[#1] skaner + PARalizer
Mam problem ze skanerem PrimaxColoradoDirect9600. Obsługiwany jest przez karę PARalizer przez program ImageFX. Owy skaner i całość zakupiłem od amigowca - na jego konfiguracji skaner działał, podesłał mi więc wszystkie sterowniki i pliki, na których pracował. Skaner ten działa z pecetami, z moją Amigą jednak nie, oto mój konfig: a1200 030/50MHz AGA fast64mb PARalizer.
ImageFX wykrywa skaner poprawnie odczytując model, można też wyłączyć lampę. Jednak próba skanowania kończy się na tym, że wyskakuje mi komunikat Reboot/Suspend. Nie mam pojęcia co jest grane...
[#2] Re: skaner + PARalizer

@SirBarthon, post #1

Musisz sprawdzić wersję starownika. Wiem, że jest kilka wersji tego programu w zależności od procesora. Wiem też, że ta sama wersja paralizer.device nie działa z tym samym sterownikiem skanera. Musisz popróbować. Miałem podobne problemy, ale poszło.
[#3] Re: skaner + PARalizer

@Marek Perkowski, post #2

Cześć, udało mi się uruchomić skaner na innych wersjach, thx za wskazówki. Niestety jakość skanowania jest druzgocząca. U kumpla na pece wszystko jest okej, u mnie zaś skan przejechany jest kreskami, czy może to być wina braku karty graficznej>? Zapisuje co prawda w 24bitach, ale wygląda to jak 256 kolorów tak na oko, zresztą ołówka mi nie zeskanuje. Porażka...

pozdrawiam!
[#4] Re: skaner + PARalizer

@SirBarthon, post #3

Przyjacielu !!!
1 - Ten sprzęt wyciąga z Amigą tylko 300 dpi !!!
2 - Bez jakiejkolwiek grafiki praca na nim to mordęga
3 - Jezeli na dodatek masz słabszy procesor (a tak jest) to nie licz na super pracę. Na mojej konfiguracji - A1200 64 mega ram+cybervision64/3D+Blizzard 60/50Mhz - dopiero można coś niecoś zdziałać. Zestaw ten całkowicie wykorzystywała moja córka do pisania referatów przedmiotowych w gimnazjum. W połączeniu z WordWorthem dopiero taki układ pozwolił na spokojną pracę. Na procesorach 040 było dużo ciężej. Na 030 nie widzę szans na normalą pracę z tym skanerem. Ale może się mylę ???
Priwiet !
Pero.
[#5] Re: skaner + PARalizer

@Marek Perkowski, post #4

hej!
czy ja dobrze rozumiem?
jeżeli kolega Sirbarthon ma AGA to nie wyciśnie więcej niż 300dpi?!
tak na chłopski rozum to to nie powinno mieć ze sobą żadnego związku.

[#6] Re: skaner + PARalizer

@SirBarthon, post #3

U kumpla na pece wszystko jest okej, u mnie zaś skan przejechany jest kreskami
rany! a może to właśnie przez tą niską rozdziałkę 300dpi?
tez planuję skaner, tylko że na scsi ale gdyby takie hocki klocki miały mnie czekac to ja wysiadam :S
może to tylko wina źle dobranego sterownika?
[#7] Re: skaner + PARalizer

@R-Tea, post #6

hmmm troche nie ten dział, ale....w Pegazie mam PARa zgodnego ze standardem, wiec powinien pojsc... Myslalem jeszcze o podlaczeniu skanera (najlepiej) do USB, ale nie wiem jak do tego podejsc... Jakie wspolczesne skanery dobrze wspolpracuja z Amiga/Pegasosem ??

[#8] Re: skaner + PARalizer

@R-Tea, post #5

Ktoś tu źle zrozumiał. Mówiąc o grafice mówię o komforcie i szybkości pracy oraz o jakości zeskanowanego obrazu. Inaczej skan się prezentuje. A co do rozdzielczości - w dokumentacji sterownika pisze, iż można "wycisnąć" z niego max 300 dpi. A to nie jest kwestią kości graficznych.
Nie wiem jak się sprawują skanery pod scsi oraz usb - nie miałem z nimi do czynienia. Więc nie mogę nic powiedzieć i doradzić. Paralizer+Primax może być używany w zasadzie do prac gdzie nie ma wielkiego znaczenia super jakość. W moim przypadku zestaw ten na siebie zapracował. A swoją drogą drukarka pod Paralizerem pracuje świetnie.
Pero.
[#9] Re: skaner + PARalizer

@Marcin, post #7

To chyba rzeczywiście nie ten dział :P

[#10] Re: skaner + PARalizer

@R-Tea, post #6

Obecnie mój primax podłączony jest do PoCo z windą XP. Na tym systemie są z nim spore problemy. Na windzie 98 pracował bardzo dobrze.
Pero
[#11] Re: skaner + PARalizer

@Marek, post #9

Niestety "w tamtym" dziale nie ma fachowcow w tym temacie....bynajmniej narazie... :(

[#12] Re: skaner + PARalizer

@Marek Perkowski, post #8

"Paralizer+Primax może być używany w zasadzie do prac gdzie nie ma wielkiego znaczenia super jakość."
ale chyba te "kreski" o których pisze kolego nie są spowodowane rozdzielczością ograniczona do 300dpi?
przecież "300dpi" nie oznacza "niska jakość".
skany w niskiej rozdzielczość też przecież mogą być wysokiej jakości.
moim zdaniem on ma coś nie tak z tym sterownikiem do PARalizera.
[#13] Re: skaner + PARalizer

@R-Tea, post #12

" ale chyba te "kreski" o których pisze kolego nie są spowodowane
rozdzielczością ograniczona do 300dpi?
przecież "300dpi" nie oznacza "niska jakość".
skany w niskiej rozdzielczość też przecież mogą być wysokiej
jakości."
W pewnym sensie tak, gdyż ten sam obrazek zeskanowany w 1200 dpi oraz 300 dpi to chyba właśnie jakość. A co do kresek. Taśma od portu zegara do karty Paralizera jest "dość" długa. W moim zestawie chyba z 80 centymetrów. Owinięta w folię aluminiową i koszulkę izolacyjną działała prawidłowo. Gdy rozbudowywałem Niuńkę, skróciłem ten kabelek baaaaaardzo mocno. Z lenistwa też nie zamontowałem owej folii i izolacji. Po tej operacji pojawiły się - no co? Tak! Kreseczki! Ba! Nawet całe smugi! Z tego względu mniemam, że wadą było skasowanie ekranu. Ekran był podłączony chyba do pinu nr 1 taśmy. Nie sprawdzałem później tego z powodu konieczności zakupu PoCiota dla mojej dziatwy i podłączenia ustrojstwa do tego "cuda".
Pero
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem