[#1] gdzie ta moc scsi ?!
po długich i wyczerpujących bojach z dyskiem scsi http://www.ppa.ltd.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=8368&t=8368 osiągnąłem połowiczny sukces. partycje juz nie znikaja po resecie, znikaja tylko po wyłączeniu z prądu :S i wtedy pomaga ręczny mount z unitcontrola by Phase5, ale mniejsza o to. ja w innej sprawie.
dysk ma transfer jakies 2,9mb w trybie synchron i jaieś 9mb w asynchron. tak podaje drivespeed i SysSpeed. ale ja absolutnie nie podrafię odczuc jakoś tych 9mb/s w zwykłym codziennym użytkowaniu.
jak piuszczam mp3 z dysku ATA i otworzę okienko ze spora ilością ikon to w pewnym momencie dźwięk zaczyna rwać, myslałem że z scsi tego nie będzie bo ma przecież własne DMA i moc proca którą do tej pory żarła ATA zostanie przeznaczona na dekodowanie mp3, ale na scsi jest tak samo! :o
to tylko 1 przykład, mógłbym dac więcej ale napiszę tylko, że generalnie nie widzę odczuwam tego zwolnienia mocy procesora, która dotąd była niby zjadana przez atę w czasie kopiowania/odczytu itp.
[#2] Re: gdzie ta moc scsi ?!

@R-Tea, post #1

Odpal MakeCD i jako źródło daj mu plik ISO image a docelowy też ISO image z tym że nazwę pliku wpisz nil: to Ci pokaże transfer z dysku, teraz jakimś monitorem obciążenia procesora zobacz obciążenie procesora. :)
Ogólnie polecam Executive, na obciążenie ma wpływ także Chunk buffer w MakeCD.

[#3] Re: gdzie ta moc scsi ?!

@R-Tea, post #1

Dziwna sprawa - w trybie synchron powinien być sporo szybszy niż w asynchron. Tak winika zarówno z teorii, jak i z obserwacji.
Może ten dysk jest walnięty?
Sprawdź na innym egzemplarzu, najlepiej 50 pin.
[#4] Re: gdzie ta moc scsi ?!

@wali7, post #3

Zapewne R-Tea pomylił sie pisząc te słowa;) Zawsze w sync będzie szybciej niż w async;) To przecież wynika ze specyfiki działania tego trybu:)
Do R-Tea:
Szybkość jest odczuwalna, i mniejsze obciążenie procka też;) Uwierz mi, używam dysku scsi od ponad roku i wiem co mówię;) A co do ikon to nie za specjalny przykład wybrałeś;) Spróbuj zapuścić kopiowanie dużej ilości plików i wtedy porównaj obciążenie z Fast-Atą.
[#5] Re: gdzie ta moc scsi ?!

@R-Tea, post #1

Wszystko zależy od procesora jaki ma twoja Amiga i filesystemu na dysku SCSI. Odpowiednia ilość buforów też. Ten test z ikonkami jaki przeprowadziłeś to jest taki ekstremalny. Częste odwoływania, rysowania ikon na blacie WB itp. Chyba nie masz karty graficznej i mp3 leci przez paulę. Chociaż to i tak dziwne. Ja się z czyms takim jeszcze nie spotkałem, aby SCSI mi coś zadławił w systemie. Oprócz mojego starego skanera SCSI, który przy przesyłaniu danych przez SCSI, blokuje na ten czas dostęp do innych urządzeń SCSI. IDE w tym samym momencie działa normalnie. Ale już sie z tym oswoiłem, W końcu A4 w 24ech bitach nie skanuje się kilka minut. Do testów SCSI polecam także SCSIBench (na Aminecie). A może masz coś nie tak skonfigurowany ten dysk SCSI? Co z Reselection?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem