[#1] Komenda CPU
Mam w swojej A1200 Blizzarda 1260. Kiedy jednak wstukam w Cli polecenie systemowe CPU otrzymuje info, ze posiadam procek 68040. Na procku jest jak byk MC68060...

Czy to kwestia samego programiku Cpu (moze napisane gdy jeszcze 060 nie bylo montowane do kart) czy cos mam nie tak skonfigurowane? Czy moze w ogole nie mam sie tym przejmowac ? :)

Sterowniki (biblioteki 68060-V44_3 z aminetu) zainstalowalem zgodnie z instrukcja.
SysInfo tez pokazuje 040 - pewnie dlatego, ze samo tez korzysta z komendy CPU.

pozdrawiam

[#2] Re: Komenda CPU

@wwaldo, post #1

Zapewnie masz stary system :) Jakbyś miał AmigaOS3.9 to wszystko pokazywało by ci procek poprawnie, łącznie z ShowConfig.
[#3] Re: Komenda CPU

@wwaldo, post #1

A Setpatch odpaliłeś?
[#4] Re: Komenda CPU

@wwaldo, post #1

Niektore programy sa napisane dawno temu
i calkiem slusznie mozesz podejrzewac,
ze po prostu nowego procka nie rozpoznaja.

Wydaje mi sie, ze poprawnie powinien zadzialac
program SysSpeed. W zasadzie, jesli jakikolwiek
program rozpozna procek, to znaczy, ze jest OK.

Wprawdzie CPU rozpoznaje sie glownie po zainstalowaniu odpowiednich bibliotek,
ale jesli jakis soft rozpozna, to automatycznie
(w przewazajacej wiekszosci) mozna uznac,
iz wszystko gra.
[#5] Re: Komenda CPU

@wwaldo, post #1

Dzieki za posty

Posiadam Rom 3.1, Workbench 3.1 - wiec mozna chyba powiedziec ze mam stary system...
Oryginalnego SetPatcha podmienilem ze zmiana nazwy na sciagnietego z Aminetu SetPatch_43.6b ale CPU dalej pokazuje 68040.

Potem na c: znalazlem programik cpu060 (nie wiem skad sie tam wzial :) ) i po jego odpaleniu wypisal mi aktualne ustawienia procka (cache, burst... itp) wiec wydaje mi sie ze wszystko jest w porzadku :)

pozdrawiam

[#6] Re: Komenda CPU

@wwaldo, post #5

Ja tez mam Bliza 060 i schowconfig takze u mie
pokazuje ze to 040 ;) Ale nie ma sie czym
przejmowac ,inne programy takie jak WhatConfig,
lub SysSpeed pokazuja to poprawnie :)

pozdrawiam :)

kadarr
[#7] Re: Komenda CPU

@Mariusz, post #6

A to dlatego, że masz stary system :P
AmigaOS3.9 takich bzdur nie pokazuje.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem