[#1] Amiga i FAX
Czy ktos z Was faxuje na ami? mam USR message - ciekaw jestem czy mozna faxowac i zgrywac faksy z pamiec do kompa itdjakis program , sugestie

prosze o jakies infio

[#2] Re: Amiga i FAX

@Kwiatki, post #1

Ja raz dawno temu robilem probe z STFaxem. Przeslalem jakis obrazek i kawalek tekstu. STFax (chyba wersja 4.0 to byla) jest calkiem sympatyczny. Jednak trzeba kilka razy sprobowac zeby poznac jego "klimaty". Chodzi mi o to zeby to co wyjdzie po drugiej strone kabla nie bylo np. obciete. Jezeli to co sie chce przeslac jest obrazkiem to pamietam, ze nie bylo problemu. Ale jak mu cos tak wpisalem (jest tam taka mozliwosc) to nie zawsze sie zmiescilo na papierze. poprostu trzeba nabrac doswiadczenia. Mozna jakies dokumenty tworzone np. w PageSteam, WorthWord czy jakis AmigaWriter przed faxowaniem wydrukowac sobie do pliku IFF i taki plik puscic faxem. Wtedy (z tego co pamietam) wychodzilo bardzo fajnie. Poprostu wskazuje sie obrazek do wyslania, wpisuje numer (jezeli sie go nie ma tam gdzies juz wpisanego), Faxmodem sie laczy i heeeja. :) Nie wiem jak jest z odbieraniem faxow ale chyba taka mozliwosc jest, bo widzialem tam mozliwosc wybrania sampla z gadka ktora ma sie pojawic w sluchawce kogos kto chce cos do nas przefaxowac.

Tez chetnie bym sie dowiedzial jak to dziala u kogos kto tego naprawde na codzien uzywa.

O ile sie nie myle to jakas calkiem sprawna i wysoka wersja STFax zostala juz puszczona za darmo w swiat.
[#3] Re: Amiga i FAX

@MDW, post #2

Czy można puszczać faxy przez kartę sieciową i internet do faxu podłączonego do linii telefonicznej ?
[#4] Re: Amiga i FAX

@Cargo, post #3

No wlasnie nie zauwazylem takiej mozliwosci (co nie zanczy, ze jej nie ma). Ja mam takie niby stale lacze (cala dobe online) ale przy pomocy normalnego zwyklego modemu 56kbps. I zeby wyslac fax to musialem sie rozlaczyc, STFax polaczyl sie tradycyjnie, wystukal sobie ladnie numerek i podczas wysylania lecialy impulsy. :( Byc moze mozna jakos wykorzystac internet zeby nie placic za impulsy gdy ma sie stale lacze. Ja niestety nie wiem ale tez sie bardzo chetnie dowiem. :)
[#5] moje boje z faxem

@Kwiatki, post #1

zainstalowalem stfax4. troche problemow z obsluga
- nie chce sam odebrac wiadomosci
- trudno napisac faks skomplikowany widok i nie zawsze dzialajacy podglad
- hmm - nie dziala tryb niezalezny czyli cos co pozwala na prace z wylaczonym komputerem

walcze dalej

[#6] Re: moje boje z faxem

@Kwiatki, post #5

Jak to nie chce sam odbierać faksów? Mi odbiera. Już nie pamiętam gdzie to się ustawiało.
Co do pisania to wszystko przeceż działa. Jak i podgląd. Mam STFax V3.7.
Ten tryb niezależny jest możliwy tylko jak modem ma własną pamięć w której zapisuje odebrane faksy. Mój modem tego nie umie.
[#7] Re: moje boje z faxem

@kmilota, post #6

No wlasnie taki modem mam - USR Message plus 2mb
tylko jak go wprowadzic w ten tryb . na Pcuju po wyjsciu z programu Phonetools jest informacja o przelaczanie w tryb "independent"

No niby ustawilem ze po 2 dzwonkach ma odebrac - ale cos mu nie idzie z tym odbieraniem. jeszcze pokombinuje.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem