[#1] wymiana danych Amiga-PC
Witam,
Mam pytanie:
1. czy jest jakis lepszy program typu TWINExpress poprzez który można przesylać dane miedzy Ami i PC. TE jest wolny i nie podaje aktualnego stanu przsylania (ile np. zostalo jeszcze itp.).
Musze sobie przegrac GeneticSpieces z PC a to jest ok 100MB.
najlepiej byloby podlaczyc CDka ale nie mam dodatkowego asilacza to odpada ;-(

2. ps. mam jeszcze jedno pytanie:
czy wie ktos dlaczego A1200 z HD1,2GB i karta ElboxII30/40 z 8 MB
sie zawiesz dosc czesto przy ladowaniu systemu AmigaOS3.1 ?
probowalem cala mase konfiguracji ze zworkami i cpu. raz jest ok, a nie raz trzeba wgrywac 3-4razy.
i nie wiem dlaczego nigdy nie chce sie zaladowac gdy w konfigu dorzuce BURST w cpu.

Dzieki

[#2] Re: wymiana danych Amiga-PC

@Mateusz, post #1

1) podepnij dysk od ami pod PC i odpal WinUAE
[#3] Re: wymiana danych Amiga-PC

@Mateusz, post #1

a probowales przeczyscic styki kosci pamieci Fast?
[#4] Re: wymiana danych Amiga-PC

@Mateusz, post #1

Rozwiązanie proste (acz wymagające pewnych nakładów):
- Kup sobie na Allegro kartę sieciową PCMCIA (ja swoją 3Com kupiłem za 25 zł miesiąc temu)
- W zależności od karty zainstaluj sterowniki z cnet.device albo pakietu 3Com
- Zainstaluj stos tcp/ip (choćby wersję demo MiamiDX z Aminetu - działa)
- Połącz PC z Amigą skrosowanym kabelkiem sieciowym
- Udostępnij na PC dane grą
- Odpal na Amidze program smbfs
- przegraj co tylko chcesz z PC (ciesząc się transferem 400 kb/s)
Koszty:
- karta PCMCIA do Ami - 25 zł (Allegro)
- karta sieciowa PCI do PC (chyba że juz masz) - 30 zł
- skrosowany kabelek (2x50 gr za wtyczki + 1zł za każdy metr kabla)
- podane przeze mnie oprogramowanie to demo albo freeware - 0 zł
Zalety:
- szybki transfer (400 kb/s)
- pewność połączenia (choćby w porównaniu do PC2Ami)
- możliwość używania internetu udostępnianego przez PC (jedna z możliwości)
Wady:
- koszt wyższy od kabelka Null-modem czy Parallel
- konieczność podstawowej wiedzy nt konfiguracji sieci (opis znajdziesz choćby w PPA - właśnie dla MiamiDX)

Jeśli wolisz wolne transfery i nie do końca pewne połączenie (za cenę kabelka - 20 zł), to polecam PC2Ami (znajdziesz na Aminecie, jest tam też update, warto też doinstalować szybszy sterownik portu przez który pójdą dane, no chyba że masz np. PARalizer). Po uruchomieniu montuje on wirtualne urządzenie PC w którym są wszystkie napędy PC (A, C, CD...). Jeśli masz stare Windowsy to kabelek Parallel, jeśli Win2000 lub XP tylko Null modem (niestety - wolniejsze transfery niż parallel). Wygodnie przesyłasz dane jakimkoliwek filemanagerem (Magellanem, Directory Opusem 4.x, ..., lub z poziomu Workbencha - postęp przesyłania widać).
[#5] Re: wymiana danych Amiga-PC

@Mateusz, post #1

ftp://de.aminet.net/pub/aminet/comm/misc/PC2Am308.lha

[#6] Re: wymiana danych Amiga-PC

@Marek Szyprowski, post #5

aha juz sobie znalazlem i uruchomilem... nawet fajny.. ale jak zaczalem kopiowac to zasilacz (zwykly) zaczal mi 'syczec'... jak chce sie w to bawic to musze chyba karte odlaczyc...
[#7] Re: wymiana danych Amiga-PC

@Mateusz, post #6

Zasilacz z kopiowaniem nie ma raczej wiele wspólnego. Pomyśl o silniejszym zasialczu - najlepiej od PC.
[#8] Re: wymiana danych Amiga-PC

@wali7, post #7

z tym kopiowaniem to serio mowie ... tez sie nad tym zastanawiam ale taka jest prawda widocznie musi sie wtedy przeciazac troche...
[#9] Re: wymiana danych Amiga-PC

@wali7, post #7

z tym zasilaczem to wiem, wiem... przydalby sie.. ale wtedy bym musial kupic wiezyczke i pare innych fajnych rzeczy....
[#10] Re: wymiana danych Amiga-PC

@Mateusz, post #9

Eee tam, od razu wieżyczka. Kup na giełdzie zasilacz od PC AT, wylutuj z twojego zasilacza od Amigi kabel, wlutuj bezpośrednio do zasilacza od PC (potrzebujesz trzy napięcia - +12, -12 i +5 V - nie pomyl się!). Resztę kabli z kabla sieciowego Amigi podepnij do masy. Wszystko.
W ten sposób otrzymałeś "zewnętrzny zasilacz PC do Amigi o mocy 200 W".
[#11] Re: wymiana danych Amiga-PC

@wali7, post #10

Najprosciej: kupic od kumpla jakis nieduzy twardziel (moze byc np. 1GB), zamontowac na piecu jedna duza partycje, najlepiej FAT32 i sciagnac z Aminetu fat95 (ftp://de.aminet.net/pub/aminet/disk/misc/fat95.lha)...
Podlaczyc HDD do Ami, rozpakowac archiwum, zainstalowac odpowiednio podkatalogi. ^_^ Z katalogu fat95/english bierzemy plik examples, w polu Device zmieniamy sterownik na taki, którego uzywamy (najczesciej scsi.device); to samo robimy z unit (1, 2, itp.) :) Wywalamy komentarze u gory i linie z MS0:, to samo robimy z ostatnia linia. Zapisujemy w katalogu Devs:DOSDrivers na partycji systemowej np. pod nazwa HDD i montujemy w systemie (mount HDD:). Powinna pokazac sie nazwa wolumenu, jaka nadalismy formatujac ja na blaszaku albo numer seryjny, gdy takowej nie dalismy. Wsjo! :)

Dobrze jest dodac do dosdrivera parametr Control - ja uzywam Control = -dD, wylaczone sa wtedy komentarze przy plikach. W przypadku niektorych twardzieli wiekszych niz 4GB pomaga +s... :o

Aha, jesli nie chce nam sie montowac za kazdym razem takiej partycji w sposob opisany wyzej, mozna uzyc komendy boot95 z tego samego pakietu. Piszemy mount HDD:, pozniej boot95 HDD: - dzieki temu zaraz za pecetowa mapa partycji (Master Boot Record) zostanie utworzona amigowa mapa, czyli RDB z jedna jedyna partycja. Odtad przy kazdym wlozeniu hdd z partycja pecetowa Ami ja nam widzi... :D RDB jest przewaznie zapisywane na drugim bloku fizycznym twardego dysku; najlepiej do takiego montowania nie uzywac dyskow mniejszych niz 500MB - miedzy MBR a poczatkiem samej partycji moze nam nie starczyc miejsca na RDB...
[#12] Re: wymiana danych Amiga-PC

@voy, post #11

mam amigę 600,i niewiem jak podłączyć hdd.Podktóre wejście ? Czy trzeba jakieś specjalne przejście ?Może mi ktoś pomóc ?
[#13] Re: wymiana danych Amiga-PC

@Mateusz, post #1

Ad1. Ja do takich żeczy kiedyś używałem właśnie TwinExpressa. Było to spowodowane tym, że pecet z moją Amigą był podłączone kablem, który miał 10m długości. A z tego co wiem to tylko kabek łączący porty RS może mieć spokojnie 10m. Paralel odpada. Teraz do takiej wymiany danych służy mi aparat cyfrowy podłączany do USB. To taki większy pendrive 256MB :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem