opiszę jeszcze dokładnie zworki dysku i taśmę:
dysk ma złącze 80pin, na to złącze nałozona jest oryginalna fabryczna przejściówka na której jest wyprowadzone złącze 68pin, złącze zasilania, bo w 80pin zasilanie jest zintegrowane, i rząd ośmiu zworek.
Dysk z tą przejściówką posiada 2 zestawy zworek. własny i ten na przejściówce.
zworki własne dysku:
+--+
|..| ID 3 (ONLY 68 & 80 PIN)
|..| ID 2
|..| ID 1
|..| ID 0
|. | KEY {tu jest tylko 1 szpilka)
|..| AUTOSTART
|..| ACTIVE TERM (ENABLE NAR MODE FOR 68DF & 80PIN)
|..| SP SYNC
|..| LED
|..| WRITE PROT
|..| DEL START
|..| OPT BLOCK
|..| DIS TI SY
|..| DIS PAR
|..| DIS UN A
|..| DIS F/W NEG
+--+
+-+
|

TERM PWR EN (ONLY 50 & 68SE)
+-+
tej ostatniej zworki fizycznie nie mogłem znalaźć na dysku. dziwne.
zworki na przejściówce:
+--+
|..| LED
|..| SYN
|..| DLY
|..| MTR
|..| ID3
|..| ID2
|..| ID1
|..| ID0
+--+
taśma wygląda tak: [----][-[]-----[]---[]---[]-|
[ - wtyk do blizz SCSI kit
][ - przejściówka z taśmy 25pin od scsi kit na taśmę 68pin do dysku, zrobiona z dwóch złączonych wtyczek DB25 (męsk + żeńska) takich jak np port Disk Drive w A1200
[] - 4 złocza 68pin SCSI na urządzenia
| - terminator aktywny zamontowany na stałe
zapomniałem wcześniej napisać, że dysk do mnie dotarł z ustawionymi zworkami AUTOSTART i DIS TI SY. i tak go odpaliłem. występowały wszystkie opisane wczesniej objawy. później je wyjąłem tak że na dysku nie ma juz ustawionych ŻADNYCH zworek i zmieniło sie tylko to że słychać jak dysk startuje równo z moim starym dyskiem, bo wcześniej rozkręcał się nieco później, poza tym objawy ze znikaniem partycji te same.
dodam jeszcze że dysk strasznie się grzeje. już po godzinie pracy ledwo można go utrzymać w dłoni tak parzy.
wiadomość z ostatniej chwili: po ponownym założeniu partycji (nie formatowałem ich) i resecie, partycje są widoczne na WB. wyłączyłem komputer na ok. 1godz. i po ponownym włączeniu partycju już nie ma. Mounter z OS3.9 tez ich nie widzi.
Poradźcie coś.