[#1] Dysk 40 GB
Mam sobie zamiar zapodac do Amisi twardziela o pojemnosci 40 GB.
Chcialbym aby pracowal na standardowym FFS. Posadam kontroler FastATA
w zwiazku z tym mam pytanie: jak lepiej (bezpieczniej) go podzielic na partycje:
1. Ustawic na "Split" i kazda jednoste potraktowac jako oddzielna parycje
2. Ustawic na "No Split" i podzielic go na partycje nie wieksze niz 4 GB.

Prosze o porade.

[#2] Re: Dysk 40 GB

@Phibrizzo, post #1

a po co ci split i balagan w partycjach...?
podziel no Split wedlug swojego uznanania
[#3] Re: Dysk 40 GB

@Brodek, post #2

Witam,

Moim zdaniem korzystanie z trybu split jest nienaturalne. Podziel go tak jak pragniesz (jak stwierdzil moj przedrozmowca) korzystajac z trybu "no split".

Jesli masz wazne dane, to proponuje robic systematyczne ich kopie na jakis nosnik zewnetrzny, a nie liczyc na to, ze odzyskasz utracone partycje twardego dysku.

Pozdrawiam
Robert
[#4] Re: Dysk 40 GB

@Robert Jackowski, post #3

Tryb nosplit, pierwsza partycja do 2GB a reszta według uznania.
[#5] Re: Dysk 40 GB

@Sylwester, post #4

Chyba 4GB.
[#6] Re: Dysk 40 GB

@Phibrizzo, post #1

Dziekuje za wskazowki.
Zainstalowalem w trybie "NoSplit" i jak na razie zadnych problemow niemam.
[#7] Re: Dysk 40 GB

@kmilota, post #5

Daje poniżej 2GB tak dla bezpieczeństwa, na system to i tak za dużo. Mam 500MB i wystarcza mi aż nadto.
[#8] Re: Dysk 40 GB

@Phibrizzo, post #1

Ja mam 10 partycji po 4GB. Poki co zadnych problemow nie ma, a dwoch partycji jeszcze nie uzywam (nie montuje), co chyba sie zmienic pod naporem "uzywanych" mp3 :)
[#9] Re: Dysk 40 GB

@Andrzej Drozd, post #8

A czy na ktorejs partycji ilosc danych przekroczyla Ci 2GB? Pytam bo chcialbym sie dowiedziec czy jest to bezpieczne na FFS'ie czy raczej uzyc np: SFS'a.

[#10] Re: Dysk 40 GB

@Phibrizzo, post #9

Tak, w dwoch mam juz przeszlo 3GB. Partycje te mam w SFS, natomiast w FFS tylko systemowa. Aha, troche nagialem fakty. W pierwszym obszarze 4GB mam dwie partycje, systemowa 800 MB, macowa 2GB, a reszty nie uzywam, poniewaz przyda sie kiedys na jakas dodatkowa partycje
[#11] Re: Dysk 40 GB

@Sylwester, post #7

Ja na system mam 200MB i mi wystarcza. Chodzi o to, że pierwsza partycja może być wielkości 4GB. W przypadku jak już masz systemową wielkości 500MB, to następną możesz mieć nawet 100GB-ową.
[#12] Re: Dysk 40 GB

@Phibrizzo, post #9

Ja na FFS mam pliki 2GB i nie mam z tym problemów. O jakie problemy ci chodzi?
[#13] Re: Dysk 40 GB

@kmilota, post #12

Konkretnie chodzilo mi czy po przekroczeniu bariery 2GB na partycji 4GB pracujacej pod systemem FFS
nie beda wystepowaly problemy np: ze beda pokazywane ujemne wartosci zajetosci plikow lub
nadpisywania danych na zapisane juz sektory.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem