDRW LG x52

@Andrzej Drozd, post #1

Ja mam taką nagrywarkę w Pegazie tyle że mam inny problem. Nie można przegrywać z maksymalną prędkością bo wali dane na plytkach( a byloby tak fajnie cala plytka w 3min12sek.) Musialem zmniejszyć prędkość w makecd na 16x i dziala dobrze.
[#11] Re: CDRW LG x52

@jimiche, post #8

Ja uzywam MakeCD i sterownika CDR_SCSI3_ATAPI. LG dzialaja takze na sterowniku CDR_Ricoh_6200 (ale wg opisu jest mniej funkcji). Specjalnie dla LG nie ma i moze wlasnie tu jest problem z predkoscia? LG16x na moim sprzecie wyciaga okolo 12x, ale czasmi lubi sobie zwolnic nawet do 8x (zaleznie od defragentacji partycji i jakosci plyty. Tak wiec jakbym dal rade ta nagrywarke ustawic na x4 lub x6, bylo by to dobre wyjscie. Nie testowalem jeszcze jej z FryingPanem, ale z wersja demo chyba nie ma sensu...
[#12] Re: CDRW LG x52

@Andrzej Drozd, post #11

Sprawdzałem na najnowszym FryingPan (z AmigaMeeting bezpośrednio od autora) i CDRW LG x52 działa dużo lepiej niż na MakeCD.
[#13] Re: CDRW LG x52

@Andrzej Drozd, post #1

Nagralem na tej nagrywarce dane bezposrednio, bez robienia iso. Danych bylo okolo 690 MB i skldaly sie z okolo 900 i pare plikow. Partycja byla dosc zdefragmentowana, buforow dalem 10000, predkosc HD to okolo 5MB (moze wiecej?) Dysk to Samsung 40 GB w PIO4 na FastATA). Z wolniejszymi nagrywarka nie daje rady. Zauwazylem ze LG mimo ze nie ma BurnProfa czy JastLinka, nie przerywa tak sobie nagrywania bez powodu, musi byc okolo 5 sekundowa przerwa w transmisji danych...Ogolnie mimo ze nie moge ustawic predkosci nagrywania, to przy plytach noname i iso nagrywa mi okolo 10 min...Wolniej niz porzednia 16x. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem