[#11]
Re: wymiana danych Amiga-PC
@wali7,
post #10
Najprosciej: kupic od kumpla jakis nieduzy twardziel (moze byc np. 1GB), zamontowac na piecu jedna duza partycje, najlepiej FAT32 i sciagnac z Aminetu fat95 (ftp://de.aminet.net/pub/aminet/disk/misc/fat95.lha)...
Podlaczyc HDD do Ami, rozpakowac archiwum, zainstalowac odpowiednio podkatalogi. ^_^ Z katalogu fat95/english bierzemy plik examples, w polu Device zmieniamy sterownik na taki, którego uzywamy (najczesciej scsi.device); to samo robimy z unit (1, 2, itp.) :) Wywalamy komentarze u gory i linie z MS0:, to samo robimy z ostatnia linia. Zapisujemy w katalogu Devs:DOSDrivers na partycji systemowej np. pod nazwa HDD i montujemy w systemie (mount HDD:). Powinna pokazac sie nazwa wolumenu, jaka nadalismy formatujac ja na blaszaku albo numer seryjny, gdy takowej nie dalismy. Wsjo! :)
Dobrze jest dodac do dosdrivera parametr Control - ja uzywam Control = -dD, wylaczone sa wtedy komentarze przy plikach. W przypadku niektorych twardzieli wiekszych niz 4GB pomaga +s... :o
Aha, jesli nie chce nam sie montowac za kazdym razem takiej partycji w sposob opisany wyzej, mozna uzyc komendy boot95 z tego samego pakietu. Piszemy mount HDD:, pozniej boot95 HDD: - dzieki temu zaraz za pecetowa mapa partycji (Master Boot Record) zostanie utworzona amigowa mapa, czyli RDB z jedna jedyna partycja. Odtad przy kazdym wlozeniu hdd z partycja pecetowa Ami ja nam widzi... :D RDB jest przewaznie zapisywane na drugim bloku fizycznym twardego dysku; najlepiej do takiego montowania nie uzywac dyskow mniejszych niz 500MB - miedzy MBR a poczatkiem samej partycji moze nam nie starczyc miejsca na RDB...