[#1] Amiga 500+ i rozbudowa
jakis czas temu zakupilem sobie amige 500 + z dodatkowa pamiecia podpieta pod GARY. RAzem mam teraz 2,5 Mb. Oprócz tego moja Amiga nie posiada nic dodatkowego. I w tym właśnie problem, bo chciałbym ją rozbudować. Co polecacie? Aha zakupilem ostatanio tez Zorro II , gosc sie zaklinał ze bedzie to dzialac pod moja 500+ (co o tym sadzicie).
I ostatnie pytanie. Co dziekie zorro II bede mogl przylaczyc od mojej amigi? cd-rom, HD, pamiec, karte graf? z gory dzieki za pomoc. moze zna ktos jeszcze jakies stronki (polskie lub ang) z rozbudowa amigi 500/500+
[#2] Re: Amiga 500+ i rozbudowa

@Czarnomag, post #1

Do A500+ można podłaczyć HDD z lewej strony, przez złącze procesora. Nie potrzeba do tego Zorro II. Do Zorro II mozna podłączyć kartę graficzną (albo muzyczną). Pytanie tylko, jak to będzie współdziałało na przy procesorze 7.14 MHz...

[#3] Re: Amiga 500+ i rozbudowa

@Czarnomag, post #1

Tu mozesz sobie poczytac troche o sprzecie do rozbudowy A500 - http://www.amiga-hardware.com/
[#4] Re: Amiga 500+ i rozbudowa

@OSH, post #2

Chyba najwygodniej byłoby znaleźć jakiś kontroler SCSI do ZorroII, choćby ten: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27359839
Masz tu od razu rozszerzenie Fast Ram, a podpiąć możesz HDD i CD - SCSI ostatnio dość tanie (też szukaj na Allegro), z innych ciekawych urządzeń http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27156121 - nie jest to może rewelacyjna grafika, ale w porównaniu do ECS - spory postęp.
Generalnie do Zorro II możesz podpiąć to co do A2000 (w praktyce masz teraz taką właśnie Amigę, lepszą od oryginału o system 2.0).
Jeżeli w tym zorro jest slot CPU A2000 (w Microniku jest),to możesz podpiąć kartę turbo do A2000 - większy wybór niż do A500.
Wszystko to jednak jest dość drogie - jeżeli jesteś hobbystą (znaczy lubisz te klimaty) - OK, jeżeli myślisz o poważniejszym wykorzystaniu Ami - poszukaj nowszej Amigi (będzie sporo taniej).
[#5] Re: Amiga 500+ i rozbudowa

@wali7, post #4

dzieki bardz
mam jednak jeszcze pytania:
1. jaka amige bys polecal?? 1200 starczy?
2. czy ta zorro II tez bedzie pracowala z A1200?
3. co dokladnie podepne pod Zorro II?
4. czy dalbys mi swoj numer gg lub e-mail abym mogl jeszcze ztoba porozmawiac na ten temat, a lepiej sie rozmawia na gg
5. gdzie moglbym dostac 8 MB FAST ramu podpinanego z boku amigi 500
[#6] Re: Amiga 500+ i rozbudowa

@OSH, post #2

A jaki procesor byś polecał do Amigi 500 +? Może podasz kilka przykładów?

[#7] Re: Amiga 500+ i rozbudowa

@Czarnomag, post #6

Do A500 z zorroII ( teoretycznie, bo nie wiem czy twoje zorroII ma slot CPU) można podłączyć każdą karte turbo do A2000.
Ja w swojej A2000 ( w zasadzie jest to tyo samo co A500 +ZorroII ) mam procesor MC68030-33MHz i działa mi to calkiem sympatycznie, oczwiście im szybszy procesor ty lepiej ;) . AFAIK do A2000 powstały też karty PPC więc jeżeli masz złacze CPU to masz naprawde duży wybór.
[#8] Re: Amiga 500+ i rozbudowa

@OSH, post #2

Tak samo jak w A2000. Wystarczy wsadzić do ZorroII Oktagona2008 z dyskiem SCSI, potem Toccatę i VLabMotion. I już mamy sprzęt do nieliniowego montażu za małe pieniądze. Co ciekawe te 7MHz w niczym nie przeszkadzają. To taka zaleta VLabMotion.
[#9] Re: Amiga 500+ i rozbudowa

@Czarnomag, post #5

Ad1. Jeżeli chcesz mieć Amigę ze slotami Zorro, to tylko A2000, A3000 lub A4000. Nie będziesz miał problemów z zasilaniem.
Ad2. Zorro od A500 nie pasuje do A1200.
Ad3. Wszystko to co zadziała na ZorroII czyli: masę kart graficznych, dźwiękowych, digitalizerów obrazu, karty montażowe video, kontrolery SCSI (wraz z rozszerzeniem pamięci), aż po USB kończąc. Zajrzyj sobie na http://www.amiga-hardware.com/ tam tobaczysz wszystko co możesz podłączyć do ZorroII.
[#10] Re: Amiga 500+ i rozbudowa

@Czarnomag, post #6

Ja bym polecił od razu 68040.
[#11] Re: Amiga 500+ i rozbudowa

@Czarnomag, post #5

1. A1200 ma sporo zalet w porównaniu do A500:
- szybsza 2.5x (goła), 5x (z dowolnym rozszerzeniem FastRAM), więcej x (karty turbo)
- ma kości AGA
- ma złącze HDD i PCMCIA (karty sieciowe za 30 zł)
- tani (jak na Amigę) i dostępny osprzęt (karty turbo, płyty rozszerzeń...)
2. Płyta ZorroII do A500 pasuje tylko do A500, do A1200 jest stosowna płyta. Jakbyś się zdecydował na wymianę ZorroII z A500 na wersję do A1200, to cena jest mniej więcej podobna. Do A1200 masz też PCI (mediator) - sporo szybszy transfer od ZII, nie mówiąc o cenie i osiągach kart.
3. Sporo. Szukaj tu: http://www.amiga-hardware.com/ . Niestety, ZorroII to standard lat 80, jak na dziś są strasznie powolne.
4. mail - poszedł na priv /nie poszedł - dlaczego wyświetla się "nie udawaj hakera"?/ patrz w nagłówku wiadomości
5. Szukaj na Allegro, choćby Elsat MegaRamHD - od razu z kontrolerem HDD IDE.
Reasumując - optimum do w miarę wygodnego Amigowania, bez nadmiernego drenażu kieszeni, ale i bez wielkich oczekiwań to A1200.
[#12] Re: Amiga 500+ i rozbudowa

@Czarnomag, post #1

Jak masz troche rozsadku to daj sobie na luz z
ta A500 ,chyba ze jestes jakims kolekcjonerem :)
A jak masz troche kasy to lepiej zainwestuj w
A1200 na ktorej mozna juz zrobic duuuzo wiecej.
Chyba ze masz bardzo duzo kasy ,to kup AmigaOne,
albo jakiegos Pegaza :)

Pozdrawiam :)
Kadarr
[#13] Re: Amiga 500+ i rozbudowa

@Olo, post #7

Dobra ale gdzie jest i jak wygląda to złącze CPU

[#14] Re: Amiga 500+ i rozbudowa

@Czarnomag, post #1

Jeżeli chodzi o przyłączanie sprzćtów z A2000 do A500+ z Zorro II, czy dało by sić na pewno przyłączyć taki sprzćt GVP Impact Series II 2000 HC+8 ? Jest to kontroler z dodatkową pamićcią ( do 8 Mb). I ile na maxa można dopasić Amige 500 +??

[#15] Re: Amiga 500+ i rozbudowa

@Czarnomag, post #14

Z tego co pamiętam to A500 widziała max 8 MB FAST przy procku MC68000, karty turbo mają swoje gniazda na ram i mozna tam wpakowac więcej.
Kontroler powinien działać, ale nie wiem czy na pewno, to niestety trzeba sprawdzić.
[#16] Re: Amiga 500+ i rozbudowa

@Olo, post #15

Ale jeżeli mam w swojej amidze 500+ już 2,5 Mb (w tym 2 Fast) i podepne do tego Kontroler SCSI HC+8 gdzie jest 8 FAST ramu, to a500 zobaczy tylko 8 fast ramu?? czy mozna jakos przebudowac aby widziala 10,5??

[#17] Re: Amiga 500+ i rozbudowa

@Czarnomag, post #1

Z tego co wiem, to 8 MB "prawdziwego" fastu w A500 (czyli przez szynę CPU) mapowane jest gdzie indziej niż Fast przez Agnusa (czyli tzw. slow ram). Wniosek z tego, że raczej powinno chodzić. MC68k adresuje 16 MB, z czego nie całe 8 MB wykorzystywane jest przez CustomChips - zawsze możesz wyłączyć te 2.5 MB slow ramu, czy zostawić sobie z tego 1 MB chip ramu. Tak czy inaczej - ja stawiałbym na to, że 2.5 MB+8 MB pójdzie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem