[#1] Problem z Amigą
Witajcie! Mam problem z moją Amigą. Na początku podam jaki mam konfig: A1200, BPPC 166/040/25 SCSI, 34MB RAM, scandoubler wew. Micronik, sloty Zorro II Mikronic, EGS Spectrum, Amiga OS 3.9. Problemem jest karta graficzna EGS Spectrum. Po zainstalowaniu jej w slotach "Show Config" wykrył ją bezproblemowo. Zainstalowałem więc CGXv3 70a. Po restarcie w screenmode zobaczyłem nowe rozdzielczości do wyboru. Wybrałem więc 1074x768 w 16bitm kliknąłem SAVE, ekran zniknął i wył. komputer. Przełożyłem kabelek monitora do karty i uruchomiłem Amige. Niestety system nie wgrywał się gdyż momencie odpalania karty dioda power zaczęła migac i następował zwis. Przełożyłem więc monitor do wyjscia scandoublera i uruchomiłem komp. bez startup-sequence. Wykasowałem CGX'a i sterownik monitora dla SPectrum. Niestety nie mogłem odpalić Screen Mode i zmienic rozdzielczości. Teraz przy uruchamianiu z s-s komp się wiesza podczas wgrywania systemu, natomiast przy starcie bez s-s nie moge wejśc w ScreenMode. Pomóżcie, bo teraz mogę startować Amigę tylko bez S-S. Podejrzewam, że to przez zasejwowanie ustawień dla EGS'a w screenmode, ale jak mam to zmienić jeżeli w przypadku uruchomienia kompa bez s-s nie mogę odpalić Screenmode? Pomóżcie bo jestem już u kresu wytzrymałości. Pozdrawiam

[#2] Re: Problem z Amigą

@Amigos, post #1

wystartuj Amige bez s-s i wpisz sciezke dostepu
do screenmode ,np: dh0:prefs i wcisnij return,
potem wpisz dir i wcisnij retunr ,pokarze ci sie
lista plikow w Prefs . I wpisaz run screenmode
i screenmode sie uruchomi ze standardowymi ustawieniami.Wybierzesz jakie ci pasuja i
zapiszesz ,zresetujesz kompa i bedzie OK.

Pozdrawiam :)

kadarr
[#3] Re: Problem z Amigą

@Amigos, post #1

wykasuj plik w ENV:sys/scrin....
[#4] Re: Problem z Amigą

@Amigos, post #1

Po pierwsze c:delete envarc:sys/screenmode.prefs i po resecie będziesz miał defaultowy PAL 640x256
a po drugie wygląda mi to na za słaby zasilacz bo gdy powinien pojawić się ekran na EGS masz zwiechę.
A na początek daj tryb 640x480 na EGS, jak pójdzie to sukcesywnie zwiększaj.
[#5] Re: Problem z Amigą

@Amigos, post #1

Jeżeli odpalisz amigę bez SS, to po pierwsze "zaassignuj" env i envarca. Bez tego system nie znajdzie preferencji i nic nie zapisze (ustawień zapisanych na stałe szukaj w SYS:Prefs/Env-archive - tu właśnie siedzi Envarc: ). Po drugie nie musisz podawać komendy run przed screenmode, chyba że chcesz mieć w tle aktywne CLI. Po trzecie, jak już odpalisz Amigę i skonfigurujesz CGX, zrestartuj Amigę i dopiero wtedy zmień tryb graficzny na CGX, na początek nie wybieraj "zapisz" - w razie problemów nie będziesz miał tego problemu co teraz (jak wszystko będzie OK, wybierz opcję "zapisz"). Po szóste - usuń wszelkie łatki - zwłaszcza FBlita, MCP też potrafi nieźle namieszać. Po ostatnie - wypróbuj P96 - na kartach z ZorroII sprawuje się lepiej (ja EGS używałem najpierw pod CGS, potem pod P96 i moim zdaniem pod tym ostatnim działał znacznie lepiej). Po zupełnie ostatnie - posłuchaj Sylwestra.
[#6] Re: Problem z Amigą

@wali7, post #5

Witajcie, dzięki za pomoc. Dzięki waszym wskazówkom udało mi sie przywrócic Amigę do życia :) Chyba spróbuje jeszcze podziałać z P96, chociaż mam pewne podejrzenia własnie do zasilacza. Jeszcze raz dzięki za pomoc. O postepach w próbie uruchomienia EGS Spectruma nie omieszkam poinformować. Pozdrawiam
[#7] Re: Problem z Amigą

@Amigos, post #1

Witajcie po raz kolejny! Dzięki waszej pomocy udało mi się rozwiązać mój problem. Po zainstalowaniu Picasso96 karta działa wyśmienicie. Jak cudownie wyglada Workbench w rozdzielczości 800x600x16 (wiem, wiem co sobie myślicie posiadacze BVision, CyberVison, Voodoo3 i in., jednak dla mnie do niedawna ślęczącego przed telewizorem to jest cudo :) Mam do was jeszcze jedno pytanie. Ponieważ karta EGS Spectrum jest przelotowa, a ja mam scandoubler wewnętrzny więc po przepuszczeniu sygnału przez kartę miałbym wszyskie tryby na jednym monitorze VGA :) A więc wyjście scandoublera to gniazdo D-SUB15 żeńskie, wejście EGS D-SUB15 męskie i wyjście na monitor z EGS D-sub15 żeńskie. Czy więc jeżeli użyję zwykłego przedłużacza kabla monitora VGA łącząc nim wyjście scandoublera z wejściem EGS powinno to zadziałać? Chodzi mi po prostu o to czy taki przedłużacz kabla monitorowego VGA ma odpowiednie obłożenie pinów zjadliwe dla Ami? Dajcie znać. Pozdrawiam
[#8] Re: Problem z Amigą

@Amigos, post #7

W sumie dobre pytanie. To ja dodam coś od siebie - jakie jeszcze karty graficzne dostępne dla Amigi (na sloty zorroII) są "przelotowe" ??? Też mam scandoubler wewnętrzy i nie powiem, fajnie by było odpalić Opusa w 800x600x16, zachowując prz tym słodycz jaką daje podwajacz (demka TBL, stare gierki itp. ;) )

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem