[#1] A600 Przenoszenie plików
Jakiego programu użyć do transferu plików pomiędzy A600 a pecetoszem (chodzi o czytanie dyskietek 720Kb format PC na A600). Podłączanie kabelkiem odpada.

Był taki fajny program o nazwie IBM-ST-AMIGA jednak działa tylko na 1.3.

Mam kicka 1.3 na dyskietce jednak wtedy nie wykrywa HDD a pamięci zostaje wtedy b.mało

Konfig A600:
1 MB CHIP-RAM
HDD 200Mb
[#2] Re: A600 Przenoszenie plików

@Korni, post #1

W A600 masz system 2.x więc najprościej użyj CrossDosa.
[#3] Re: A600 Przenoszenie plików

@amigafan, post #2

Albo FAT95 lub MultiDos (patrz Aminet)
[#4] Re: A600 Przenoszenie plików

@amigafan, post #2

czyli wpisz w cli: "mount pc0:" i po sprawie. (tak się to robi w systemie 3.x, w 2.x powinno być podobnie. Ew. proszę o korektę)
Później dyskietek PC używasz odwołując się do nich jako PC0:
[#5] Re: A600 Przenoszenie plików

@wali7, post #4

cli byli w 1.3 potem byl shell (spora roznica), wpisujac mount pc0: system bedzie oczekiwal ze pc0: ma wpis w mountliscie, a takiego raczej nie bedzie.
musisz wpisac "mount pc0: " albo poprostu znalezc ikoncke pc0: i ja odpalic dwuklikiem. w 3.x lezy w sys:storage/dosdrivers/ w 2.x zapewne podobnie.
[#6] Re: A600 Przenoszenie plików

@Valwit, post #5

System 2.0 nie ma storage a wszystkie urządzenia są w jednym pliku "mountlist".
W systemie 2.05 na pewno nie ma PC0 (nie był dodawany do tej wersji systemu). Nie wiem jak w 2.1 bo go nie miałem ale jeżeli chce się używać PC0 w systemie 2.0 to trzeba z systemu 3.x przegrać:
z devs: mfm.device
z L: crossdosfilesystem
do katalogów o tej samej nazwie w 2.x i potem jeszcze plik pc0 ze storage/dosdrives i go odpalić. Powinno zadziałać.
[#7] Re: A600 Przenoszenie plików

@amigafan, post #6

Sprawdziłem, że system od wersji 2.1 miał CrossDOS czyli poprzednie uwagi tyczą się wcześniejszych wersji (np. 2.05)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem