[#1] IBrowse i ISO
Ostatnio dożuciłem do systemu czcionki
ISO-8859-2 i ustawilłem je w IBrowse aby strony
www. wyświetlały mi się z polskimi znakami.
I rzeczywiście się wyświetlają jak trzeba ,ale
nie wszystkie. Wiele stron nie wyświetla mi się
z polskimi znakami . Dlaczego tak jest ?

Pozdrawiam :)

kadarr

[#2] Re: IBrowse i ISO

@Mariusz, post #1

Bo nie maja kodowania w ISO, tylko cp1250 (obecnie coraz rzadziej wystepuja), albo w UTF (te robia sie coraz popularniejsze).
[#3] Re: IBrowse i ISO

@Mariusz, post #1

Ponieważ te "wiele stron" są zrobione dla innego zestawu znaków niż iso-8859-2. W przypadku windowsowych znaków można powiedzieć tyle, że nie jest to standard w sieci, ale ktoś "mądry" w jakimś edytorze (Front Page?) ustawił być może domyślnie taki charset i wielu ludzi może nawet o tym nie wiedzieć a produkować strony ze złym kodowaniem. Inna sprawą jest to, że popularne przeglądarki na win czy linuksa radzą sobie z tym dziwactwem. Na Ami również można sobie z tymi windowsowymi krzakami jakoś poradzić, wystarczy zainstalować czcionki TrueType (np. przy pomocy pakietu ttflib) i stworzyć czcionki z odpowiednim (takim który "łapie" iso-8859-2 i cp-windows-1250 zestawem strony kodowej).

Mogłeś również trafić na strony z charsetem UTF (np. www.allegro.pl), który jest standardem, ale niestety przez amigowe przeglądarki nie jest jeszcze obsługiwany z tego co wiem.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem