[#1] a600 i klawa od a1200?
Mam takie male pytanka:

1. czy do a600 mozna podlaczyc stadardowa klawe od a1200?(potrzebene mi to do spr plyty od a600

2. albo PC-key v2.0 Elboxa ? z E-box tower ?

3. ma ktos opis wyprowdzenia diod od a600 albo jakie tam przynjamniej byly oprniki (przy diodach)? 3k3 ?

pzdrawiam Michal
[#2] Re: a600 i klawa od a1200?

@jezyk, post #1

W 1200 jest troche inna tasma.
Ogolnie odnosze wrazenie, ze powinno sie dac,
ale pewnosci nie mam zadnej.
BTW: w klawirach od ami nie ma zadnej elektroniki, to moze byc wskazowka.
Capslock (dioda) jest podpiety innym kablem.
[#3] Re: a600 i klawa od a1200?

@jezyk, post #1

W Magazynie Amiga byl zamieszczony artykul na temat sposobu podlaczania klawiatur od duzych Amig do A500,A600,A1200. Była tam tez rozpiska scalaka (MPU) odpowiedzialnego za obsluge klawiatury.
Nie pamietam jaki to numer MA, ale mam go na pewno. Moge Ci podeslac skan, ale dopiero za tydzien. (jadę odpocząc)
Na Aminecie jest MMKeyboard (interface klawiatury pecetowej). Po odpowiedniej modyfikacji bedzie pasowal do A600
[#4] Re: a600 i klawa od a1200?

@jezyk, post #1

Zarówno złącze wewnętrznej klawiatury jak i mikrokontroler ją obsługujący są inne w Amidze 600 i 1200. Jedynym interfesjem pecetowej klawiatury, który pasuje do obu Amig jest interfejs Vector. Zresztą bardzo dobry, w przypadku klawiatury windowsowej (czyli tej obecnie powszechnie spotykanej) wymaga aby po włączeniu komputera najpierw nacisnąć któryś z klawiszy "Windows" - dopiero wtedy będzie pracować poprawnie i "przestawi" się z trybu obsługi klawiatur starego typu, które też są przez niego dobrze obsługiwane (takie bez klawiszy windows, kiedyś takie były w czasach komputerowej prehistorii ;) ).

[#5] Re: a600 i klawa od a1200?

@jezyk, post #1

no i organo leptycznie sprawdzilem ze sie nie da podlaczyc klawy od a1200 ma szersza tasme od a600 i 1 pin :-/

ale wpadl mi taki pomysl czy da sie jakos podpiac klawe od a500 mam taka sa tam we wtyczce stadardowe syg.i i kable od diod wiec diody
wylutuje a klwe wloze do obudowy micronika jest identyczna rozmiarem i se powina zmiescic .. istnieje moze opis jak to podlaczyc

pozatym wpadlem na pomysl ze ta plyte od a600 wloze wraz z flopem i oryg zasilaczem do obudowy mojej wlasnej budowu zrobie z aluminium najmniejsza jaka sie da slimdeskto/tower a kalwe wyzuce na kablu ... jak zrobie to sie pochwale :]

tylko niech nikt nie pyta po co mam wakacje :]
[#6] Re: a600 i klawa od a1200?

@Norbert, post #3

bylo by milo jakbys mi podeslal mi na maila

pozdrawiam Michal
[#7] Re: a600 i klawa od a1200?

@jezyk, post #5

Da się. Szukaj na aminecie po hasłem keyboard. Podpinasz klawiaturę od A500 wprost do kontrolera klawiatury na płycie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem