[#1] Problemy z SB128
Witam!
Mając Mediatora i Voodoo3, wsadziłem jeszcze SB128. Instalacja bezproblemowa (Elbox zrobił plik instalacyjny, a ja mam oryginalnego MMCD1200) i nagle zaczęły się schody. Po weekendzie walki sytuacja wygląda następująco.
1. ahi driver dla BPPC nie działa (w ogóle już ikonkę ma dziwną, jakby plik był zrąbany) i trzeba używać drivera dla 68k.
2. CDrom z muzyką odsłuchuje się przez SB128, a pliki audio i video (mp3, avi, ...) z Pauli (nurkuję pod biurko i przepinam głośniczki).
3. Użycie skryptu MedConfig z nowego update'u Elboxu MM_CD_UP1.25 powoduje po resecie uzyskanie ładnego obrazu pulpitu w PALu i braku Voodoo w ScreenMode.
4. Zmiana w mountliście CD1 AllegroCDFS na CacheCDFS powoduje po resecie uzyskanie ... (patrz p. 3). To jest przypadek bez zainstalowanego oprogramowania do SB128 (że niby się coś gryzie). Może cholerka to te nowe stery Elboxu do FastATY?
Czy to wszystko tak powinno być?!
Pozdrawiam.

A1200T + BPPC 200/40 + Mediator (Voodoo3 200 + SB128) + FadstATA + CD + HD + ZIP
[#2] Re: Problemy z SB128

@Kitech, post #1

A czy są jakieś specjalne stery do sb128 pod ppc ????? chyba coś Ci się pokręciło. Ale ogólnie to takich jazd nie miałem z sb128. spróbuj pokąbinować z innymi wersjami ahi. Ja swego czasu spędziłem sporo czasu nad tą kartą, a i tak coś mi trzeszczało podczas odsłuchu.

[#3] Re: Problemy z SB128

@krucafix, post #2

Chyba nic mi się nie pokręciło. Zastosowałem po prostu skrót myślowy. Przecież instaluje się elboxowskie stery do sb128 oraz instaluje się AHI (robiłem to z AHI na płycie MMCD1200 Elboxu). I właśnie podczas instalacji AHI można było wybrać ahi driver dla PPC lub 68k.

[#4] Re: Problemy z SB128

@Kitech, post #1

Kitech napisał(a):

> Witam!
> Mając Mediatora i Voodoo3, wsadziłem jeszcze SB128. Instalacja
> bezproblemowa (Elbox zrobił plik instalacyjny, a ja mam
> oryginalnego MMCD1200) i nagle zaczęły się schody. Po
> weekendzie walki sytuacja wygląda następująco.
> 1. ahi driver dla BPPC nie działa (w ogóle już ikonkę ma
> dziwną, jakby plik był zrąbany) i trzeba używać drivera dla
> 68k.

Ja zawsze używałem wersji 68k i pewnie dlatego nie miałem z tym kłopotu.

> 2. CDrom z muzyką odsłuchuje się przez SB128, a pliki audio i
> video (mp3, avi, ...) z Pauli (nurkuję pod biurko i przepinam
> głośniczki).

Ja zrobiłem tak. Zrobiłem kabelek łączący wyjście dźwięku z płyty głównej (2 chinche) z wejściem dźwiękowym w SB128 i mam spokuj. Nie muszę nic przepinać. Ale czegoś nie rozumiem, bo np. mp3 można puścić od razu na ahi...

> 3. Użycie skryptu MedConfig z nowego update'u Elboxu
> MM_CD_UP1.25 powoduje po resecie uzyskanie ładnego obrazu
> pulpitu w PALu i braku Voodoo w ScreenMode.
> 4. Zmiana w mountliście CD1 AllegroCDFS na CacheCDFS powoduje

Nie wiem czy tak można mieszać w mountliście dla Allegro. Wydaje mi się, że należy zastosować oryginalną mountlistę od CacheCDFS. Nigdy tak nie robiłem.

> po resecie uzyskanie ... (patrz p. 3). To jest przypadek bez
> zainstalowanego oprogramowania do SB128 (że niby się coś
> gryzie). Może cholerka to te nowe stery Elboxu do FastATY?
> Czy to wszystko tak powinno być?!

Pozdrawiam
[#5] Re: Problemy z SB128

@krucafix, post #2

krucafix napisał(a):

> Ale ogólnie to takich jazd nie miałem z
> sb128. spróbuj pokąbinować z innymi wersjami ahi. Ja swego
> czasu spędziłem sporo czasu nad tą kartą, a i tak coś mi
> trzeszczało podczas odsłuchu.

Ja też się dziwiłem dlaczego jest tak kiepska jakość przy odtwarzaniu dźwięku na SB. Okazało się, że nie ustawiłem częstotliwości próbkowania w preferencjach AHI, bo domyśnie są niskie. Jednak pewnie to ustawiłeś u siebie podczas konfigu SB.

Pozdrawiam
[#6] Re: Problemy z SB128

@Robert Jackowski, post #4

Witam.
Dzięki za odpowiedź. Z tym kabelkiem 2chinche+minijack, to (baran jeden) mogłem sam wpaść. Ale wiem skąd ta blokada umysłowa. Po prostu nie przyszło mi do głowy, że sb128 coś tam odtwarza, a coś nie! (mp3 chyba rzeczywiście działa na AHI - jak zwykle z rozpędu coś pokręciłem). Mam jeszcze prośbę, wyjaśnij mi parę rzeczy:
1. AHI nie wszystko obsługuje? Czy tez może gdzieś trzeba ustawić, np. że taki a taki dźwięk idzie przez sb128 a nie przez Paulę?
2. Czy używałeś tego skryptu MedConfig? On tam fajne rzeczy ustawia, tylko potem mi się ekran wywala.
3. Czy updatowałeś stery do FastATY? Nawet mi dzisiaj Elbox przysłał emalię, że użytkownicy narzekają na nowe stery, więc niech lepiej wrócą do starych. Hm! W ciemno założyłem, że masz FastATĘ, a może to błąd?
Pozdrawiam.

[#7] Re: Problemy z SB128

@Kitech, post #6

Jesli program/gra pozwala na obsluge prze AHI to dzwiek pojdzie przez SB128, w kazdym innym przypadku przez PAULE
[#8] Re: Problemy z SB128

@Kitech, post #6

Kitech napisał(a):

> 1. AHI nie wszystko obsługuje? Czy tez może gdzieś trzeba
> ustawić, np. że taki a taki dźwięk idzie przez sb128 a nie
> przez Paulę?

Jeśli dany program obsługuje (wspiera) ahi, to wtedy oczywiście można wybrać przez jaki sprzęt ma być odtwarzany dźwięk, czyli wybieramy, np że ma lecieć przez SB.

> 2. Czy używałeś tego skryptu MedConfig? On tam fajne rzeczy
> ustawia, tylko potem mi się ekran wywala.

Korzystałem choć nie pamiętam dokładnie, z której wersji nigdy nie miałem z nim takich problemów. Być może podajesz jakąś opcję, która powoduje ten efekt. Ale później możesz poprawić to ręcznie w konfigu aby ekran startował w rozdzielczości karty voodoo?

> 3. Czy updatowałeś stery do FastATY? Nawet mi dzisiaj Elbox
> przysłał emalię, że użytkownicy narzekają na nowe stery, więc
> niech lepiej wrócą do starych. Hm! W ciemno założyłem, że masz
> FastATĘ, a może to błąd?

Trafiony, zatopiony :) Też otrzymałem nowe stery. Nie aktualizowałem ich. Jadę na starych. Błąd dotyczy ponoć tylko niektórych kompów wyposażonych w procesor 040. Tak napisali w mailu do użytkowników fast-ata.

Pozdrawiam
[#9] Re: Problemy z SB128

@Kitech, post #6

U mniue MedConfig V1.3 działa idealnie.
[#10] Re: Problemy z SB128

@kmilota, post #9

OK. Wywalę dzisiaj nowe stery od FastATY i znowu spróbuję z MedConfigiem. A w ogóle to wielkie dzięki wszystkim!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem