[#1] "przyspieszanie" CD LGx32
Kolejne moje pytanie/problem dotyczy sposobu przyspieszania sidika LGx32. Chodzi mi dokładnie o to, że podczas nagrywania płyt w MakeCD napęd ten (oczywiście jako źródłowy) osiąga rezultaty rzędu 2x-3x. Próbowałem już przeróżnych ustawień - obecnie w MakeCD wyłączyłem równoległy odczyt/zapis, aby dwa działające naraz napędy nie spowalniały się nawzajem.

Zaznaczam, że używam 4xEIDE made by Elbox - wiem, że to nie to samo co FastATA, ale nawet na PIO0 napęd powinien przekraczać magiczną barierę 10x

Interesują mnie wszelkie sposoby przyspieszania, np. grzebanie w mountliście CD0: (dodawałem bufory, ale trochę się wieszało) itp. Ustawienie MakeCD raczej nie są dla mnie tajemnicą, ale może coś pominąłem... Proszę, pomóżcie! Z góry dziękuję! :)

[#2] Re: "przyspieszanie" CD LGx32

@Baron Althaar, post #1

Sprobuj ustawic w MakeCD bufor "Tworzone pliki ISO - image na 500k. Kiedy mialem standardowo, ISO plyty tworzylo w okolo 10 min, teraz tworzy ponizej 6 min. Takze w "Zapisywanie sciezki/CD" ustawilem na 500k.
[#3] Re: "przyspieszanie" CD LGx32

@Andrzej Drozd, post #2

Dzięki za radę, ale tak właśnie mam ustawione już od jakiegoś czasu. A sam bufor mam 100MB (może to nieco za dużo, ale wolę mieć za dużo niż za mało ;))

[#4] "bufor MakeCD"

@Andrzej Drozd, post #2

Przyczyną małej prędkości może być zła jakość płyty,
ale pozwolę sobie to pominąć, bo chyba nie o to chodzi.

Używałem 4xEIDE i prędkość była jednak wieksza,
zapis na CD 3.5X (zmierzony) i 5.5 według wskazań MakeCD.
Wskazania te różnią się nieco od stanu faktycznego ponieważ
MakeCD pokazuje max. transfer teoretyczny, czyli max. chwilowy
między kompem a nagrywarką. Praktycznie można ustawić 4X
i wszystko jest O.K.

Przyrost speeda na FastATA nie jest tak duży, jak możnaby
przypuszczać. Za to bardzo odczuwa się go na skanowaniu katalogów,
kopiowaniu małych plików między napędami (szczególnie HD),
i n.p. usuwaniu plików. Chociaż faktem jest, że jarałem
płytki x8 i było o.k. Trzeba tylko mieś wielotalerzowy
dysk i kopiować z partycji położonych blisko "początku" dysku.

W innych sytuacjach można osiągać wysokie transfery
przy kopiowaniu plików pomiędzy HD, lecz w wypadku nagrywania płyt,
to się nie sprawdza.

Teraz kolej na bufor: chyba można śmiało powiedzieć,
że wielkość bufora przy nagrywaniu można ustawić na:
całkowity RAM - jakieś 8-10MB. Tyle chyba powinno spokojnie wystarczyć
na system i inne drobiazgi. Ja mam 56MB przy całkowitej 64MB.
MakeCD dość poprawnie zwalnia zaalokowaną pamięć, więc można sobie
na to pozwolić, poza tym nie alokuje od razu całej, ani na cały czas
działania, tylko wtedy kiedy potrzebuje.
BTW. co do jarania nie mam zdania, ale ISO najlepiej wykonywać
w miarę świeżo po resecie. Inaczej na płycie mogą się
znaleźć różne śmieci.
Przy zrzucaniu płytek na dysk zasada się specjalnie nie zmienia,
ale jakieś 2MB powinno wystarczyć. Chociaż można dać więcej,
jeśli jast z czego. Ja mam 20MB. Pozostałe warunki
jak opisałem powyżej.

Wszystkie te wnioski powstały z moich doświadczeń.
Nie mam więcej uwag, chyba że ktoś ma pytania...

Używam Blizza 060, 64MB, fastATA, seagate 40MB, Maxtor 20MB
(i tu są problemy z jaraniem full speed, chyba chodzi o ten
"jeden talerz", bo inne transfery są wieksze), CDRW LG8x4x32.

aberr@polbox.com
[#5] Re: "bufor MakeCD"

@Seeker, post #4

U mnie LG 16x i FastATA, przy dobrych plytkach wyciaga okolo 14 razy kiedy nagrywam z pliku ISO i o polowe dluzej ze systemu plikowego (mam dosc stary hd ktory pracuje dobrze tylko na PIO3 - wyciaga okolo 3MB/sek. Zauwazylem ze jezeli uzywa sie nagrywarek z nowszymi technologiamii typu BurnProof i JastLink lepiej ustawic predkosc nagrywania na maximum, gdyz nagrywarka sama sobie ustali optymalna predkosc nagrywania. Takie celowe wymuszenie wolniejszego nagrywania nie za dobrze wplywa na jakosc nagrywania. Mozna to bardzo dobrze odczuc testujac pozniej takie plytki np. na PSX (starsze typy).
[#6] Re: "bufor MakeCD"

@Andrzej Drozd, post #5

To ustawienie na max dotyczy takze nagrywania sciezek audio?

[#7] Re: "bufor MakeCD"

@Arbuz, post #6

Plyty muzyczne nagrywam tak jak wszystkie inne, czyli najszybciej jak tylko mozna i nie ma zadnego problemu.
[#8] Re: "bufor MakeCD"

@Andrzej Drozd, post #7

Super dziaîa ale jeszcze przy nagrywaniu wîâczam programik który ôciâgnâîem z AMINETU t.j. Wolny CD wycisza pracë CDromu i nagrywarki i chyba trochë przyspiesza bo nagranie pîyty Platinum (peînej) razem ze zrobieniem ISO zajmuje 11minut )

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem