[#1] Monitor SVGA i A1200
Kupuje sobie A1200T i mam pytanie jak zainstalować monitor SVGA Philips 14"? Kupuje przejściówkę do Amigi umożliwiającą podłączenie tego monitorka. Jednak jak to zrobić od strony softwarowej? Czy jak podłącze ten monitor to system odrazu go wykryje i nie będzie wyświetlał obrazu w PAL?

Mam również telewizorek z euro. Czy da się na raz podłączyć monitor SVGA do wyjścia RGB poprzez przejściówkę i telewizor przez composite video. Mam przejściówkę Euro-Composite.

Wtedy mógłbym do workbencha używać monitora SVGA, a gdy odpale jakąś giercę włączył bym se telewizorek aby uzyskać obraz z PALa i cieszyć się gierkami. Dobrze myślę???
[#2] Re: Monitor SVGA i A1200

@Korni., post #1

Wb sam nic nie wykryje :D
Musisz do devs:monitors wprzekopjowac sterownik monitora i zmienic screenmode.
Raczej zapomnij o 256 kolorach :(
Nie każdy monitor (s)vga pójdzie pod Agatka :S
Wiekszosc gier niestety pójdzie tylko w palu ale czesc odpala sie na vga np w dblpal lub mozna promowac.
Odradzam puszczanie trybów vga na tv
[#3] Re: Monitor SVGA i A1200

@DjThunder, post #2

Raczej zapomnij o 256 kolorach - Mogę spytać dlaczego?

Czyli robię tak:

kopiuje ten sterownik w PALu na TV (jaki i skąd go zdobyć?)
zmieniam screenmode
odłączam TV
podłączam SVGA
i wszystko gra?

A jak chce uruchomić gierę to muszę zmienić monitor na tv? nie może być tv podłączony pod composite video tyle, że wyłączony?
Np. Odpalam grę obraz na SVGA znika, włączam TV i widać w PALU

[#4] Re: Monitor SVGA i A1200

@Korni., post #1

Dobrze myślę???

Dobrze, Co mozesz wyswietlaj na "karcie" SVGA (aby nie psuc sobie wzroku - dobrze pobaw sie np. programem do edycji trybow (np. monspeecs - wymaga mui). Jezeli masz tylko AGA to filmy wyswietlaj tylko w Palu - potrzebny jest monitor, tak jak wpomniales podlaczony np. do Euro (tylko Pal)...

[#5] Re: Monitor SVGA i A1200

@Korni., post #1

potrzebujesz sterownikow do do promowania PALu na
monitorze VGA (SVGA) ,ktore wzucisz do DEVS:Monitors ,a potem ustawisz w sceenmode
odpowiedni sterownik przed podlaczeniem monitora.
Napewno przyda sie jeszcze program do promocji
NewMode ,ktory wzucisz do WBStartup ,aby programy
ktore sa promowalne mogly wyswietlac sie na takim monitorze. To co nieda sie wypromowac bedziesz
musial niestety odpalic na TV.

Pozdrawiam :)

kadarr

[#6] Re: Monitor SVGA i A1200

@Korni., post #3

Witaj

Tak odpalasz gre w palu i odbierasz ja na tv podlaczonym do composite. Po skonczeniu gry restartujesz kompa i uruchamia Ci sie WB w takim trybie jak ustawiles, czyli np. w trybie VGA. Monitory oczywiscie moga byc podlaczone jednoczesnie.

Ja mam u siebie tak:
- monitor VGA z 2 wejsciami wizyjnymi.
- 1 wejscie do karty GFX
- 2 wejscie do ukladow AGA przez scandoubler.

W ten sposob moge wyswietlic wszystkie tryby jakie tylko zapragne.

Pozdrawiam
Robert
[#7] Re: Monitor SVGA i A1200

@Andrzej Drozd, post #4

To dobrze, że dobrze myślę :)
nie będe musiał odłączać kabelków i zmieniać na tv aby pograć w gierce.

Dzięki
[#8] Re: Monitor SVGA i A1200

@Korni., post #3

A skąd ten sterownik???????
[#9] Re: Monitor SVGA i A1200

@Andrzej Drozd, post #4

Czy ktoś może mi przesłać monspeecs i newmode na mój mail Stoo@interia.pl.

Niewiem dlaczego ale na aminet.de nie ściągają się pliki, a na aminet.net nie mogę wejść.
[#10] Re: Monitor SVGA i A1200

@Andrzej Drozd, post #4

Jakie filmy???

W końcu to ja nie wiem czy mogę podłączyć ten monitor SVGA i TV naraz.
[#11] Re: Monitor SVGA i A1200

@Korni., post #10

Możesz włączać. Spokojnie. Raczej mało prawdopodobne aby TV coś się stało od trybu VGA - po prostu zerwie synchronizację. Lepiej jednak zbyt długo nie rozkoszować się tą zerwaną częstotliwością, bo licho wie co zrobią obwody wejściowe TV. Podłączone jednak możesz mieć.
Po ustawieniu trybu zgodnego z VGA (DlPAL, DbNTSC, Multiscan) i zapisaniu, amiga będzie uruchamiała obraz właśnie w tym trybie. Po włączeniu gry PAL only stracisz obraz z monitora - wtedy włączasz TV. Po resecie wszystko wracza do normy, czyli VGA.
Co do ilości kolorów, to z uwagi na znaczne obciążenie kanałów DMA w trybach VGA, obraz powoli odświerza się. Gdy masz 68040 i łatkę FBlit, to znośne staje się 64-128 kolorów.
[#12] Re: Monitor SVGA i A1200

@Korni., post #1

Cześć! Najlepiej zafunduj sobie scandoubler. Po co 2 "ekrany"?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem