[#1] Podkrecilem 060 i mam problem...
Podkrecilem ja z 50Mhz do 66Mhz. Wszystko niby ok, ale system sie dosc czesto wiesza. Calkowicie losowo wystepuja GURU. Co jeden to inny. Chlodzenie procka jest bardzo dobre, zasilanie tez i mysle, ze pamiec takze. Problemem moze okazac sie SCSI... Jednak bylaby to dla mnie ogromna strata, bo SCSI mam tez RAM.
[#2] Re: Podkrecilem 060 i mam problem...

@mcbarlo, post #1

Nie piszesz co to za karta, ale domyślam się że Blizzard. To chyba nie jest problem SCSI.
Te same Blizzardy z mikroprocesorem 68040 taktowanym takim właśnie kwarcem (66 MHz) działają poprawnie.
[#3] Re: Podkrecilem 060 i mam problem...

@ArtPo, post #2

Faktycznie zapomnialem powiedziec jaka to karta i faktycznie mam Blizzarda. Poki co wyjalem SCSI i wydaje sie byc ok. Tylko, ze z samym kontrolerem wyjalem tez pamiec (mam nadzieje ze to ona). Jezeli chodzi o taktowanie kontrolera to byly tez SCSI Kit z wlasnym oscylatorem. Ja takiego nie posiadam.
[#4] Re: Podkrecilem 060 i mam problem...

@mcbarlo, post #1

Dziwna sprawa, bo wszystko zaczelo dzilac;)
Nie wiem co zrobilem. Poprostu dziala.
[#5] Re: Podkrecilem 060 i mam problem...

@mcbarlo, post #4

Bo tu chodzi o to, ze Amiga to komputer z dusza i jak poprosisz i przytulisz a nie bedziesz jej obrzucac wyzwiskami to zawsze zadziala ))

[#6] Re: Podkrecilem 060 i mam problem...

@Arbuz, post #5

Racja ! Moze to dlatego, ze puscilem stare moduly. Przypomnialy mi sie stare dobre czasy golej A1200. Az sie lezka w oku kreci...
[#7] Re: Podkrecilem 060 i mam problem...

@mcbarlo, post #4

Fajnie że Ci wszystko działa, chociaż chyba lepszy byłby generator kwarcowy 60.000 MHz. Wiem że jest trudny do kupienia ale fabrycznie mikroprocesory 68060 były produkowane najpierw w wersjach 50 i 66 MHz, a później już tylko w wersjach 50 i 60 MHz. Musiały być jakieś powody, że zdecydowano się obniżyć górną częstotliwość taktowania do 60 MHz, czyli niby niewiele bo o około 10%.
Samemu mam właśnie Blizzarda 68060/50MHz i widzę że jedynym programem, któremu ten procesor nie wystarcza jest Quake.
Sześćdziesiątka jest bardzo dobrym procesorem, drogim itd. Czy warto poświęcić ten mikroprocesor dla tej jednej gierki?
[#8] Re: Podkrecilem 060 i mam problem...

@ArtPo, post #7

Dostatecznie nameczylem sie zeby zdobyc 66Mhz. Musialem kupic 9 zeby wyszlo w jakiejs przyzwoitej cenie. Jezeli chodzi o 060 to byly produkoowane i 133Mhz, ale nie montowano ich w Amigach. U nas chyba najszybsze byly 75Mhz bez FPU. Te proscki sa bardzo podatne na podrecanie. Mam bardzo dobre chlodzenie (radiator + wentylatorek). Quake zeczywiscie chodzi elegancko. Ale to nie jest jedna korzysc. Pamiec przyspieszyla o 13Mb/s, mp3 w 22Khz i high qualiti mozna sluchac praktycznie bezbolesnie przy np. korzystania z netu. Zreszta co tu dozo mowic. Mam dodatkowe 20 MIPSow.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem