[#1] Amiga1200 & CD
cze
wyciagnalem swoja a1200 + HD 3,5 z szafy po prawie 8-miu latach. Wczesniej sluzyla mi glownie do zabawy, wiec jestem lama gdy przyjdzie do powazniejszych rzeczy.
Otoz mam jeszcze jeden slot IDE wolny (na pierwszym jest dysk) i chce podlaczyc do niego CD. Przegladnalem posty na niniejszym forum i zgodnie z porada sciagnalem sobie IDEfix97 z Aminetu. Po zrzuceniu go z PC do katalogu na dysk Ami sprobowalem odpalic spod workbencha programik InstallSoftware aby zainstalowal sie IDEfix. Tutaj wyskakuje mi komunikat, ze nie mozna znalezc Installera i na tym sie konczy. Na df0:c/ mam jakiegos Installera ale nie wiem czy to o niego chodzi. Musi byc w kazdym razie wersja co najmniej 1.24 - tak jest w pliku readme w IDEfix. Zciagnalem z Aminetu cos takiego: Installer-43_3, rozpakowalem i podmienilem, ale nic to nie dalo. :(
Moze latwiej bylo by uzyc jakiegos innego pakietu niz IDEfix?
Pomozcie jak macie jakies pomysly.

No i jeszcze pytabnko, czy po prawidlowej instalacji:
- CD powinno byc widziane w boot-menu?
- Mam Teac 40x - bedzie dzialal bez problemu z Ami?

pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc :)
wwaldo

[#2] Re: Amiga1200 & CD

@wwaldo, post #1

Pomozcie jak macie jakies pomysly.

Nie instaluj zadnego IDEFix (czy cóś), tylko podlacz CDROM/Nagrywarke do wolnego miejsca na tasmie i zainstaluj sterowniki (sa na Aminecie, jakby co to moge podeslac).

CD powinno byc widziane w boot-menu?

Nie...chyba ze masz kick 3.1 z CD32...

Mam Teac 40x - bedzie dzialal bez problemu z Ami?

Tak. Nie ma CDROMow ktore by nie dzialaly (a moze ktos spotkal?).
[#3] Re: Amiga1200 & CD

@Andrzej Drozd, post #2

Dzieki za odpowiedz.
Moge poszukac na aminecie, tylko jak sie one nazywaja? (AllegroCDFs, CacheCDFS czy co innego ?).
Aha, zainstaluj czyli co? Instaler bedzie juz gotowy i wystarczy go odpalic czy mam cos recznie kopiowac do odpowiednich katalogow?

pozdr.

[#4] Re: Amiga1200 & CD

@wwaldo, post #3

Aha, zainstaluj czyli co? Instaler bedzie juz gotowy i wystarczy go odpalic czy mam cos recznie kopiowac do odpowiednich katalogow?

Nigdy nie ufaj instalerom :) Tylko i wylacznie recznie. Chyba ze naprawde wiesz co robi installer i wiesz ze nie obrazisz pozniej autora progamu/installera za niezgodnosc, tylko dlatego ze tworzyl swoj program na Siliconie i niebardzo dziala na nowych Amigach z G3/G4...
[#5] Re: Amiga1200 & CD

@Andrzej Drozd, post #4

Sciagnalem jak radziles z Aminetu sterownik (konkretnie AmiCDROM), postepowalem wedlug instrukcji i juz CD mi pracuje :D

dzieki za pomoc ;)

[#6] Re: Amiga1200 & CD

@wwaldo, post #5

Jezeli sterowniki AmiCDROM uzywaja zwyklego filesytemu, to mozesz w przyszkosci natrafic na problem z dlugimi nazwami plikow stworzonych na pececie (np. mp3). Wtedy najlepiej uzyj filesystemu AsimCDFS lub CacheCDFS.

PS. Mam spreparowana taka dyskietke startowa z trzema ikonkami AsimCDFS, CacheCDFS i standardowym filesystemem. Wystarczy ze zniej odpalisz komputer i przekopiujesz co trzeba, ewntulanie podmienisz z niej pliki na partycje systemowa.
[#7] Re: Amiga1200 & CD

@Andrzej Drozd, post #6

hm, to moze jak znajdziesz chwilke czasu to zrobilbys z niej ADF-a i podeslal na priv-a?

pozdr.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem