[#1] Problem z FDD (chyba piny)
Witam,

Mam taki oto problem: kupiłem na allegro płytę od A1200 w celu złożenia sobie tejże Amigi w obudowie tower. Mam już większość gratów (prócz samej obudowy). Wydaje się, że wszystko jest sprawne, mam jednak problem ze stacją dysków. Żeby nie było niedomówień, napiszę od razu, że sprawdzałem na dwóch różnych flopach (oba od amigi, więc nie wymagają 'konwertera') oraz na dwóch różnych taśmach. Objaw jest ten sam - stacja 'tyka' jak trzeba, po włożeniu dyskietki próbuje czytać i... zamieli kilka razy i nic. Po dłuższym główkowaniu zauważyłem, że na płycie brakuje jednego pinu w gnieździe do podłączenia fdd. Jest to pin3 lub 4, zależy z której strony na to patrzeć. I teraz pytanie - czy problem ze stacją jest spowodowany brakiem tego pinu? Jeśli tak, to czy da się coś na to zaradzić (np. dosztukować ten pin w jakiś domowy sposób)?

Pozdrawiam,

Paweł
[#2] Re: Problem z FDD (chyba piny)

@LordPaulus, post #1

tam gdzie sie podlacza stacje obok jest gnizado do podlaczenia diod - takie dwa rzedy z pinami... w jednym z nich nie wiem dokladnie w ktorym, rzeczywiscie brakuje 1 pinu.... uzywasz jakiejs konkretnej dyskietki? moze to ona jest zla - jezeli stacja mieli tzn ze chyba dziala... sprobuj z jakas pewna dyskietka...
masz twardziela? wladuj jakas dyskietke i ja sformatuj.....
[#3] Re: Problem z FDD (chyba piny)

@Mathis, post #2

Nie, chodzi o jeden brakujący pin tam, gdzie się podłącza taśmę do flopa. Obok mam A600, w której żadnego pinu tam nie brakuje. Na A1200 nie da się przeczytać żadnej dyskietki, tak jak napisałem - po włożeniu dyskietki zamieli i koniec.
[#4] Re: Problem z FDD (chyba piny)

@LordPaulus, post #1

Podaj dokladnie ktory to pin, bo informacja ze to pin 3 lub 4 nic nie daje. (moze jakies zdjecie?)
[#5] Re: Problem z FDD (chyba piny)

@Norbert, post #4

Patrząc od prawej strony (tam, gdzie jest pin 1) jest to drugi pin w górnym rzędzie. Zakładam, że patrzymy na płytę główną A1200 tak, że stacja dysków jest po prawej stronie.
[#6] Re: Problem z FDD (chyba piny)

@LordPaulus, post #1

Na zlaczu od FDD firmowo brakuje tego pina. Jesli jednak standardowa stacja amigowa nie chce dzialac
to sprawdz jakiej produkcji masz plyte glowna. Jesli sp. Commodore'a to pewnie jest
wina plyty glownej. Jesli Escom'u to przygotoj sobie... lutownice bo trzeba ja bedzie
lekko zmodyfikowac.
[#7] Re: Problem z FDD (chyba piny)

@LordPaulus, post #5

Tu masz rozpiske zlacza FDD.
Wedlug twojego opisu to bedzie MASA, czyli prawdopodobnie masz Amigę z ESCOMU.
Spróbuj podpiąc stacje od peceta i zobacz co sie bedzie dzialo.
Czy przypadkiem nie uzywasz dyskietek HD?
Czy widac stacje w bootmenu?
[#8] Re: Problem z FDD (chyba piny)

@Phibrizzo, post #6

Mam dwie amigowe stacje i żadna z nich nie chce prawidłowo działać. W komplecie z płytą był konwerter, ale po jego podłączeniu objawy były dokładnie te same. Na konwerterze są dodatkowo dwa piny, na które chyba zakłada się zworkę, ale szczerze mówiąc, opcji ze zworką nie sprawdzałem. Zresztą pojęcia nie mam, do czego ta zworka jest.
Po napisach na płycie głównej sądzę, że płyta jest raczej produkcji Commodore, ale mogę się oczywiście mylić.
[#9] Re: Problem z FDD (chyba piny)

@Norbert, post #7

Dyskietek używałem DD, zresztą te same dyskietki bez problemu działają na tej samej stacji podpiętej pod A600. Najdziwniejsze jest to, że stacja w zasadzie działa, tzn. tyka, a po włożeniu dyskietki próbuje ją czytać, po czym przerywa.
[#10] Re: Problem z FDD (chyba piny)

@LordPaulus, post #8

W ogóle coś z tą płytą chyba jest nie tak. Po włączeniu strasznie długo "myśli", zanim pokaże się animacja z dyskietką i informacja o wersji Romu. Czy może mieć to związek z faktem, że zainstalowany jest na niej interface do klawiatury PC (chyba jakiś GIFT) oraz takaż klawiatura? Miałem A1200 10 lat temu i nie przypominam sobie, żeby tak długo się uruchamiała.
[#11] Re: Problem z FDD (chyba piny)

@LordPaulus, post #10

To znaczy, że jednak nie widzi stacji. Dlatego sie tak długo odpala. Ciekawe tylko dlaczego tyka:)?
[#12] Re: Problem z FDD (chyba piny)

@LordPaulus, post #10

Jesli dlugo sie nie pojawia animacja z dyskietka to prawdopodobnie masz system 3.1 (40.68).
Na tej wersji systemu jest to normale. Co do firmy ktora wydala plyte glowna to jesli jest
produkcji ESCOM'u to po stronie plyty tam gdzie niema ukladow specjalizowanych przy zlaczu
FDD jest zwora laczaca dwa punkty tego zlacza. I jesli tak jest to wlasnie ta zwora jest
problemem.
[#13] Re: Problem z FDD (chyba piny)

@Phibrizzo, post #12

Phibrizzo- sbróbuj wyciągnąć zasilanie albo taśme ze stacji przed uruchomieniem Ami. Zapewniam Cie, że bez względu na kości bedzie wsawała dłuuugo:)
[#14] Re: Problem z FDD (chyba piny)

@Fazior, post #13

wstawała
[#15] Re: Problem z FDD (chyba piny)

@Fazior, post #11

powtarzam pytanie:
Czy widac stacje w bootmenu i jaką?
Czy na pewno uzywasz dobrej tasmy do FDD? (czy ma ona przeplot).
[#16] Re: Problem z FDD (chyba piny)

@Fazior, post #13

Specyfika romu 3.1 jest taka, ze dlugo czeka na zgloszenie sie dysku, dlatego GDY NIE MA DYSKU dlugo "wstaje". Jak sie podlaczy dysk 3.1 bootuje sie rownie szybko jak starsze romy.
Takze dlugie bootowanie jest najzupelniej normalne w przypadku romu 3.1 gdy nie ma podlaczonego zadnego napedu IDE.
[#17] Re: Problem z FDD (chyba piny)

@Norbert, post #15

Przeciez amigowa tasma fdd gdy uzywa sie tylko jednej stacji nie ma przeplot!
[#18] Re: Problem z FDD (chyba piny)

@Phibrizzo, post #12

Jeśli dobrze zlokalizowałem miejsce, o którym mówisz, to nie ma tam żadnej zworki. Chodzi o miejsce w okolicach pinów do podłączenia gniazda myszy, tak?
[#19] Re: Problem z FDD (chyba piny)

@Norbert, post #15

W bootmenu widać normalnie DF0. Próbowałem na dwóch taśmach - jednej standardowej, którą mam w A600, drugiej zwykłej pecetowej - na obu to samo.
[#20] Re: Problem z FDD (chyba piny)

@LordPaulus, post #18

Ta zwora laczy punkty 2 z 34 na zlaczu FDD. Nie sposob jej nie zauwazyc.
Zauwazyl bys ja gdyby faktycznie byla (ma kilka cm). Chyba ze jest od
strony elementow co jednak wykluczam. Moze jednak plyta golwna jest uszkodzona.
Mnie pomysly sie juz skonczyly.
[#21] Re: Problem z FDD (chyba piny)

@Phibrizzo, post #20

Tak czy inaczej wielkie dzięki za pomoc.
[#22] Re: Problem z FDD (chyba piny)

@LordPaulus, post #21

witam po pierwsze sprawdzi wersje płyty jest zawsze przy porcie nazwe go do kart turbo i po tym mozna stwierdzic czy jest okreslionego producenta wolny start Amigi 1200 jest spowodowany testowaniem komputera złacz pcima i ata i jesli tam jest pusto to dopiero odpala stacja dyskow i jesli masz turbo to tez zostanie sprawdzona .Dlatego to troche trwa jak podepniesz dysk twardy to wystartuje znacznie szybciej. Możesz spróbowac podpiąc dysk do portu zewnecznego tylko potrzebny kabelek
i tu sprawdzisz swoje stacje . Mam jednak powody do takiego stwierdzenia jesli stacja dyskow zgłasza sie i jest animacja to wstepny test systemu stwierdza ze jest ok wysyla tam jakies zapytanie i stacja mu cos odpowiada dyskietka do testów musi byc 720 i jesli ma otworek po 1.44 to musisz go zakleic tasmą dyskietka powinna byc sprawdzona na ami
i posiadac botblok zreszta jak mnie złapiesz to zapraszam na GG4495878
[#23] Re: Problem z FDD (chyba piny)

@DziadzioMiecio, post #22

Dodam ze u mnie równiez nie ma tego pinu a stacja działa poprawnie sprawdziłem w mojej Amidze wieczorem
[#24] Re: Problem z FDD (chyba piny)

@DziadzioMiecio, post #22

Wersja płyty to 1D, kick rzeczywiście 3.1. Sprawdzałem oczywiście na dyskietkach amigowych, wszystkie dd, bezproblemowo działające na A600.
[#25] Re: Problem z FDD (chyba piny)

@LordPaulus, post #24

Nie wiem, ale moze jezeli to plyta z ESCOMU, to podlacz pecetowa stacje HD. Takie byly montowane w tych Amigach i dzialaly jako DD...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem