[#1] Dzielenie MP3
Mam 120 minutowego seta i muszego jakos ladnie podzielic, aby wszedl na 2 plyty audio. Czy istanieje jakis program dla Ami, dzieki ktoremu mozna ladnie podzielic plik mp3?
[#2] Re: Dzielenie MP3

@reactor, post #1

Nie ma takich programów nawet na peceta. Zawsze trzeba enkodować mp3 do np. AIFF, podzielić i zrobić ponownie mp3.
[#3] Re: Dzielenie MP3

@kmilota, post #2

To 120 minitowa MP3 "troche" mi zajmie miejsca na HDD po rozkodowaniu do AIFF :S
OK,a czym ladnie i latwo podzielic AIFF-a?
[#4] Re: Dzielenie MP3

@reactor, post #1

sampleE, sampleZ, popatrz na aminecie. jest calkiem sporo tego
[#5] Re: Dzielenie MP3

@reactor, post #3

Np. programem Samplitude Opus.
[#6] Re: Dzielenie MP3

@reactor, post #1

Polecam SampleZ (bardzo fajnie wczytuje mp3, oczywiscie rozpakowywujac go). Pamietaj aby w prefsach SampleZ ustawic "obrobke" sampla na HD odpowiedniej wielkosci i koniecznie z filesystemem SFS, PFS lub FFS, ale minimum z blokiem 4048 (przy mniejszym bedzie mielil ze dwa dni :) ).
[#7] Re: Dzielenie MP3

@kmilota, post #2

No prawie.... mp3 do aiff sie nie "enkoduje", lecz dekoduje.
A teraz inna bajka: bywaja programy do edycji mp3.
Mozna wtedy "wczytac" dlugi plik, podzielic go w wewnetrznym edytorze
i ponownie zapisac jako mp3. Trzeba tylko miec odpowiedni program.
Nie wiem który program, jakie wielkosci plików obsluzy,
ale na pewno przykladem tego typu softu moze byc
dla Ami SoundFX. Napewno warto rzucic okiem,
chocby w celu zapoznania sie z sama metoda.
[#8] Re: Dzielenie MP3

@Seeker, post #7

No prawie.... mp3 do aiff sie nie "enkoduje", lecz dekoduje.

Tak, piszac "wczytuje" mialem na mysli decoduje. Robi to za pomoca mpega.library (na PPC kawy nie trzeba parzyc :) )

Mozna wtedy "wczytac" dlugi plik, podzielic go w wewnetrznym edytorze
i ponownie zapisac jako mp3. Trzeba tylko miec odpowiedni program.

Tak, ale taki program i tak decoduje mp3 i pozniej z powrotem go encoduje, co przynosi strate jakosci dzwieku. Nawet takie pecetowe giganty do edycji dzwieku jak CoolEdit czy SamplitudeProducer encoduja tylko do zwyklego stereo, a ktorys z nich tylko do 112 kbps :(((.

Nie wiem który program, jakie wielkosci plików obsluzy

Oprocz SampleZ na powaznie nie uzywalem innych programow z powodu braku wersji PPC, a SampleZ na 68k dziala przyzwoicie. Ograniczeniem wielkosci pliku dla SampleZ jest tylko wielkosc HD (i chyba sam AmigaOS, poniewaz zdaje sie pliki na HD maja jakss gorna ograniczona wielkosc)

Ami SoundFX

No tak :) Ale o ile pamietam jest komercyjny, a do tego co potrzebuje zrobic Reactor swietnie nadaje sie darmowy SampleZ z Aminetu (poniewaz chodzilo mu tylko o wczytanie mp3 do jakiegos programu, podzielenie go na polowe i z granie do jakiegos Aiffa/Wave aby nagrac material na plyte muzyczna. Dodatkowo SampleZ umozliwia normalna edycje sampla i mozna np. wyciszyc koncowke (aby nie bylo dziwnej przerwy) itp...

PS. Jak juz mowimy o przygotowaniu materialu do nagrania na plyte muzyczna to warto wspomniec ze tak przygotowane Wavy/Aiffy mozna sobie jeszcze "znormalizowac" (czyli doprowadzic do standardowej glosnosci, poniewaz rozne zrodla posiadaja duzy rozrzut decybeli) za pomoca programu Normalize (napisalem cos o nim na w dziale Programy) :)
[#9] Re: Dzielenie MP3

@reactor, post #1

nie wiem ale moze wam to pomoze ja własnie to sciagam !!!!!http://download.chip.pl/download_60348.html
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem