[#1] MP3
Jaką trzeba mieć minimalną konfiguracje A1200, aby odtwarzać empetrójki?

Kupuję sobie A1200 i zastanawiam się nad kartą turbo?
Na A1200 już mnie stać (oczywiście tower). A do karty turbo mam trochę przymało kasy.

Czyli jakie turbo trzeba posiadać i ile do niego RAMu?
Blizzard 1230/50 32 MB RAM - wystarczy? Czy trzeba kupić coś mocniejszego?
[#2] Re: MP3

@Korni., post #1

To trudne pytanie ale 68040 i jakas karta graficzna to efekty sa super 32mb ram raczej starcza.
[#3] Re: MP3

@Korni., post #1

Ja mam (CENZ) Apollo 1240/25 i MP3 mogę słuchać tylko w mono, za to w jakości High i 44 KHz. 030 będzie chyba trochę za wolna:(

[#4] Re: MP3

@Korni., post #1

Spokojnie posłuchasz mp3 na takim procku.
Mam taka sama karte.
Oczywiscie dużo zalezy od playera.
Najwiecej wyciagnołem z Deli.
Mono 22 Khz najwyzsza jakosc
lub na upartego stereo 22 Khz najnizsza jakosc ale wtedy kazdy ruch myszka powoduje, ze muza sie tnie :(
Nic nie zaszkodzi kupic cos szybszego mocniejszego.
[#5] Re: MP3

@Korni., post #1

Na Blizzardzie IV z 16 MB da się słuchać przez mpega: 22 kHz i mono. Nie zacina się, ale raczej w tym samym czasie na Amidze nie popracujesz (ja sobie Ami podpinałem do wzmacniacza i używałem jako MP3 player podczas klejenia modeli - ech studenckie czasy ).
Sugerowałbym min. 68040 25 MHz (jest dwa razy szybszy od 68030 50 MHz), albo najlepiej PPC lub 68060.
[#6] Re: MP3

@wali7, post #5

Żeby mieć święty spokój i móc coś robić w czasie słuchania mp3 musisz mieć 060. Na 040 40MHz nie posłuchasz w pełnej jakości stereo, z tego co się orientuję.
[#7] Re: MP3

@mały, post #6

Mam apollo 1260 i bez karty graficznej to nie to ale PPC to wystarczy tak mi sie wydaje cyba zeby masplayera to procek 30 starczy
[#8] Re: MP3

@Korni., post #1

do w miare dobrego dekodowania MP3 wystarczy
jakies 040. Na 030 moze sie troche szarpac ,ale
to tez zalezy od playera. Na 040 MP3 powinienes
pociagnac na kazdym playerze.

Pozdrawiam :)

kadarr
[#9] Re: MP3

@Korni., post #1

Witam!
Mialem kiedys Apollo 40/40...
Uzywajac Prayer2.0 sluchalem mp3 w stereo 22khz i od biedy dalo sie jeszcze cos porobic w systemie... SongPlayer byl niezly bo mial regulacje basow i sopranow, ale bardziej obciazal procesor... Byl jeszcze jakis skrypcik w CLI ktory bez kompletnie zadnych bajerow odtwarzal 44khz i to chyba nawet stereo... Da sie, ale... polecam jednak PPC..
Pzdrawiam
Toki

[#10] Re: MP3

@DjThunder, post #4

To dobrze, że działa na blizzardziku, prawdęmówiąc myślałem, że taki sprzęt jest za słaby i nawet bez szans na odtwarzanie MP3, a tu odtwarza i jakoś sobie radzi. :)

[#11] Re: MP3

@Korni., post #10

ale co to za działanie? Mono i to w dodatku 22kHz. Moje uszy by tego nie wytrzymały.
[#12] Re: MP3

@mały, post #11

Nie jest znowu tak źle - niby tylko 22 kHz, ale przeciętne pecetowe głośniczki podpięte do PC też niezbyt sobie radzą z częstotliwościami pow. 10 khz, o basach nie mówiąc. U mnie A1200 (BlizzIV) po podpięciu do wieży radziła sobie całkiem nieźle (w porównaniu do PC z piszczałkami, co razem tworzy "zestaw multimedialny").
Zresztą MP3 nie formatem dla melomanów.
[#13] Re: MP3

@wali7, post #12

ja tam przeciętnych pecetowych głóśniczków nigdy nie używałem.
[#14] Re: MP3

@mały, post #13

Nooo, bez licytacji... Moje głośniki w PC też są nienajgorsze (słyszą je dobrze, a konkretnie SW, dwa piętra wyżej, a grają cichutko :))
Ja w każdym razie byłem pozytywnie zdziwiony jakością tych 22 kHz z Pauli. Pozatym, jak napisałem wyżej - MP3 formatem dla melomanów nie jest
[#15] Re: MP3

@wali7, post #14

Jakość z Pauli ? :D Ja po wsadzeniu Toccaty do Amigi i puszczeniu prawdziwego dźwięku 16 bit 44100Hz stereo postanowiłem juz nigdy nie używać Pauli. No chyba że do modów.
[#16] Re: MP3

@kmilota, post #15

No, ja tam nie miałem Tocatty, ja nie piszę że Paula jest lepsza od Toccaty - ja napisałem, że Pauli da się słuchać (zwłaszcza jak się nie ma alternatywy) - różnica być może subtelna, acz istotna. A w 1996 roku musiałem cieszyć się tym co miałem. I cieszyłem się. O czym posłusznie donoszę.
[#17] Re: MP3

@wali7, post #5

Na PPC to jeszcze sporo mocy zostaje :). Ja jeszcze film w ffmpegu do kodowania w mpg daję. I to chodzi i to chodzi. A mam tylko 603e 200MHz...
[#18] Re: MP3

@wali7, post #5

mp3 daje się słuchać w zasadzie od 030/40 (na styk).
poniżej 40 MHz nie polecam próbować, bo po prostu NIE IDZIE.
Niestety procek z takim zegarem tnie się już z założenia,
a dalsze obniżanie jakości w zasadzie już tylko pogarsza dźwięk.

040 też w zasadzie nie rozwiązuje problemu. Działa oczywiści znacznie
lepiej od 030, ale to wszystko trochę mało.
Na 060 można bezproblemowo osiągnąć "pełną jakość"
i jeszcze nawet robić coś innego :) .
w każdym razie odtwarzałem jednocześnie dwa pliki
mp3 (bitrate 112) w pełnej jakości.

Z procków starej serii 060 zdecydowanie bije na głowę
pozostałe modele. Prawda jest taka, że pod 060 mogę
w 2 kawałkach jednocześnie ustawić lepsze parametry
niż pod 040/40 w jednym. to chyba wiele mówi...

Wracając do 030, to zdecydowanie bardziej trzymaj się
proca 50MHz, niż 40MHz. przy oscylatorku 30MHz
(włożonym awaryjnie po uszkodzeniu 40MHz) mp3 tylko stękało :(.

Powodzenia.
[#19] Re: MP3

@mały, post #11

Hehe, ja mam A1200 (020/15MHz) + 8M Fast. Mam takie MP3s, ktore na najnizszych "detalach" sie nie tna. ;)

Uzywam MP3Prayera. Zdecydowanie najszybszy!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem