[#9]
Re: A1200 i Commodore 1084s d2
@Bart,
post #3
Jeżeli chcesz mieć niemigający obraz o ilości linii (czyli rozdzielczość w pionie) rzędu 400 lub więcej, musisz kupić monitor SVGA. Jeżeli interesuje cię działanie pod systemem (pr. użytkowe - większość, gry - zdecydowana mniejszość, tylko te nowsze), to wystarczy prosta przelotka i tryby DblPAL, Multiscan czy DblNTSC. Jeżeli chcesz grać, to potrzebujesz Scandoubler (SD) - tu możesz używać trybów VGA, wtedy normalnie monitor je wyświetli, a obraz PAL (albo NTSC) automatycznie konwertowany jest do zgodnego z VGA. Równoważnym rozwiązaniem jest monitor Multisync: A1438S lub np. Nec 3D (ja takiego Neca kupiłem za grosze na giełdzie komputerowej).
Mało gier wyświetla obraz w interlace - czyli ten drgający, po przepuszczeniu takiego PALu przez SD będziesz miał piękny obraz na SVGA. Interlace na SVGA jest mniej dotkliwy niż na 1084S.
Jeśli to na czym będziesz siedział będzie musiało produkować PAL interlace, to możesz kupić SD z Flicker-fixerem. Wtedy nie będzie interlace.
Ceny: sam SD - 100-150 zł, SD z FF - ~200-250 zł. Dobrym pomysłem jest zewnętrzny SD Elboxu - w miarę dopływu kasy można dokupić do niego FF.