[#1] zasilanie A1200
Mam A1200 w wiezy, z zasilaczem AT 230 W. Od chwili zakupu karty turbo PPC mam problemy ze stabilnoscia systemu (niespodziewane zamrozenia, najczesciej w czasie pracy blittera). Podobny efekt daja inne turbo (Apollo i inny BPPC). Podejrzewam, ze winne jest zasilanie.

Zrobilem maly tuning - puszczam prad (przefiltrowany) na zlacze CPU - i nic. Ami wciaz sie wiesza.

Na zlaczu wiatraczka na karcie mam okolo 4,8 V.
W chwili zwiechy obserwuje maly spadek napiecia +5V (z +5,08 do +5,03 na wyjsciu z zasilacza).
[#2] Re: zasilanie A1200

@JotEmKa, post #1

Prawdopodobnie winne są "tętnienia" linii zasilania, czyli okresowe niewielkie zmiany napięcia zasilania w zależności od pobieranego przez komputer prądu. Na przykład włącza się blitter, pobór prądu rośnie i napięcie zasilające trochę "siada", blitter się wyłączy - napięcie wzrośnie itd.

Szczególnie wrażliwe na to zjawisko są procesory 68040 (Apollo) i nie chodzi tu o napięcie zasilania, Amiga będzie działać normalnie już przy napięciu wyższym niż 4.5V ale "czystym" - bez tętnień.

Tego niestety właściwie nie da się odfiltrować. Przy tym poborze prądu (kilka amperów) trzeba by zastosować kondensatory filtrujące o olbrzymich pojemnościach (i wielkości).

Jedyną radą jest zastosowanie silnego zasilacza (np. od PC lub "ciężki" z Amigi 500), o jak najkrótszych i możliwie najgróbszych kablach dostarczających zasilanie do komputera.

Są trudności przy obudowach Infinitiv, tam zasilanie do płyty głównej jest doprowadzone poprzez ścieżki na adapterze klawiatury. (Duży opór tych ścieżek powoduje spadki i tętnienia napięcia zasilania.) Również zasilacze PC-towe, przystosowywane do Amigi, były sprzedawane z długim na 2 metry kablem i trzeba było skrócić ten kabel aby wszystko było dobrze.
[#3] Re: zasilanie A1200

@ArtPo, post #2

Lekko odbiegnę od tematu, ale tylko lekko...

Poniższy tekst nie jest gotowym rozwiązaniem,
ale ma na celu zaznajomienie z niektórymi
(w tym przypadku - ważnymi realiami)

Typowe napięcia w zasilaczu są ustawiona na
nie większe niż..., czyli jako 5V może być użyte
n.p. 4.8, czy coś w pobliżu.

Napewno ma to także wpływ na efekt końcowy.

Poza tym nie zauważyłem, aby ktoś wspomniał o nieszczęsnym gnieździe
zasilania flopa. Być może jest to tak banalne, że pomija się
ten temat w dyskusjach, ale może być też tak,
że ktoś nie był wystarczająco spostrzegawczy
(i nie czcę się tutaj z nikogo nabijać)
Jest zasadnicza różnica między pobieraniem stąd prądu
a dodatkowym zasilaniem płyty w tym miejscu
(łatwo się tego domyślić, wiec comment sobie odpuszczę).
Flopa zasila się z... zasilacza.

Wprawdzie są tu tylko napięcia: +5V i +12V
ale inne do niektórych rzeczy nie są potrzebne.

-5V i -12V, są używane tylko do seriala i audio,
czyli wystarczy w pewne miejsca dostarczyć tylko
napięcia dodatnie.

Typ zasilacze na pewno ma niemałe znaczenie, ale ja używam
piecowego AT 200W (a nie 230) i nie wiem jak z PPC,
ale Apollo 40/40 działało zupełnie prawidłowo.
Coś w tym musi być.

Teoretycznie można nieco podnieść napięcia zasilacza
(z miernikiem w ręku oczywiście i na obciążeniu zastępczym),
lecz nie wiem jak to zrobić, m.in. dlatego, że nie próbowałem.

Na którymś etapie przychodzi taki moment, że wszystko musi
działać poprawnie. Kwestia wyczajenia tego momentu...

Pozdrawiam i powodzenia!

aberr@polbox.com
[#4] Re: zasilanie A1200

@Seeker, post #3

No, niby mozna puscic prad na zlacze FDD, ale serwis X-Softu mnie przed tym ostrzegal. Podobno mozna spalic plyte.
[#5] Re: zasilanie A1200

@ArtPo, post #2

"Ciezki" nawet Ami nie uruchamia - ciagnie 4,7-4,8 A.
Zasilanie omija nieszczesna przelotke i idzie prosto na zlacze power, a z niego (za filtrem) - kabelkami do flopa i CPU slot-u.
Na zasilaczu pisze +5V - 16A. To chyba powinno wystarczyc?
[#6] Re: zasilanie A1200

@Seeker, post #3

A ja w zasilaczu podciągnąłem 12V do 13V i 5V do 5.85Volta i od roku nic mi się nie spaliło a wręcz przeciwnie - Nic mi się bez powodu nie wiesza nawet Amiga )

[#7] Re: zasilanie A1200

@JotEmKa, post #5

Z tego co piszesz, to wszystko powinno być dobrze, chociaż te prawie 5 amperów to bardzo dużo dla każdego zasilacza.

Zasilanie omija nieszczesna przelotke i idzie prosto na zlacze power

Czym idzie to zasilanie? Co wychodzi bezpośrednio z zasilacza - czy nie kabel "trochę" za długi i o za małym przekroju?
[#8] Re: zasilanie A1200

@Arbuz, post #6

Jak to zrobić?
[#9] Re: zasilanie A1200

@tom256, post #8

Wiesz co? To było metodą prób i błędów. Wylutowałem poprostu jakiś rezystor. Musiałbym rozkręcać Ami(naprawdę nie chce mi się a poza tym każdy zasilacz od grzyba jest inny) wszystko rozłączać itp itd. Najlepszy sposób to wylutowywać po kolei (he,he,he Ja to robiłem) załączać sam zasilacz i sprawdzać miernikiem na wyjściu. Za którymś razem dojdziesz do tego. Mi to zajęło ok. 4 godz. Miłego sprawdzania ))

[#10] Re: zasilanie A1200

@JotEmKa, post #4

ja mam tak od nowosci-od kupienia , czyli od 96 roku,i nic mi sie nie spalilo,wrecz przeciwnie, apollo40/40z32mb simm,2xhd,cd,cdrw i NIC, zadnych zwiech z braku pradu,czy cus, i tylko jeden raz lutownica w lapie , bo sie kabelek urwal....wtyczka w hd sie zapiekla :))))

pozdrowionka
[#11] Re: zasilanie A1200

@JotEmKa, post #4

Sraty - taty, mam tak od dawna i wsio O.K.
To tak, jakby pociâgnąć drugi kabel od wyłącznika do żarówki,
nie widzę związku...

Głowy nie dam, ale normalnie ścieżki są jak kabel.

Czy większy przekrój przewodów powinien ja spalić?
nie wydaje mi się...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem