[#1] ffmpeg i okolice
witam

uzywal ktos ffmpeg'a do konwersji divx'ow na mpg?
czy to bug programu ze taki przekonwertowany filmik po jakis 30 sek rwie glos a potem fonia wyprzedza obraz? czy tylko ja cos zle robie:

ffmpeg -sameq -ab 128 -i in.avi out.mpg

czyli daje na ta sama jakosc video i 128 kb/s odnosnie jakosci dzwieku, bo domyslnie daje 64. po czym konwersja idzie bez bledow po drodze a wynik ostateczny jest skaszaniony jak opisalem wyzej.

no i drugie:
szukam jakiegokolwiek GUI do tego programu;jest cus takiego gdzies do zassania?

narka
samOS
[#2] Re: ffmpeg i okolice

@samOS, post #1

rozjechanie dzwieku przy mpeg to "atut" beznadziejny nowszej wersji, natomiast starsza bez tego bledu, nie dzala w multitaskingu. Starsza znajdziesz na Aminecie w pakiecie Videokonverter, zdaje sie ze jest tam tez jakies GUI. Mam takze GUI stworzone za pomoaca Argue, zdaje sie ze tez zassalem z Aminetu (bylo razem z innymi 20-stoma do innych programow. Jak nie znajdziesz to wieczorem przeszukam dysk i podesle.
[#3] Re: ffmpeg i okolice

@Andrzej Drozd, post #2

dzieki z gory i podaje jeszcze raz maila bo tez w naglowku byl skopany:
samosa@poczta.fm (bylo napisane samos@poczta.fm)
[#4] Re: ffmpeg i okolice

@Andrzej Drozd, post #2

Jesli mozesz to podeslij mi te starsza wersje.
Bo gdy uzywalem nowszej i zobaczylem pozniej wyniki (a raczej uslyszalem i zobaczylem ) szkoda gadac... :(
[#5] Re: ffmpeg i okolice

@11MASTEr, post #4

Co do starego ffmpega, to pamietaj ze nie mozesz wyjsc z okna Shell, poniewaz ffmpeg automatycznie sie wylaczy. Jesli chodzi o samo mpeg1 w formacie VCD, to najlepiej uzyc bardzo powolnego (mimo ze pod ppc) mpeg2enc a dzwiek dolozyc mplexem (ale wtedy zdaje sie musialbys animacje rozbic na jpg, katorga...W temacie tym szaleje Gary Bliter. Mozna go spotkac na liscie dyskusyjnej amiga-pl (czy teraz to nie wiem poniewaz niema mnie tamjuz okolo roku)

Przy okazji podam takie szablony kodowania, ktore pewnie i tak bedziesz musial nieco zmodyfikowac i np. ujac troche opcji.

ffmpeg -i Zrodlo.avi -s 352x288 -sameq -b 800 -acodec mp3 -vcodec msmpeg4 -ar 44100 -ab 128 -ac 1 PlikWynikowy.avi (divx)
ffmpeg -i Zrodlo.avi -s 352x288 -b 800 -ar 44100 -ab 128 Wynik.avi (divx)
ffmpeg -i film -f vcd -s 352x288 -b 1152 -vcodec mpeg1video -r 25 -ab 224 -ar 44100 film_wyjściowy.mpg (vcd)
[#6] Re: ffmpeg i okolice

@Andrzej Drozd, post #5

Dokladnie tak robilem. Mam jednak dwie uwagi:
- jedyne co uzyskalem to brak synchronizacji obrazu z dzwiekiem :(
- podczas dekodowania AVIka na JPG TRAGICZNIE spadla jakosc :(

Jak dla mnie to takie przerabianie moze nawet "chwilke" potrwac byle tylko efekty byly zgodne z oczekiwaniami.
[#7] Re: ffmpeg i okolice

@11MASTEr, post #6

OK, sprobuj z tym co ci podeslalem.
[#8] Re: ffmpeg i okolice

@samOS, post #1

- podczas dekodowania AVIka na JPG TRAGICZNIE spadla jakosc

tez tak mam, kazda kompresja "stratna" zalicza strate jakosci, chyba te dziadowskie divxy byly zabardzo zamaskowane i dziadostwowyszlo dopiero na Ami....jpg to tez dziadostwo...#
Pokaz jakies konkrety, moze mozna to jakos obejsc, tzn co dokladnie robiles ze wyszly "kwadracioki".

[#9] Re: ffmpeg i okolice

@Andrzej Drozd, post #7

bede wkrotce testowal :D chociaz zastanawialem sie ostatnio nad 2'ma sprawami: moze dekodowac na cos innego niz jpg? i druga dlaczego mpg2enc jest tak straaaaaaaasznieeeeee wolny mimo, ze na ppc?
[#10] Re: ffmpeg i okolice

@11MASTEr, post #9

Bo robi klatki "B". No i jesli go potestujesz, to stwierdzisz że nie jest taki wolny.
[#11] Re: ffmpeg i okolice

@11MASTEr, post #6

Jesli chodzi o robienie jpegów z filmu, to jaką bitrate ustawiłeś. Bo jeśli nic nie wpisałeś nawez sameq, to jest to normalne, że wygenerował ci tragedię.
[#12] Re: ffmpeg i okolice + pytanie

@kmilota, post #11

Robilem wg opisu (nawet chyba Twojego).

Jesli nawet obraz bylby do bani to jakos znioslbym to, lecz najbardziej wkurzalo mnie to, ze nie ma synchronizacji obrazu z dzwiekiem (gdybym chcial przerobic sobie jakis erotyk na dvd to raczej nie ma znaczenia kiedy sobie aktorka pojeczy :) , jednak w przypadku jakiegos filmu dzwiek otwieranych drzwi i rozmowa troche drazni gdy bohaterowie sa juz w ogrodzie i nic nie mowia...)

Bede teraz testowac ten starszy ffmpeg... moze teraz beda zadawalajace efekty ????

P.S.
czy ktos probowal juz przerobic film np. avik ktory ma te prawie 700MB???
niech napisze ile zajmowaly obrazki, dzwiek i mniej wiecej jak dlugo. dzieki.
[#13] Re: ffmpeg i okolice + pytanie

@11MASTEr, post #12

To daj znać jakie otrzymałeś efekty ze starym ffmpegiem (mi nie chciało się tego sprawdzać). Co do przeróbek divxów na VCD, to ja to robiłem. Zazwyczaj wychodzi 700MB=2*VCD. Czyli możesz spokojnie podzielić otrzymany mpeg na dwa i wypalać VCD.
[#14] Re: ffmpeg i okolice + pytanie

@kmilota, post #13

ok jesli tego tematu juz nie bedzie napisze na priv
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem