[#1] montowanie w systemie starego dysku HD
No więc sprawa rozchodzi się o takiego starego dziada co się zwie Quantum 120MB. Podłączyłem staruszka do Amigi, sformatowałem i przeznaczylem na dysk "przelotowy" dla pliczków z internetu. Niech się na nim robi bajzel i niech po nim głowica piłuje do woli ;) . Jednak mam pewien problem, otóż dysk nie jest "widziany" od razu przez system. Pomijam fakt, że owy staruszek sformatowany pod PFS zupelnie już nie jest widoczny. Zaś sformatowany pod FFS, widoczny jest dopiero po zamontowaniu go SCSIMounterem. W sumie to pól biedy (pomyślałem) zaraz wysmażę jakąś linijkę w user-startup typu:

SCSIMounter device scsi.device unit 1

; lub po prostu:

SCSIMounter unit 1

...i bedzie po problemie. Jednak tutaj pojawił się zgrzyt. Otóż dysk nie chce się montować, gdy całą operację "montowania" zainicjuję z poziomu CLI. Pokazuje tylko informacje o dysku, i nic więcej :( . Dopiero kiedy odpalę SCSIMountera pod Workbenchem i za pomocą GUI wybiorę dysk do zamontowania, wtedy jest wszystko OK...

No właśnie, tylko że nie sposób za każdym razem montować dysku ręcznie . Chciałem to jakoś zautomatyzować (stąd moja próba z działaniami w CLI), ale nic z tego. Może miałby ktoś jakiś pomysł na tego starego, hardego hadeka ;)

Z góry dzięki za pomoc!

[#2] Re: montowanie w systemie starego dysku HD

@MarX, post #1

Czy dysk widac w bootmenu?
Czy wlaczone jest automount dla partycji(dysku)?
[#3] Re: montowanie w systemie starego dysku HD

@Norbert, post #2

Norbert napisał(a):

> Czy dysk widac w bootmenu?

Nie

> Czy wlaczone jest automount dla
> partycji(dysku)?

A gdzie to się ustawia

Pozdrawiam!

[#4] Re: montowanie w systemie starego dysku HD

@MarX, post #1

Odpal HDToolBox-a i jeśli ten na starcie wypisze coś o aktualizowaniu po pozwól mu na to, jak nie pomoże to zrób jego mountliste i spróbuj go montować przez c:mount WrednyHD: w s-s.

[#5] Re: montowanie w systemie starego dysku HD

@MarX, post #3

Jeżeli jest to jeden dysk podłączony do Amigi to musi być widoczny w Boot-Menu. Zaznacz w HDTools opcję Bootable.

[#6] Re: montowanie w systemie starego dysku HD

@Sylwester, post #4

Sylwester napisał(a):

> Odpal HDToolBox-a i jeśli ten na starcie wypisze coś o
> aktualizowaniu po pozwól mu na to,

Niestety HDToolBox myśli że wszystko jest OK i nie zglasza mi żadnych komunikatów.

> jak nie pomoże to zrób jego
> mountliste i spróbuj go montować przez c:mount WrednyHD: w s-s.

To by już było coś . Tylko w jaki sposób skonstruować takową mountlistę

Pozdrawiam!

p.s. a nie da sie jakoś przycisnąć do muru SCSIMountera i zmusić go żeby zamontował mi dysk z poziomu CLI (a nie GUI) ?

[#7] Re: montowanie w systemie starego dysku HD

@spiryt, post #5

spiryt napisał(a):

> Jeżeli jest to jeden dysk podłączony do Amigi to musi być
> widoczny w Boot-Menu. Zaznacz w HDTools opcjć Bootable.

W Amidze mam dwa dyski, jeden głowny (Caviar 4GB), który jest oczywiście widziany w Boot menu oraz drugi - czyli tego starucha z którym mam problemy (i który chowa się jak może przed lokalizacją w Boot menu ;) ). Ten wredny hadek nie jest bootowalny, chcałem przed chwilą zmienić stan rzeczy w HDToolBoxie. Jednak okienko (do zafajkowania) przy napisie "Bootable" jest nieaktywne

Pozdrawiam!

[#8] Re: montowanie w systemie starego dysku HD

@MarX, post #7

Aby bootable bylo aktywne zalezy zaznaczyc daną partycje, ale w twoim przypadku nie jest ta opcja potrzebna, gdyz ten stary dysk bedzie pracowal jako drugi.
Najwazniejsze aby bylo ustawione "Automont this partition" jak na tym obrazku http://www.albedo.art.pl/~adam/netbsd/HDToolBox2.gif
[#9] Re: montowanie w systemie starego dysku HD

@Norbert, post #8

Norbert napisał(a):

> Aby bootable bylo aktywne zalezy zaznaczyc daną partycje, ale w
> twoim przypadku nie jest ta opcja potrzebna, gdyz ten stary
> dysk bedzie pracowal jako drugi.
> Najwazniejsze aby bylo ustawione "Automont this partition" jak
> na tym obrazku
> http://www.albedo.art.pl/~adam/netbsd/HDToolBox2.gif

No i strzał w dziesiątkę. Aż wstyd się przyznać że w wirze całej zawieruchy, zapomniałem o tym w sumie najprostrzym rozwiązaniu. Byłem święcie przekonany że ta opcja jest już ustawiona Teraz dysk widziany jest przez system za każdym razem! :D

Wielkie dzięki !!!
Pozdrawiam!!!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem