[#1] Nowe AllegroCDFS.
Witam!
Przyszedł update oprogramowania do FastATY firmy "E" z Krakowa. Po zainstalowaniu okazało sie, że płytka MMCD1200 (dla odmiany też z firmy "E"), której nie mogłem w ogóle odpalić na Amisi (ani AllegroCDFS, ani Cache CDFS, ani żaden inny sposób) teraz uruchamia się bez problemu!!! Na łamach tego forum chcę złożyć serdeczne podziękowanie firmie "E", że da się już korzystać z jej oprogramowania, bez odpalania na PieCu i przerzucania do Ami ZIPem! :D
Pozdro.

[#2] Re: Nowe AllegroCDFS.

@Kitech, post #1

No to napisz to do nich. My takiego problemu z płytkami firmy "E" nie mieliśmy i nie mamy.
[#3] Re: Nowe AllegroCDFS.

@kmilota, post #2

ja mam ciagle stare Allegro i tą płyte mi normalnie czyta
pewnie miałeś coś innego pokopane w systemie.
[#4] Re: Nowe AllegroCDFS.

@R-Tea, post #3

Tylko w nowych sterownikach nie ma nowego Allegro tylko ata3.driver...na nowe Allegro sie chyba nie doczekamy :)
[#5] Re: Nowe AllegroCDFS.

@Andrzej Drozd, post #4

Jesteś pewien Andrzeju? Podczas instalacji jest komunikat, że zastępowane jest (oprócz ata3.driver) AllegroCDFS na 3.4! A to jeszcze krótki cytat ze strony Elboxu:
"The update includes new versions of:
• ATA3.driver
• ATA3Prefs
• AllegroCDFS
(...)
AllegroCDFS ver.3.4
- improvement in reading CDs with surface defects"
Pozdro.

[#6] Re: Nowe AllegroCDFS.

@Kitech, post #5

AllegroCDFS ver.3.4
- improvement in reading CDs with surface defects

Masz odpowiedź (surface - powierzchnia). Twoja płytka jest albo uszkodzona, albo czymś zabrudzona - dlatego nie mogłeś jej odczytać.

[#7] Re: Nowe AllegroCDFS.

@ArtPo, post #6

To nie jest takie proste (pisałem już o tym na niniejszym forum). PieC czytał bez problemów, Amisia w ogóle. Zrobiłem ze trzy kopie na PieCu i dalej nic. A teraz Amisia czyta i oryginał i kopie!
[#8] Re: Nowe AllegroCDFS.

@Kitech, post #5

Rzeczywiscie...
[#9] Re: Nowe AllegroCDFS.

@Kitech, post #7

W takim razie informacja Elboxu, którą przytoczyłeś nie jest w pełni zgodna z prawdą. Wynika z niej że w nowym AllegroCDFS poprawiono odczyt płytek mających pewne ubytki (defekty) powierzchni. Jeżeli twoja płytka miałaby takie defekty i podczas kopiowania na PC oprogramowanie skorygowałoby te błędy, to kopia musiałaby już zostać wykonana poprawnie i odczytałbyś ją na Amidze przy starym Allegro. Ale jak piszesz kopii również nie mogłeś odczytać, a więc to nie jakieś błędy na powierzchni płytki.

[#10] Re: Nowe AllegroCDFS.

@ArtPo, post #9

Tak. Wiekszosc pecetowych programow "naprawia" wady plytek. Najlepszy jest w tym chyba CloneCD. Jezeli plytka byla przegrana wlasnie takim programem to posiade oryginalne wady oryginalu :( Nero tez potrafi zamieszac mimo wylaczenia "szalonego" odczytu. Zreszta to samo mozna zrobic na Ami za pomoca MakeCD, poprostu pomijajac blad odczytu i kontynuujac dalej. Ja proponowalbym aby na pececie sprobowac zrobic ISO za pomoca programu CDMate w trybie "przerwij podczas bledow odczytu" Wtedy bedzie wiadomo czy oryginalna plyta jest uszkodzona.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem