[#1] Archiwizacja zawartości dyskietek oraz zrzut na PC
Mam A1200 bez żadnych wodotrysków. Zamierzam porobić obrazy dyskietek oraz zrzucić je na PC w celu wypalenia ich na płycie CDR. Chciałbym zapytać Was o opinie dotyczące w sumie dwóch spraw.

Pierwszą jest sposób robienia obrazów. Myślę o DMS, ale długo nie siedziałem w światku amigowym i nie wiem czy to najefektywniejszy sposób. Czy to dobry pomysł (obrazy będę chciał odpalać na PC spod WinUAE). Czy ktoś wie skąd można pobrać w miarę najświeższe wersje DMS i LHA?

Drugą jest sposób transferu plików na PC. Myślę o stworzeniu na amigowskim dysku partycji odczytywalnej przez windę (np. FAT). Czy to możliwe? Czy ktoś może mi powiedzieć jak to zrobić? Czy to aby na pewno dobra metoda, czy może lepiej połączyć kompy za pomocą portów komunikacyjnych?

Z góry dzięki za pomoc!

p.s. Czy Aminet to w sumie jedyny duży stricte amigowski zbiór oprogramowania itp.?
[#2] Re: Archiwizacja zawartości dyskietek oraz zrzut na PC

@Kokos, post #1

Zmowa milczenia? :(
[#3] Re: Archiwizacja zawartości dyskietek oraz zrzut na PC

@Kokos, post #2

Niewiem jak to jest z dyskietkami.

Lepiej zamontuj sobie amigowego dyska do pecetosza. Odpal WinUae lub Amithlona (powinien go wykryć a nawet zabootować) i po sprawie) :) Chyba, że ten dysk to 2,5" wtedy chyba należy wyposażyć się w odpowiednią przejśćiówkę.

[#4] Re: Archiwizacja zawartości dyskietek oraz zrzut na PC

@Kokos, post #1

Obrazy z dyskietek amiowych mozesz zrobic na pececie. Wystarczą dwie stacje dysków i program Disk2FDI.
Mozna na dysku miec partycje FAT i amigową. Odpowiedni opis najdziesz tu:
http://nautilus.torch.net.pl/~tadek/txt/hardamipc.html
[#5] Re: Archiwizacja zawartości dyskietek oraz zrzut na PC

@Norbert, post #4

obrazy flopow polecalbym jednak robic
raczej na ami.
btw: jest taki program, jak blitzadf.
nie wiem jak praktycznie, ale teoretycznie dziala
dobrze. a potem split i join na grzybie, albo wlasnie HD. trzeba go jednak zrobic pod winda (podobno), a dopiero potem podpiac do ami
(mountdos i fat95).
[#6] Re: Archiwizacja zawartości dyskietek oraz zrzut na PC

@Kokos, post #1

Witam,

http://www.ppa.ltd.pl/software/software-AP-przenoszenie.html

Trochę ogólnie tam jest. Jak coś pytaj o szczegóły. Polecam podłączenie twardziela pecetowego z wykorzystaniem Mountdosa.

Pozdrawiam
[#7] Re: Archiwizacja zawartości dyskietek oraz zrzut na PC

@Norbert, post #4

Obrazy z dyskietek amiowych mozesz zrobic na pececie. Wystarczą dwie stacje dysków i program Disk2FDI.

Hmm... Zawsze myślałem, że aby móc korzystać z amigowych dyskietek na PC to trzeba zamontować blaszakowi odpowiedni kontroler. Mylę się? Czy mógłbyś powiedzieć jeszcze skąd mogę pobrać Disk2FDI oraz, jeśli to jakaś sztuka, opis użytku? Jestem użytkownikiem modemu, dlatego szukanie takich rzeczy może trochę nadwyrężyć mój budżet domowy. Oczywiście jeśli to nie problem. Dzięki!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem