Wątek zamknięty
[#1] emulacja romu
gdzieś słyszałem że możliwa jest emulacja romu 3.1 na 3.0. Jak to zrobic?
BTW czy analogowy modem bedzie działał w sieci cyfrowej?
pozdr.
[#2] Re: emulacja romu

@Mat, post #1

Zalezy jaka masz karte. Jezeli Blizzarda to uzyj BlizKicka (np. tak C:BlizKick Devs:kick31.rom). Dla Apollo jest RemApollo. Programy sa na Aminecie. Dodatkowo musisz miec rom zgrany do pliku.
[#3] Re: emulacja romu

@Andrzej Drozd, post #2

Jesli nie masz w/w kart to mozesz posiłkowac sie Skickiem z Aminetu.
A po co Ci remapowany kick3.1?
[#4] Re: emulacja romu

@Mat, post #1

Jeżeli masz na myśli, czy analogowy (56 K) modem pójdzie na ISDN, to zdecydowanie tak. Jednak znacznie sensowniejsze jest kupno modemu ISDN - możesz wtedy łączyć się na 64 Kbs lub 128 na dwóch kanałach.
[#5] Re: emulacja romu

@Norbert, post #3

żeby uruchomić dysk z AmigaOsem 3.5 na kompie z romem 3.0.
[#6] Re: emulacja romu

@wali7, post #4

mam już modem isdn podłączony do pc.
[#7] Re: emulacja romu

@mat, post #6

W czym to przeszkadza?
Do ISDN możesz podłączyć więcej urządzeń cyfrowych na tej samej magistrali. Jeśli modem ISDN od PC jest na RS to możesz go też podpiąć do Ami. PCI i USB niestety odpadają. Analogowy będzie działał, o ile podłączysz go do wejścia analogowego zakończenia NT (o ile twój NT ma wyjścia analogowe - mój ma). Wtedy wybierasz normalnie numer 0202122 - ten dla analogowych modemów. Jak nie masz wejść analogowych możesz użyć terminal adaptera.
[#8] Re: emulacja romu

@wali7, post #7

Dlaczego wszystkie modemy USB odpadają? Czyżby Poseidon nie obsługiwał żadnego modemu?
[#9] Re: emulacja romu

@kmilota, post #8

Po pierwsze nie wiem czy poseidon obsługuje modemy - chyba nie.
Po drugie wypadałoby mieć na pewno Mediatora + Spidera i zarejestrowanego Poseidona, to już taniej kupić ISDN na RS. Lub zsieciować sobie a1200 z PC (choćby przez PCMCIA) - taniej, wydajność znacznie wyższa (na standardowym RS w A1200 nie wyciągnie się 128 kbs).
[#10] Re: emulacja romu

@wali7, post #9

Mylisz się, Poseidon obsługuje modemy. Co do opłacalności, to masz rację, jednak jeśli ktoś już ma USB w swojej Amidze, to taniej jest kupić modem pod USB. Po dzugie nie każdy ma obok Amigi peceta. Ja właśnie powoli szukam takiego dla Neostrady. Jeśli nic z tego nie wyjdzie to pozostanie modem podpinany do sieciówki.
[#11] Re: emulacja romu

@kmilota, post #10

Masz rację - rzeczywiście Poseidon obsługuje Modemy (ale nie Winmodemy), ale z uwagi na koszty i osiągi, dla A1200 chyba na długo podstawowym rozwiązaniem pozostanie sieciówka PCMCIA.
[#12] Re: emulacja romu

@wali7, post #11

No chyba że ktoś już ma Mediatora, Wtedy szybszym i tańszym sposobem będzie sieciówka na PCI.
[#13] Re: emulacja romu

@kmilota, post #12

No chyba że ktoś ma już ZorroII i kartę sieciową na ZorroII (a choćby którąś z Ariadne). Wtedy najtańszym i najszybszym sposobem będzie kupno kabelka.
[#14] Re: emulacja romu

@Mat, post #5

Jest to mozliwe. Duzo osob w ten sposob uzywa WB3.5/3.9. Jednak jezeli dobrze opanowales 3.1 lub dopiero zaczales, to nie polecam ci tych systemow. WB3.5/3.9 jest dosc niekompatybilny z 3.1...nerwy mozna zjesc. Moim subiektywnym zdaniem zalataj dobrze WB3.1 i zaczekaj/kup cos nowszego AOS4/MOS....
[#15] Re: emulacja romu

@wali7, post #13

a jezeli nie mam ani blizzarda ani apollo bo mam A4000 z A3640 to jak to zrobic zeby odpalic WB 3.5 na romie 3.0 ? jakby ktos o mogl jakos przejrzyscie wyluszczyc to bede wdzieczny :)
[#16] Re: emulacja romu

@MarmacG5, post #15

Ostatnie wersje BlizKicka działają również na A3640 jeżeli użyje się opcji CPUCARD. Jumper MAPROM (J400) na karcie powinien być ustawiony w pozycji Enabled, czyli zwarte piny 1 i 2.
BlizKick jest przydatny nawet w wypadku gdy nie ma się zamiaru piracić KS 3.1 - samo przerzucenie romu do pamięci fast daje pewne przyspieszenie systemu (wprawdzie minimalne, ale przy takim żółwiu jak stadardowa A4000 dobre i to). Ponadto programik ma kilka przydatnych modułow pozwalających m.in. na przyspieszenie działanie scsi.device, wyłączenie klikania stacji, zastąpienie PrepareEmul oraz jego odpowiednika dla Fusion. Dostępnych usprawnień jest znacznie więcej. Ja używam BlizKicka pomimo, że KS 3.1 mam w postaci krzemowej.
Ceną za remapowanie romu jest oczywiście utrata 0.5MB pamięci, co w wypadku gołej A4000 bywa czasem dość bolesne.

[#17] Re: emulacja romu

@Andrzej Drozd, post #14

Nie zgodze się z tobą. AmigaOS3.9 jest kompatybilny w dół i wprowadza dużo ulepszeń. Ja już bym nie wrócił do AmigaOS3.1 i jego łatek.
[#18] Re: emulacja romu

@kmilota, post #17

OK, kazdy ma swoje zdanie. Ja zostaje przy 3.1. Pozniej AOS4 lub MOS Classic...zobaczymy ktory bedzie "tanszy" i nie trzeba bedzie kupowac podwojnie w razie wymiany plyty glownej...
[#19] Re: emulacja romu

@tymon, post #16

ok a wiesz moze jaka jest ostnia wersja blizkicka i gdzie ja mozna zaciagnac ?
[#20] Re: emulacja romu

@MarmacG5, post #19

dobra blizkkicka juz mam tylko nie moge znalesc obrazu roma 3.1 do a4000 zna ktos jakas lokalizacje tego ?
[#21] Re: emulacja romu

@MarmacG5, post #20

Nikt ci to tego nie zdradzi, bo to nielegalne. Należy sobie ROM3.1 w kościach kupić.
[#22] Re: emulacja romu

@kmilota, post #21

LOL a od kiedy polscy amigowcy sa tacy legalni ?? :))))
odkad pamietam to wszytko sie kopiowalo jeszcze przed wejsciem praw autorskich a po wejsciu tez kazdy od kazdego wszytko mogl sobie pozyczyc :)) a teraz ladnie ja widze wszyscy sa tacy legalni ze ho ho LOL :))))

[#23] Re: emulacja romu

@MarmacG5, post #22

Pierwsze ostrzeżenie, kolego MarmacG5. Następnym razem będą cięcia bez ostrzeżenia.
[#24] Re: emulacja romu

@MarmacG5, post #22

Ja od zawsze. Mi to zawsze dawało satysfakcję, że mogę jakoś podziękować programistom. Teraz zbieram na PageStrema5, na razie jadę na PS3.3a który był na płycie AmigaFormat.
[#25] Re: emulacja romu

@Mat, post #1

nie no ja sie bardzo ciesze ze jestes taki legalny spoko przeciez ja nie prosze o to zeby ktos mi gry kopiowal cz programy tylko glupi rom potrzebuje i to taki wieki problem ze ojoj przeciez nie bede placil za 15-letni rom do A4000 150zl bo to przegiecie po za tym kupe ludzi w ten sposob sobie pomaga to nie wiem czemu teraz to taki wielki problem

[#26] Re: emulacja romu

@mailman, post #23

Tak z ciekawosci to za co to ostrzezenie ? bo lubie jasne sytuacje.
Mam teű pytanie. Gdzie mozna kupic legalny ROM do A4000 ?
I od razu dodam ze sam fakt kupowania (czyli placenia) nie potwierdza
legalnosci. Dodam jeszcze ze obecnie nie ma licencjonowanego producenta
ww ROMow.
[#27] Re: emulacja romu

@MarmacG5, post #25

Zrozum, są sklepy gdzie możesz kupić ROM-y do Amigi. Wątek był wielokrotnie w wielu miejscach wałkowany do bólu.
A co do reakcji na takie prośby o podsyłanie czy inne to o ile moderatorzy takie pytania wychwycą nie dziw się takiej a nie innej reakcji. Nie wiem jak ty, ale ja chciałbym aby PPA jeszcze przez długi czas istniało, by było poważnie traktowane przez ludzi zajmujących się oprogramowaniem (i nie tylko) dla Amigi (kto będzie z nami rozmawiał jeśli nasza strona zostanie uznana jako strona ułatwiająca pośrednictwo w kradzieży?). Jeśli będziemy akceptować tutaj takie zwyczaje jak prośby o podsyłanie romów Amigi, piractwo, etc. to forum PPA stałoby się miejscem gdzie pośredniczy się w takim procederze.
Proszę więc respektować regulamin tego forum jak i postępować wg zasad zdrowego rozsądku.
Jeśli ktoś chce zadawać pytania o podsyłaniu romów lub je umieszczać na stronach to niech to robi gdzie indziej.
Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno.

[#28] Re: emulacja romu

@Radoslaw, post #26

A ja jeszcze do tego co napisał GRXMRX dodam, że ROM 3.1 do A4000 można kupić w AMIGO.

Mam nadzieję, że zakończyliśmy ten wątek.

EOT
[#29] Re: emulacja romu

@grxmrx, post #27

Jezu ale po o zaraz tyle szumu wokol jednego glupiego pytania ?? a co takiego jest wielkiego rom ze nie mona go udostepnic ?? do kazdego glupiego pieca do kazdego maczka do kazdego sprzetu mozna spokojnie pobierac nawet na stronach producenta biosy czy firmware a tu szum o jakis glupi obraz romu wlasnie dlatego jest jak jest wszytko skostniale zimne i jak tak dalej pojdzie to sie rozleci Wogole smiechu warte do emulatorow amigi na pieca romow jest pelno i mozna je swobodnie sciagac ale dla uztkownika amigi to juz przestepstwo wezcie sie zastanowcie co piszecie bo naprawde rece opadaja....... wogole dlaczego ktos ma placic za rom ?? powinien byc dawany za darmo bo to nie moja wina ze amiga inc czy commodore nie potrafilo sprzedawac komputera z jednym romem i dlaczego ktos ma byc stratny i doplacac zeby mogl uzywac komputeraz za ktory zaplcil ???? moze tak ktos na to popatrzy ???

Na koniec tylko dodam tak do tej orginalnosci ze dzisja przegladnalem wszytkie firmy sprzedajce soft i sprzet na amige w polsce nikt nie sprzedaje juz systemu o romach zapomnij jedyna firma Efunzine gdziee teoretycznie rom mozna kupic nie aktualizuje strony od wiekow i nawet ich email nie dziala wiec naprawde takie traktowanie tematu wydaje sie poprostu nienamiejscu

[#30] Re: emulacja romu

@MarmacG5, post #29

Zrozum. Jeśli chcesz pytac o podsyłanie ROM-ów to rób to gdzie chcesz, ale nie tutaj. Chciałbyś tworzyć niebezpieczne precedensy na tym forum? Niestety takich nie będzie bo trzymamy się zasad określonych w regulaminie tego forum.
Kwestia tego dlaczego romu Amigi nie można sobie od tak ściągać ze stron jest prosta. Amiga Inc. ma do tego ROM-u jak i do AmigaOS prawa i tyle. Nigdzie nie napisali, że ich stanowisko się zmieniło więc wg prawa wygląda to tak, że ROM trzeba kupić.
Trudno, tak jest wg prawa. Mi się też dużo rzeczy na świecie może nie podobać (głód, choroby, wojny) a niewiele mogę zmienić w tym zakresie. Po prostu jest jak jest i możesz to tylko zaakceptować (w przeciwnym wypadku działasz nie zgodnie z prawem). Proste!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem