[#1] Ikonki w Magellanie
1. Witam! Mam problem z ikonkami. Otóż w używanym przeze mnie OS3.1 na blacie są wyświetlane ikony z wyjątkiem (chyba) glowicons (?), gdzie na blacie widać tylko czarny kwadracik lub zgoła nic. Na testowanym OS3.9 widać wszystko pięknie. A znów na blacie Opusa 5.5 (z płyty MACD) i pożyczonym Magellanie zainstalowanych jako WB powtarza się błąd z systemu 3.1. Dlaczego? Co jest źle? Proszę o pomoc.
2. Gdzie można nabyć Magellana i za ile? Podoba mi się praca z tym programem!
3. Jak należy konfigurować Magellana aby rozpoznawał wszystkie możliwe typy plików tak jak DefIcons. Próba konfiguracji środowiska LZX - Filetypes - po podglądzie jak jest skonfigurowane LHA nie daje rezultatów. A może można gdzieś znaleźć gotowe konfiguracje filetypów
Mam a1200+Blizzard 060/50+CV 64/3D+64Mb ram.
[#2] Re: Ikonki w Magellanie

@Marek Perkowski, post #1

odp.1 Zainstaluj NewIcons (Aminet)
[#3] Re: Ikonki w Magellanie

Marek Perkowski napisał(a):

> 1. Witam! Mam problem z ikonkami. Otóż w używanym przeze mnie
> OS3.1 na blacie są wyświetlane ikony z wyjątkiem (chyba)
> glowicons (?), gdzie na blacie widać tylko czarny kwadracik lub
> zgoła nic. Na testowanym OS3.9 widać wszystko pięknie. A znów
> na blacie Opusa 5.5 (z płyty MACD) i pożyczonym Magellanie
> zainstalowanych jako WB powtarza się błąd z systemu 3.1.
> Dlaczego? Co jest źle? Proszę o pomoc.

Musisz zainstalować dwie aktualizacje do Magellana by te ikonki wyświetlały się prawidłowo. Są chyba na stronie http://www.amiga.nsb.pl/software.html (na samym dole powinny byc linki). Aktualizacje trzeba instalowac wg numerkow, najpierw pierwsza, pozniej druga.

> 2. Gdzie można nabyć Magellana i za ile? Podoba mi się praca z
> tym programem!

Tego nie wiem, ja kupilem z ogloszen na gieldzie.

> 3. Jak należy konfigurować Magellana aby rozpoznawał wszystkie
> możliwe typy plików tak jak DefIcons. Próba konfiguracji
> środowiska LZX - Filetypes - po podglądzie jak jest
> skonfigurowane LHA nie daje rezultatów. A może można gdzieś
> znaleźć gotowe konfiguracje filetypów

Sa gotowe konfiguracje. Nawet z samym Magellanem powinno ich byc troche.

[#4] Re: Ikonki w Magellanie

@Norbert, post #2

Zinstalowane!!!
[#5] Re: Ikonki w Magellanie

@Norbert, post #2

To nic nie zmieni. Najlepiej uruchomić AmigaOS3.9, a na nim otworzyć (nie jako zamiennik) Magellana. Wtedy problemy z ikonkami znikną.
[#6] Re: Ikonki w Magellanie

@kmilota, post #5

hm? Ja jakoś na Ami nie musiałem wykonywać takich operacji, a używam na niej AmigaOS 3.9 i stale Magellana II 5.82 jako zamiennik Workbencha, ikonki z AmigaOS 3.5/3.9 jak i NewIcons wyświetjają się dobrze...

[#7] Re: Ikonki w Magellanie

@grxmrx, post #3

Dzięki! Patche zassałem. Co do konfiguracji owych definicji z tym magellanem są trzy - lha, txt i lzx, który nie działa.
[#8] Re: Ikonki w Magellanie

@kmilota, post #5

Fajno! Tylko po co uruchamiać WB jeżeli ma go zastąpić Magellan???
[#9] Re: Ikonki w Magellanie

@grxmrx, post #6

Ale przy okazji wiele dobrych rzeczy z AmigaOS3.9 wyłączyłeś przez to, że uruchamiałeś Magellana jako zamiennik.
[#10] Re: Ikonki w Magellanie

@Marek Perkowski, post #8

Magellan jest trochę stary i nie zastąpi Workbencha 45.3.
[#11] Re: Ikonki w Magellanie

@kmilota, post #9

A tam, jakoś mnie nie przekonały te 'dobre rzeczy' jakie oferował mi WB z OS 3.9. Magellan dla mnie jest lepszym rozwiązaniem :)

[#12] Re: Ikonki w Magellanie

@kmilota, post #10

Aktualnie (wczoraj) konfigurowałem testowanego Magellana. Może i jest stary, ale dla mnie bardzo dobrą rzeczą okazało się menu kontekstowe przy listerach, konfiguracja paska zadań zamiast AmiDock`u i ogólne wrażenie. Pod względem konfiguracji i jej możliwości program ten (moim zdaniem) bije WB. Podobnie wygląda sprawa Scalos`a, ale znam tylko wersję 1.2. A ta się nie umywa do Magellana. Faktem jest, że sama konfiguracja Magellana jest dość pracochłonna i na początku przeraża. W wersji niemieckiej, którą "badam" brakuje mi helpu w jakimś normalnym języku. Być może wtedy początki by tak nie straszyły.
[#13] Re: Ikonki w Magellanie

@Marek Perkowski, post #12

Na Yahoo! Groups na liscie dopus-pl w sekcji "Files" jest kilka plików AmigaGuide.

[#14] Re: Ikonki w Magellanie

@grxmrx, post #13

Nie mogę tam trafić!
[#15] Re: Ikonki w Magellanie

@grxmrx, post #13

[#16] Re: Ikonki w Magellanie

@grxmrx, post #11

A mnie denerwował błędnymi wskazaniami zajętości dysków i katalogów oraz brakiem kompatybilności z workbench.library, przez co niekróre programy odmawiały współpracy.
[#17] Re: Ikonki w Magellanie

@Marek Perkowski, post #12

Ja nie przeczę temu, że Magellan jest nmiej konfigurowalny od Workbencha i że powala go użytecznością po dobram skonfigurowaniu (sam go przecież mam). Jednaj uruchamiam go na Workbenchu a nie jako zamiennika. Nie trace wtedy na kompatybilności z AmigaOS3.9, a dodatkowo zyskuję wygodę.
[#18] Re: Ikonki w Magellanie

@kmilota, post #17

Jeżeli mógłbyś dokładniej określić co "kaszani" Magellan w systemie byłbym wdzięczny. Bawię się z nim 3 dzień i jak na razie mam problem z ikonami. Na co można jeszcze trafić?
[#19] Re: Ikonki w Magellanie

Magellan II obsługuje NewIcons. Trzeba w Environments ustawić opcję "Use Newicons" (czy jakoś podobnie).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem