[#1] Oxypatcher
Pamietam, że w którymś z MA był opis tej łatki i pisali, że jest ona prze wspaniała. Coś około 40% przyspieszenia na 040/060. Używał ktoś tego?
Szukałem tego po necie i lipa. Ani kupić ani udoić sie nie da. Ciekawi mnie czy to godne uwagi jest. Mam Blizzarda 060/50. Za wszelkie info z góry dziękuje.
[#2] Re: Oxypatcher

@Fazior, post #1

Używam. Godne uwagi. Jest widoczne przyśpieszenie (zwłąszcza w połączeniu z HSMathLibs dla 060). Czy aż 40% to nie wiem bo nie bawię się w statystyki ale w każdym razie jest zauważalne.
[#3] Re: Oxypatcher

@amigafan, post #2

Fajno:). To jak to zdobyc? Nie znalazłem strony Oxyronsoftware, na aminecie nie ma, nigdzie nie ma.
[#4] Re: Oxypatcher

@Fazior, post #3

Bo jest komercyjny i można go kupić np tu:
link
[#5] Re: Oxypatcher

@amigafan, post #4

Dzieki serdeczne:)
[#6] Re: Oxypatcher

@amigafan, post #2

Ja na 040/40 nie zauwazylem zbyt duzego przyspieszenia. Pewnie dlatego ze mam inne latki. W dodatku OxyPatcher pewnie gryzie sie z nimi i stabilnosc systemu spada w dosc duzym stopniu (dziwne zwiechy-resety). Nie polecam. Niech 68k robi swoje jak to robi do tej pory, a reszta niech sie zajmie PPC. Ewentualnie podkrec 68k :)
[#7] Re: Oxypatcher

@Andrzej Drozd, post #6

Na 040 nie zauważyłeś psyspieszenia bo OxyPatcher jest przeznaczony specjalnie dla 060 - to właśnie ten mikroprocesor nie posiada wszystkich instrukcji jak np. mnożenia i dzielenia 64 bitowego i trzeba te instrukcje emulować. Oddzielnym zagadnieniem jest emulowanie instrukcji kooprocesora matematycznego. Tutaj nie jestem zwolennikiem takich łatek lub zestawów nowych bibliotek matematycznych, ponieważ przyspieszenie jest uzyskiwane kosztem dokładności obliczeń. Inna sprawa, że często bardzo duża dokładność obliczeń zmiennoprzecinkowych nie jest konieczna.

[#8] Re: Oxypatcher

@ArtPo, post #7

No ale LightWave dostal kopa w prownaniu bez OxyPatchera. To chyba jedyny namacalby dowod ktory zauwazylem :) Co do 060 to jest jeszcze CyberPatcher i jest darmowy.
[#9] Re: Oxypatcher

@Andrzej Drozd, post #8

a co do rozrywki - po zaaplikowaniu oxy kopa dostaja rowniez scenowe produkcje. znaczne (kilkukrotne) przyspiesznie widoczne np. przy przeliczaniu danych (chociazby gift/potion lub intrach push ent. (kilkukrotne) oraz podczas odtwarzania niektorych dem/inter korzystajacych z fpu. ja wlozylem oxy do startupa i poziom wieszalnosci utrzymal sie na tym samym poziomie co wczesniej. inna sprawa jest ze moj system to lata na lacie....
[#10] Re: Oxypatcher

@kempy, post #9

Raytracery i produkcje scenowe (też grafika) nie wymagają takiej dużej dokładności obliczeń liczb zmiennoprzecinkowych, dlatego w tych przypadkach łaty na FPU zdają egzamin. Inaczej sprawa wygląda w przypadku obliczeń inżynierskich gdzie funkcje trygonometryczne lub logarytmy powinny mieć jak największą dokładność obliczeń. Niestety z tego co się orientuję na Amigę nie ma zaawansowanego programu tego rodzaju, chociaż MaxonCAD lub różne kalkulatory z FPU korzystają, a na MaxonCAD błędy takich operacji dają się odczuć w przykry sposób. Trochę z innej beczki. Jak wam chodzi nowy AWeb? Pierwsze odczucie jest takie, że jest 10 razy szybszy niż AWeb 3.4APL, ale niestety jest wiechliwy. Opcję javascript muszę ustawić na fastidious inaczej wiesza się onet. Ten komentarz piszę z wersji 3.4 APL bo na PPA nowa przeglądarka wiesza się niezależnie od ustawień.

[#11] Re: Oxypatcher

@amigafan, post #4

Jest jeszcze zupelnie darmowy MuRedox:
http://ftp.uni-paderborn.de/aminet/aminet/util/boot/MuRedox.readme
http://ftp.uni-paderborn.de/aminet/aminet/util/boot/MuRedox.lha
Jeśli się nie myle działa w podobny sposób i równiez przyspiesza.

[#12] Re: Oxypatcher

@Andrzej Drozd, post #8

Andrzejku, jest jeszcze jeden namacalny dowod:
kodowanie do mp3. W porownaniu do 040/40
przyspiesza ok. dwukrotnie :).
A w luftwaffe widac roznice nawet pod 040.
[#13] Re: Oxypatcher

@ArtPo, post #10

W temacie Aweba: narazie odpalilem, wlazlem na PPA i wlasnie z niego pisze tego posta.
Jeszcze nie mam zdania, ale odswiezanie faktycznie
sie poprawilo, chociaz nie 10 razy :)).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem