[#1] 3Com Etherlink III
Witam,

mam pytanie - czy ta pcmciowa karta będzie działać z Amigą? Na początek z A600, docelowo (under construction) z A1200T?

Pozdrawiam,

Paweł
[#2] Re: 3Com Etherlink III

@LordPaulus, post #1

u mnie w A1200 dziala bez zarzutow
[#3] Re: 3Com Etherlink III

@LordPaulus, post #1

ta nazwa którą podałeś jest czymś w rodzaju standardu kart ustanowionego przez 3Com.
musisz podać o jaki konkretnie model karty ci chodzi.
jeśli masz szczęście i trafił ci się odpowiedni model (patrz lista) to ruszy on na 3c589.device

3Com 3c562
3c562B
3c562C
3c562D
3c563B
3c563C
3c563D
3c589
3c589B
3c589C
3c589D

Com Megahertz 3C3FEM556C
3CCE589EC
3CCE589ET
3CCEM556
3CCEM556B [tested]
3CXE589D
3CXE589EC
3CXEM556

Farallon EtherMac *
EtherWave *

Hitachi HT-4840-13

Motorola Marquis *
[#4] Re: 3Com Etherlink III

@R-Tea, post #3

Bardzo dziękuję. W takim razie chyba kupię, licząc na szczęście, jako że konkretnego modelu nie znam, a na allegro te karty mają bardzo dobre ceny.

Pozdrawiam,

Paweł
[#5] Re: 3Com Etherlink III

@R-Tea, post #3

Czy sterownik 3c589.device obsluguje modem w karcie COMBO PCMCIA Combo 3Com 3C562D ?
[#6] Re: 3Com Etherlink III

@LordPaulus, post #1

U mnie któraś z 3Com Megahertz działa bardzo dobrze z A1200 (jest na liście obsługiwanym modeli).
[#7] Re: 3Com Etherlink III

@LordPaulus, post #1

Ja posiadam "3com Megahertz Model 3CCE589ET" i działa od pierwszego włączenia wyśmienicie! Nic nie trzeba kombinować - pełen PnP (+drivery). Polecam, sprawdzona.
[#8] Re: 3Com Etherlink III

@AlaN, post #7

Jakich programów używasz na Ami i PC do konfiguracji i łączenia ?
[#9] Re: 3Com Etherlink III

@R-Tea, post #3

Odkopię wątek po 12 latach Ale skoro dzisiaj robiłem wykopaliska, to jestem w odpowiednim nastroju

Wykopałem dzisiaj w piwnicy instytutu 3Com EtherLink III 3C589C. Według listy z tego wątku, powinna ona bezproblemowo zadziałać z moją A600. Czy możecie mnie przekierować na odpowiednią stronę, gdzie będzie w miarę łopatologiczny opis instalacji i konfiguracji tej karty? Docelowo ma działać z A600 + Furia 020, z Kickstartem 3.1, Workbench 3.1. Chodzi mi o opis kompleksowy, od instalacji sterowników (już wiem, że 3c589.device, sciągnałem z aminetu), przez stos TCP, konfigurację IP interfejsu po jakieś podstawowe aplikacje (zwykły telnet czy ftp znajdę pewnie na aminecie, ale może jakaś podstawowa przeglądarka na taką konfigurację sprzętową?). Proszę wziąć pod uwagę, że z Amigą styczność mam od kilku miesięcy.

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2016 14:41:11 przez perinoid

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2016 14:41:16 przez perinoid
[#10] Re: 3Com Etherlink III

@perinoid, post #9

Wszystko co potrzebne znajdziesz na Aminecie. Polecam MiamiDX (klucz sobie wygooglasz), wrzucasz 3c589.device do Devs:Networks/ a dalej to nagrałem Ci filmik:
link
[#11] Re: 3Com Etherlink III

@perinoid, post #9

Skoro masz kartę i sterowniki to:
Potrzebujesz stosu TCP/IP. Masz kilka do wyboru.

- RoadShow (moim zdaniem najlepszy)
Roadshow
- Miami / MiamiDX
Miami
Jeszcze jeden tutorial dla Miami/MiamiDX
- AmiTCP
AmiTCP

Programy które ruszą u Ciebie, bo masz 020 i Furię.

- IBrowse 2.4, AWeb - znajdziesz poprze Google i na Aminecie
- AmiFTP, AmFTP, ATC, mFTP - FTP - też na Aminecie
- twittAmiga - Twitter client - Aminet
- AmIRC, WookieChat, BlackIRC - IRC - Aminet
- AmRSS - RSS client - Aminet
- RCFTPd - FTP server - Aminet
- DCTelnet, AmTelnet - Telnet - Aminet

Do tego będziesz potrzebował pewnie MUI 3.8 i ClassAct - oba do znalezienia na Aminecie.
[#12] Re: 3Com Etherlink III

@Sir_Lucas, post #11

Już nie mogę edytować. Możesz też pograć w gry online na Amidze.
- dynaMITE
- HBMonopoly
[#13] Re: 3Com Etherlink III

@perinoid, post #9

a tu masz konfigurację Roadshow: link
[#14] Re: 3Com Etherlink III

@Jenot, post #13

Super. Dziękuję za informacje. Spróbuję to teraz odpalić.
[#15] Re: 3Com Etherlink III

@perinoid, post #14

Jeszcze jedna rzecz mi się właśnie przypomniała.
Amiga Cloud handlers czyli Google Drive i DropBox.

Dropbox w działaniu.

Jabberwocky 1.9
[#16] Re: 3Com Etherlink III

@perinoid, post #14

Dzięki wszystkim. Moja A600 właśnie połączyła się ze światem szeroki uśmiech Aż się żona ze mnie śmieje, że sobie taki powód do radości znalazłem
[#17] Re: 3Com Etherlink III

@Jenot, post #10

A czy mógłbyś mi podpowiedzieć jak zrobić, żeby MiamiDX pamiętało dodaną kartę? Bo teraz nawet jak wyłączę GUI to muszę potem dodawać kartę od nowa.
[#18] Re: 3Com Etherlink III

@perinoid, post #17

W menu Settings/Save as default
[#19] Re: 3Com Etherlink III

@Jenot, post #18

Super. Dziękuję. Instaluję IBrowse , ściągnięte przez FTP szeroki uśmiech
[#20] Re: 3Com Etherlink III

@Jenot, post #18

Ostatnie (oby) pytanie: czy jest sposób na użycie pełnej pamięci Furii 020 razem z kartą sieciową PCMCIA? Wczoraj próbowałem, ale przy wykorzystaniu pełnej pamięci Fast (8MB) karta sieciowa nie była zupełnie widoczna (Miami raportowało brak karty przy probie jej dodania). Czy jest to generalnie problem Amigi, czy też wynika to ze sposobu działania samej Furii?
[#21] Re: 3Com Etherlink III

@perinoid, post #20

No niestety, żeby działała pcmcia, nie możesz włączać 8MB. Możesz spróbować dodać 1.5MB przez furiatune.
[#22] Re: 3Com Etherlink III

@perinoid, post #20

Z tego co mi wiadomo tylko w ACA620, ACA630 i Vampire 600 można wykorzystać całą pamięć karty. Niestety reszta jest nieprzyjazna dla slotu PCMCIA. Pewnie są jeszcze jakieś stare trudno dostępne M-Tecki z 32MB albo Apollo 630.

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2016 19:40:31 przez Sir_Lucas
[#23] Re: 3Com Etherlink III

@Sir_Lucas, post #22

Cześć

Posiadam kartę jak w tytule pod pcmcia, działa pod roadshow najnowsza wersja. Z tego co pisze karta jest 10Mbit. Podczas ściągania danych pokazuje mi max 270 KiB/sec.
To jest max na amidze ???
[#24] Re: 3Com Etherlink III

@amigo79, post #23

Zależy jaki masz procesor i stos TCP/IP. Max przez PCMCIA to z praktyki okolice 400 KiB/s, przy procesorze 68060.
[#25] Re: 3Com Etherlink III

@R-Tea, post #3

Główny problem z tymi kartami polega na braku kabli na rynku.Posiadam chyba z trzy lub więcej 3com /megahertz ale żadna nie działa na kablu 10/100 .Amiga karty wykrywa ale kablem nie chce płynąć net .
[#26] Re: 3Com Etherlink III

@Jupiler, post #25

Jakich kabli? Chodzi Ci o tą przejściówkę?
[#27] Re: 3Com Etherlink III

@Jupiler, post #25

Główny problem z tymi kartami polega na braku kabli na rynku

zawsze można wlutować się bezpośrednio w kartę
1
[#28] Re: 3Com Etherlink III

@UJP, post #27

Ok znalazlem 4 karty:Wszytkie wykrywa program Precard.
- 3Com MegaHertz 3ccfe574bt
- Xircom CredicCard Ethernet 10/100+ Modem 56
- 3Com EtherLink III Lan+33.6 Modem 3c562c/3c563c
- 3Com EtherLink II 3c589D-Combo
Pytanie którą kandydantkę mam przeznaczyc do rozebrania:).Łatwo ja się rozbiera?Twoje zdjecia przedstawia konkretny model,możesz mi napisać jaki to.
[#29] Re: 3Com Etherlink III

@Jupiler, post #28

Karty PCIMCIA nie są budowane z myślą o rozbieraniu, można je jednak w miarę szybko rozebrać bez uszkodzenia elektroniki, trzeba delikatnie odgiąć po bokach blachy, tam gdzie się "zawijają", często są klejone, ale klej jest elastyczny i odchodzi, PCB jest bardzo cienkie więc trzeba uważać żeby nie wygiąć.
Gorzej jest ze złożeniem jej z powrotem tak żeby wyglądała i precyzyjnie wchodziła w szczelinę, jak Ci nie zależy na wyglądzie to można zawsze zalać klejem na gorąco, tak zrobiłem w A1200 jak nie miałem jeszcze mediatora.

Zdjęcie jest z Elektrody, tam jest cały wątek i tych kartach, to któraś "3Com EtherLink III", mojej karty nie mam pod ręką, bo w jednej A1200 mam już mediatora i LAN na PCI, a do desktopa znalazłem 3Com-a na PCIMCIA i złączem wysuwanym.
[#30] Re: 3Com Etherlink III

@UJP, post #29

OK .Własnie rozebranie to nie problem tylko złożenie w całosc i podłączenie tak zeby nie uwalic gniazda Pcmcia w A600.Kabelki mozna kupic na ebayu lecz sa drogie bo Usa. Jest jeszcze opcja z Xircom CredicCard Ethernet 10/100+ Modem 56 bo widziałem ze mozna tanio nabyc z kablem w europie.Tylko mam wrazenie ze sa sprzeczne informacji co do jej działania .Chyba ze ktos czytajacy zaoferuje , chetnie kupie lub zamienie na jakomś z posiadanych kart.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem