[#1] łączenie PC i Amigi przez LAN
Od jakiegoś czasu próbuję bezskutecznie połączyć w sieć dwa komputery: swoją Amigę z kartą sieciową PCMCIA oraz stojącego obok blaszaka (poprzez dobrze "skrosowany" kabelek). Komputery w żaden sposób nie chcą się "zauważyć". Tak Amiga jak i pecet widzi w sieci tylko siebie i udostępnione przez siebie pliki. Pingi ani z jednej strony, ani z drugiej nie odpowiadają :(

A ustawiam to tak:

IP:
PECET 192.168.0.1
AMIGA 192.168.0.2

MASKA: 255.255.255.0

Jakby ktoś miał pomysł jak to rozwiązać to byłbym wdzięczny za pomoc (może trzeba coś inaczej poustawiać na blaszaku - mam Winde98)...?

[#2] Re: łączenie PC i Amigi przez LAN

@MarX, post #1

Witam

Kiedy podłączałem się do sieci lokalnej, to w Amidze ustawiłem jeszcze bramę i dns, bo gdy nie było dns to nie chciał pingować.

Pozdrawiam
[#3] Re: łączenie PC i Amigi przez LAN

@Robert Jackowski, post #2

znaczy nie możesz pinga wysłać do peca i na odwrót?

Żeby można było wymieniać pliki to musisz zainstalować sambe i tango.
[#4] Re: łączenie PC i Amigi przez LAN

@krucafix, post #3

Mozna tez postawic na jednym komputerze serwer ftp, a na drugim klienta (np. ATC)
[#5] Re: łączenie PC i Amigi przez LAN

@Norbert, post #4

Wszystko robię tak jak piszecie i nadal lipa z tego :(. Ale po kolei:

> Kiedy podłączałem się do sieci lokalnej, to w
> Amidze ustawiłem jeszcze bramę
> i dns, bo gdy nie było dns to nie chciał
> pingować.

Nie jestem pewien jak to jest, ale z tego co pamiętam, jak łączysz ze sobą tylko dwa komputery, w celu wymiany danych przez LAN, które de facto NIE MAJĄ w tym momencie wyjścia na świat (internet), to wtedy brama i DNS są chyba nie potrzebne...

> znaczy nie możesz pinga wysłać do peca
> i na odwrót? Żeby można było wymieniać
> pliki to musisz zainstalować sambe i tango.

Sambę i Tango już dawno zainstalowałem wedle opisu z PPA, może namieszałem coś w smb.conf ? Tak to u mnie wygląda :

[global]
workgroup = MSHOME
netbios name = amiga
server string = amiga
security = SHARE
log file = /Samba/log/log.%m
max log size = 500
load printers = No
local master = No
guest account = pcguest
guest only = Yes
guest ok = Yes

[mp3]
comment = Nowe
path = Moja_Amiga/mp3_form_the_net/amiga_remix/

> Mozna tez postawic na jednym komputerze serwer
> ftp, a na drugim klienta (np. ATC)

Na Amidze postawiłem serwer FTPd i łączyłem sie z WindowsCommandera (funkcja FTP). Kiedy nic z tego nie wyszło, postawiłem U-Serv`a na Pececie i łączylem się ATC z Amigi. TO SAMO!
[#6] Re: łączenie PC i Amigi przez LAN

@MarX, post #5

Najpierw musisz spowodowac, aby pingi dochodzily do mmiedzy komputerami. Jeali to bedzie spelnione , to wymiana danych nie bedzie problemem
[#7] Re: łączenie PC i Amigi przez LAN

@MarX, post #1

1. Podłącz kabel sieciowy do kart w PC i Ami. Czy świecą się diody w kartach (zazwyczaj poprawnie podłączona karta sygnalizuje to ledką)?
2. Jeśli fizycznie jest ok, to ustaw choćby takie adresy: 10.0.0.1 dla PC i 10.0.0.2 dla Ami, maski 255.255.255.0, żadnych dns czy dynamicznych IP.
3. Sprawdź czy pinguje - oczywiście w Miami włącz najpierw Connect.
Jeśli nie - wróć do punktu 1 i zastanów się co może być nie tak. Jesli nie będzie pingować, żadna usługa sieciowa nie ruszy.
4. Dopiero tu możesz zastanawiać się nad Sambą czy FTP.

Możliwe przyczyny problemów:
- walnięta karta sieciowa
- zły kabel
- zły sterownik do karty w Amidze
- źle ustawione prędkości kart - gdy jedna karta jest 10 a druga 10/100 Mbs czasami źle ustawiana jest prędkość tej ostatniej (autosense)
- źle ustawione TCP/IP w PC lub Miami w Amidze
[#8] Re: łączenie PC i Amigi przez LAN

@wali7, post #7

No i problem w tym że ani karta w Amidze ani w PC nie sygnalizuje "obecności" sieci poprzez palenie się zielonej diodki (na Amidze, to chyba diodka LINK). Ale jest tak tylko kiedy łączę je poprzez kabelek skrossowany, gdy podłączam sieć ogólną do któregos z kompów (czyli np. gdy chcę się połączyć z internetem lub z innymi użytkownikami naszej sieci lokalnej) to wszystko jest w porządku i diodka się pali (tak na PC jak i Amidze). Tak więc karty są na pewno w porządku. A kabelek również jest dobrze spreparowany.

[#9] Re: łączenie PC i Amigi przez LAN

@MarX, post #8

Miałem podobny problem z dwoma blaszakami. Kabel był skrosowany itp., ale jakby go wogóle nie było. Przyczyną było złe zaciśnięcie wtyczek (część przewodów wogóle nie została zaciśnięta).
Osobiście mam połączoną Amigę z blachą poprzez serwer i jeżeli miałem z tym wszystkim problemy, to były one natury "kablologicznej" - złe zaciśnięcie wtyczek, złe ułożenie przewodów.
Pozdrawiam.
[#10] Re: łączenie PC i Amigi przez LAN

@MarX, post #8

Witam!
Moim zdaniem,masz zle spreparowany kabel sieciowy.
Do podlaczenia dwoch komputerow stosuje sie specjanie spreparowany kabelek sieciowy.Roznica polega na innym podlaczeniu zyl we wtyczkach,niz w przewodzie laczacym komputer z internetem.Musisz w sklepie z komputerami kupic lub zamowic przewod do podlaczenia dwoch
komputerow poprzez karty sieciowe.
Pozdrawiam.
[#11] Re: łączenie PC i Amigi przez LAN

@MarX, post #8

Jeżeli podpinasz komputery do sieci przez switcha (albo huba) i pali się ledka, a gdy przy połączeniu przez crossa nie pali się, to oznaczać może tylko uszkodzenie kabla (lub złe scrossowanie), albo złe ustawienie prędkości w kartach (to ostatnie mało prawdopodobne).
[#12] Re: łączenie PC i Amigi przez LAN

@MarX, post #8

Napisz jak masz skrosowany kabel.
Prawidłowo powinno być tak:

1-3
2-6
3-1
4-7
5-8
6-2
7-4
8-5

[#13] Re: łączenie PC i Amigi przez LAN

@wali7, post #11

A więc krąg podejrzanych powoli się zawęża ;) . Też myślę że w tym niepozornie wyglądającym, "niby" dobrze skrosowanym kabelku (kupionym w sklepie komputerowym), może być pies pogrzebany.
Wiem tylko tyle, ze kabelki są dobrze skrosowane (sprawdziłem kolorki), ale czy jest jakaś możliwość sprawdzenia połączeń na kablu? I hjak
Przed chwilą podchodzilem do tego ze zwykłym miernikiem (aby obczaić czy np. pin 1 z jednej strony rzeczywiście przechodzi na pin 3 z drugiej) ale miernik zwariował zupenie i niczego nie pokazuje na tym i innych (podobnych) kablach jakie posiadam :S wrrr....

[#14] Re: łączenie PC i Amigi przez LAN

@stony, post #12

stony napisał(a):

> Napisz jak masz skrosowany kabel.
> Prawidłowo powinno być tak:
>
> 1-3
> 2-6
> 3-1
> 4-7
> 5-8
> 6-2
> 7-4
> 8-5
>
>

No to mnie chyba okantowali w sklepie komputerowym . Ja mam na kablu tak:

1-3
2-6
3-1
4-4
5-5
6-2
7-8
8-7

Teraz pytanie za 100% punktów. Która wersja jest poprawna ??? I dlaczego na wszystkich stronach do których sie dokopalem, układ kabli (taki jak u mnie) jest uważany za poprawny ?

[#15] Re: łączenie PC i Amigi przez LAN

@MarX, post #14

Ups... niestety w tej chwili nie mogę tego sprawdzić w źródle, z którego korzystałem, ale faktycznie pod tymi adresami jest tak:

http://150.254.5.23/ssk/index.php?view=showimg&td=utp_skrosowany

http://www2.error404.pl/po_godzinach/pc2pc/recenzja1.htm

[#16] Re: łączenie PC i Amigi przez LAN

@stony, post #15

No cóż sprawdziłem i pierwsze podane przeze mnie połączenie jest prawidłowe. Przynajmniej ja takiego od 2 miesięcy używam. Nie wiem skąd wynikają takie różnice... Może stąd, że połączenia nr:
4-7
5-8
7-4
8-5
są nieużywane?
Pozdrawiam.

[#17] Re: łączenie PC i Amigi przez LAN

@stony, post #16

Chyba masz rację ... Ale może takie a nie inne połączenie pinów czemuś jednak służy ??? Jestem coraz bardziej przekonany że to wina owego kabelka. Wczoraj starałem się połączyć ze sobą dwa pecety (laptopa i swoją blachę), jednak i w tym przypadku komputery nie chciały ze sobą współpracować. A to już trochę dziwne...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem