[#1] AMI 1200 ESCOM, PYTANIE?
CZY KTOŚ Z WAS MOZE MI ODPOWIEDZIEĆ NA PYTANIE CO ZNAJDUJE SIĆ W AMIGACH 1200 ESCOMU WPIĆTE POMIĆDZY GNIAZDO FDD A STACJĄ DYSKÓW JEST TO JAKAŚ PŁYTKA (OCZYWIŚCIE ORYGINALNA JEST TAM NAPIS AMIGA TECHNOLOGIS) Z UKŁADEM SCALONYM. MOŻE KTOŚ Z WAS WIE GDZIE MOŻNA COŚ O TYM PRZECZYTAĆ ALBO ZOBACZYĆ ZDJĆCIE ( PROSZĆ O ADRES STRONY)
POZDRAWIAM
[#2] Re: AMI 1200 ESCOM, PYTANIE?

@PRIMER, post #1

Konwerter,żeby stacja floppy pc mogła czytać amigowe dyskietki.
[#3] Re: AMI 1200 ESCOM, PYTANIE?

@bwilis, post #2

konwerter to chyba nawet zbyt szumna nazwa - escom dawal stacje Panasonica od PieCa i jak kolega pisze to cos pozwala widziec Amisi flopki..a dokladniej chodzi o bodajze 2 piny, ktore Amiga i PieC maja inaczej..mianowicie sygnal powiadomienia o wlozeniu flopka(INSERT,badz READY) i sygnal HD(w piecu o tym powiqdamia drugi guziczek/dziurka we flppie, w Amisi (a3000/a4000) flop zwalnial dwukrotnie tempo pracy)...mniej wiecej tak jezeli czegos po piwie nie pomylilem..pozdrawiam
[#4] Re: AMI 1200 ESCOM, PYTANIE?

@MrT, post #3

W mojej amidze (płyta 2B) nie ma nic miedzy plyta gl. a stacja oprocz tasiemki sygnalowej i kabelka zasilajacego.
[#5] Fg24+

@Czarek, post #4

Wlaśnie zakupiłem ten sprzęt na allegro. Czy wie ktoś jakim prądem sie toto zasila? A moze wie ktoś, gdzie zdobyć dokładny opis tego urządzenia?
[#6] Re: Fg24+

@Fazi, post #5

Wlaśnie zakupiłem ten sprzęt na allegro. Czy wie ktoś jakim prądem sie toto zasila? A moze wie ktoś, gdzie zdobyć dokładny opis tego urządzenia?
[#7] Re: Fg24+

@Fazi, post #6

Przepraszam Śnięty jestem dzisiaj nieco
[#8] Re: Fg24+

@Fazi, post #7

Nie pamietam jak sie to zasilalo ale chyba przez zsilacz ktory prostowal prad do jakiegos komputerowego napiecia. Ale mam za to sterowniki do tego (jesli niemasz to podesle).
[#9] Re: Fg24+

@Andrzej Drozd, post #8

Czyli pewnie 12V:). A za sterowniki wielkie dzięki-zassałem z Aminetu coś do ProGraba ;)
[#10] Re: Fg24+

@Fazi, post #9

niemam już fg24 ale jak pamiętam to zasilany jest 9 woltowym zasilaczem niestabilizowanym polaryzacji niepamiętam :D
[#11] Re: Fg24+

@Krzysztof, post #10

Ha, dzieki sprawdze najpierw na 9V. Ot i zjarałbym zabawke:)
[#12] Re: Fg24+

@Fazior, post #11

FG24 (bez plusa) 9V, 700mA.
Plus w ôrodku, minus na zewnâtrz wtyku.
[#13] Re: AMI 1200 ESCOM, PYTANIE?

@bwilis, post #2

Ja posiadam A z Escomu, była w niej stacja FDD z PeCeta (Panasonic), ale żadnego konwertera nie mam a czytała wszystkie dyskietki - NDOS także. Co prawda z uwagi na to, że stacja umierała sama z siebie (zużycie, wiek itp.) wymieniłem ją na flopa też z A1200 ale z C= i.... stacja także chodzi :) A mówił ktoś że FDD z C= nie działa w Amigach z Escomu.
Widać robili różniste wersje chyba.

[#14] Re: AMI 1200 ESCOM, PYTANIE?

@AlaN, post #13

To masz chyba tak samo, jak w moim śp. modelu (też z Escomu). Na spodniej części płyty były bodaj dwa kabelki, które załatwiały sprawę konwersji sygnałów. Tym niemniej stacja HD, która świetnie działała w A1200 wyprodukowanej przez Commodore, na escomowskiej płycie była często niewykrywana, a jeśli już działała, to jako 880kB.
[#15] Re: AMI 1200 ESCOM, PYTANIE?

@gucio, post #14

Hmm... ja mam tylko 880kB, więc nie wiem jakby się u mnie zachował "gęsty" napęd. W każdym razie stare, dobre TEAC z C= działa :)

[#16] Re: AMI 1200 ESCOM, PYTANIE?

@AlaN, post #15

Właśnie! "Rzadkie" stacje dyskietek (zarówno CHINON jak i PANASONIC) działały na mojej płycie (tej eskomowskiej) bez najmniejszych problemów. Problemy były tylko z "gęstą" stacją dyskietek i to niezależnie od wersji ROM-u (sprawdzałem dla oryginalnych kości 3.0 i 3.1). Dodam, że w teorii stacja ta (kupiona w 1998 roku) miała być obsługiwana przez eskomowskie płyty. Pech jednak chciał, że taka płyta wpadła w moje ręce już po upływie gwarancji...
[#17] Re: AMI 1200 ESCOM, PYTANIE?

@AlaN, post #13

A jaka masz plyte gl???
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem