[#1] Instalacja SAMBY
Witam sciagnelem sobie archiwum Samby z aminetu oraz skrypt instalacyjny przekopiowalem na hd amigi ropzkakowalem dopiero na amidze lha i do tego ropzkakowalem skrypt instalacyjny i nici z instalacji po rozpoczeciu pisze cannot file of drawer unable itd itp nie wiem juz oco chodzi jak u was sie samba instalowała???
[#2] Re: Instalacja SAMBY

@marcin1982, post #1

Zainstaluj recznie. Opis masz na PPA.
Proponuje dokonac paru zmian w oryginalnym
pliku smb.conf. Zapoznaj sie z dokumantacja SAMBY.

www.samba.org
www.freebsd.kie.pl
www.freebsd.hello.pl

Poszukaj opisow www.google.pl

Zamiast tango uzywaj smbclient - dziala prawidlowo.
[#3] Re: Instalacja SAMBY

@marcin1982, post #1

Helloo!

Jestem na etapie instalacji mamby pod MiamiDX, wpisałem to co trzeba (wg artka na PPA) w "services" i "InetD".
I od tego momentu miami zaczeło szaleć:

16.07.04 14:21:19 MiamiDx-INetD Socket for netbios-ns/udp restored.
16.07.04 14:21:29 MiamiDx-INetD Too many requests for netbios-ns/udp. Temporarily shutting down socket.

Jak sobie z tym poradzić?

[#4] Re: Instalacja SAMBY

@DarQo, post #3

Miałem to samo. Usuń wszystkie wpisy w MIAMIdx i spróbuj podziałać wg opisu ze strony www.amigasamba.org

[#5] Re: Instalacja SAMBY

@stony, post #4

Oki, działa. Ale teraz mam problem s udostepnianiem.

Na pc udostępniłem dyski c,d,e bez hasła, ale na amidze pod smbclient widzę tylko nazwy C$, D$, E$ do których nie mogę się dostać (tango widzi je tak - USER_Dysk (D), ale nie chce mi ich zamontować).
Jak sobie z tym poradzić?

ps. skąd wziąć smb-handler i program "die" który jest wymagany dla Tango? Na google znalazłem tylko dead linki :(.

[#6] Re: Instalacja SAMBY

@DarQo, post #5

Uzywaj smbclient !!!

- pomoc w CLI:

smbclient -h

- montowanie w CLI:

smbclient //nazwa_serwera/nazwa_udzialu

- podajesz haslo:

Password:

- komendy:

smb: > ?

Obsluga podobna do FTP z lini polecen - kompatybilna na wszystkich platformach !!!

Pozdrawiam
Grzegorz
[#7] Re: Instalacja SAMBY

@SoKi, post #6

ymmm... chyba niejasno sie wyraziłem. Używam smbclient i właśnie z nim mam problem z odczytywaniem udostępnionych katalogów windowsa (smbcl widzi je w taki sposób C$, D$, E$). Jeśli wiesz jak sobie z tym poradzić, proszę o odpowiedź :).

[#8] Re: Instalacja SAMBY

@DarQo, post #7

Zainstalowałem Sambę wg. tego opisu. Oczywiście nie działa. Amiga widzi foldery udostępnione przez Windows ale tylko w trybie listowania. Nie mogę nic pobrać ani zapisać, mimo, że folder ma odpowiednie ustawienia (i to działa między makiem a pc). W drugą strone zaś, gdy próbuje dodać amigowy katalog pod Windows, Amiga mieli coś na dysku przez 2 minuty, po czym pod Win pojawia się komunikat "Wprowadzony folder jest nieprawidłowy. Wprowadź inny folder.". W czym może być problem?

Jeszcze moja konfiguracja:
[global]
workgroup = AMIGA
netbios mode = arti-a3000
server string = lorem ipsum
interface - 192.168.1.19/255.255.255.0
log file = /samba/log/samba.log
max log size = 50
load printers = no
local master = no
guest account = pcguest
guest only = yes
guest ok = yes

[stuff]
comment = dolor sit amet
path = /stuff/shared /* stuff:shared */
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem